Tradičná chuť Hontu (pozvánka)

Tradičná chuť Hontu (pozvánka)

Jubilejný 10. ročník Tradičnej chuti Hontu sa uskutoční už túto sobotu 9. septembra v areáli OcÚ Hontianske Tesáre. Nebude chýbať bohatý kultúrny program, no najmä výborné tradičné jedlá z tohto regiónu. Ste srdečne vítaní!

RPPK Krupina

04.09.2017

Deň turčianskeho vidieka (pozvánka)

Deň turčianskeho vidieka (pozvánka)

Pozývame Vás na 8. ročník podujatia Deň turčianskeho vidieka, ktorý sa uskutoční v nedeľu 17. septembra 2017. Čaká na Vás oslava turčianskeho vidieka, jeho pracovitých ľudí, tradícií, prezentácia kvalitných regionálnych produktov a mnoho ďalšieho. Plagát podujatia nájdete v článku.

TRPPK Martin

04.09.2017

Aj my môžeme pomôcť v boji proti nekalým obchodným praktikám

Aj my môžeme pomôcť v boji proti nekalým obchodným praktikám

Verejná konzultácia Európskej komisie k fungovaniu potravinového reťazca má byť podkladom k príprave opatrení na zlepšenie postavenia poľnohospodárov. Dotazník je prístupný už aj v slovenskej verzii.

MPRV SR

31.08.2017

Žatva na väčšine Slovenska ukončená, prebieha príprava pôdy pod oziminy

Žatva na väčšine Slovenska ukončená, prebieha príprava pôdy pod oziminy

V 34. týždni bola žatva na väčšine Slovenska ukončená, vo vyššie položených okresoch žatva postupne končí. Po zbere obilnín poľnohospodári vykonávajú prípravu pôdy pod oziminy. Zberové a pozberové práce spomalili dažde na väčšine územia Slovenska.

Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK

Klúč |  30.08.2017

Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. polroku 2017

Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. polroku 2017

V 1. polroku 2017 v potravinárskom priemysle pracovalo 31 044 zamestnancov. Oproti 1. polroku 2016 sa stav zvýšil o 1 581 zamestnancov, čo predstavuje 5,4 %.

Tatiana Belová, Odbor potravinárstva a obchodu SPPK

Klúč |  28.08.2017

Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. polroku 2017

Priemerná mesačná mzda zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v 1. polroku 2017

V 1. polroku 2017 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 882 EUR. Oproti 1. polroku 2016 to predstavuje nárast o 8,3 %.

Tatiana Belová, Odbor potravinárstva a obchodu SPPK

Klúč |  28.08.2017

Deň cukrovej repy v Seliciach

Deň cukrovej repy v Seliciach

Cukrová repa na Slovensko patrí. Je to jediná plodina, ktorá sa pestuje na výmere dvoch desiatok tisíc hektárov a celú úrodu dokážeme aj spracovať. Nech sa teda pestovateľom, ale aj spracovateľom v kampani darí.

Jarmila Dubravská, zástupca SPPK v EHSV

25.08.2017

Seminár ÚHS bude už v októbri

Seminár ÚHS bude už v októbri

Únia hydinárov Slovenska aj v tomto roku organizuje na Podbanskom odborný seminár určený chovateľom hydiny, spracovateľom, výrobcom krmív, dodávateľom technológii a ďalším odborníkom. Seminár sa uskutoční 3. októbra.

Únia hydinárov Slovenska

25.08.2017

Žatevný monitoring - 33. týždeň

Žatevný monitoring - 33. týždeň

V 33. týždni bola žatva v južných okresov ukončená, vo väčšine severných okresov postupne vstupuje do záverečnej fázy.

Odbor poľnohospodárstva a služieb SPPK

Klúč |  25.08.2017

O duálnom vzdelávaní aj v lete

O duálnom vzdelávaní aj v lete

V rámci kampane so Štátnym inštitútom odborného vzdelávania sa v stredu 23. augusta uskutočnila diskusia o možnostiach vzdelávania v systéme duálneho vzdelávania v agropotravinárskom odvetví. Hosťom diskusie bol predseda PD Mestečko Peter Ježo, ktorý má s duálom aktívnu skúsenosť.

Matej Korpáš, Tlačový odbor SPPK

24.08.2017

Do pozornosti

Dovoz a vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov za mesiace január až jún 2017 a 2016 /v mil. EUR/

Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január až jún 2017 bolo pasívne v objeme - 630,4 mil. EUR. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa znížilo o 47,8 mil. EUR /7 %/.

V auguste stúpali svetové ceny rastlinných olejov a mliečnych výrobkov

Index cien FAO dosiahol v auguste v priemere 176,6 bodu. Evidujeme tak pokles oproti minulému mesiacu o 2,3 bodu (1,3 %). Medziročne však ide o navýšenie indexu o 6 %. Mierny pokles zabezpečili hodnoty obilnín, cukru a mäsa. Zvýšenie indexov sme zaznamenali pri rastlinných olejoch a mliečnych výrobkoch.

Štartuje 5. ročník HOVORME O JEDLE

SPPK a Centrum rozvoja znalostí o potravinách n.o. pri príležitosti Svetového dňa potravín organizujú v poradí už 5. ročník týždňa HOVORME O JEDLE, ktorého aktivity sa konajú v týždni od 16. do 20. októbra 2017.

Žatevný monitoring - 35. týždeň

V 35. týždni bola žatva na väčšine Slovenska ukončená, s výnimkou regiónov, kde sa žatva ukončuje po daždivom počasí. Poľnohospodári na celom území Slovenska vykonávajú prípravu pôdy pre výsev ozimín.

Aktuálny stav agropotravinárstva očami SPPK

Hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová dnes v Ranných správach RTVS priblížila aktuálny stav poľnohospodárstva a potravinárstva na Slovensku. Video nájdete v článku.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Slovenská databáza výživového zloženia Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Renomia SZ CHKT - Slovenský zväz pre chladiacu a klimatizačnú techniku Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) KPPS s.r.o. PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum Internetový sprievodca trhom práce