Začína sa súťaž o Najkrajší chotár 2015
Často sa o Slovensku hovorí ako o prekrásnej krajine. Starostlivosť o ňu dostali do vienka najmä poľnohospodári. Ako sa o ňu starajú? Ako narábajú s pôdou, ktorú užívajú?
polnoinfo.sk
Priemerná mesačná mzda zamestnancov v odvetviach potravinárstva v 1. štvrťroku 2015
V prvom štvrťroku 2015 dosiahla priemerná mesačná mzda v potravinárskom priemysle úroveň 799 EUR. Oproti prvému štvrťroku 2014 to predstavuje mierny nárast o 4,3 %.
Ing. Henrieta Vrábľová
Správa z COPA COGECA - máj 1/2015
Prečítajte si rozšírenú správu z májových zasadnutí COPA COGECA.
Ing. Marianna Čertíková
SPPK: Sme za oficiálny monitoring marží v potravinovom reťazci
Oficiálne štatistiky potravinových marží by mohli konečne priniesť ucelený a jednoznačný pohľad na to, aký podiel z ceny potraviny ide prvovýrobcom, spracovateľom a obchodníkom. Dnes takéto hodnoverné dáta na Slovensku chýbajú.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Štatistika dovozu a vývozu výrobkov agropriemyslu - január a február 2015
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január a február 2015 bolo pasívne v objeme – 133,7 mil. EUR. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa znížilo o 10,4 mil. EUR /7,2 %/.
Ing. Henrieta Vrábľová
Priemerný počet zamestnancov v odvetviach potravinárstva v 1. štvrťroku 2015
V prvom štvrťroku 2015 v potravinárskom priemysle pracovalo 29 260 zamestnancov. Oproti prvému štvrťroku 2014 sa stav zamestnancov znížil o 444, teda o 1,5 %.
Ing. Henrieta Vrábľová
Zdravotné riziká konzumácie potravín vyrobených na báze geneticky modifikovaných plodín
Za posledných asi 20 rokov bol pre Európanov iba máloktorej téme vlastný taký emotívny náboj ako je to v prípade geneticky modifikovaných organizmov (GMO).
RNDr. Igor Šarmír, PhD.
Odpovede MPRV SR na otázky SPPK ohľadom priamych platieb
Oslovili sme generálneho riaditeľa sekcie rozvoja vidieka a priamych platieb MPRV SR so žiadosťou o objasnenie niektorých otázok, ktoré nie sú zrejmé ani po preštudovaní usmernenia, ktoré je zverejnené na webovom sídle PPA. Odpovede ministerstva sú uvedené v prílohe k tomuto príspevku.
Ing. Ján Baršváry
Bezpečnosť potravín a dodávok potravín v EÚ a možnosti na jeho zlepšenie
Prečítajte si stanovisko Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru na tému dnešného systému určenému na garantovanie bezpečnosti potravín a dodávok potravín v EÚ a možnosťami na jeho zlepšenie.
RNDr. Igor Šarmír, PhD.
POTRAVINY A OBCHOD 2015/ FOOD & TRADE 2015
V poradí druhý ročník Medzinárodnej konferencie POTRAVINY A OBCHOD 2015 / FOOD & TRADE 2015 sa uskutočnil 12. mája 2015 v Bratislave. Jej hlavnou témou bolo prerozdelenie marží v potravinovom reťazci.
Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK
Do pozornosti
Priemerný evidenčný počet zamestnancov v jednotlivých odvetviach potravinárskeho priemyslu v období január – september 2018
Od januára do konca septembra 2018 pracovalo v potravinárskom priemysle 32 099 zamestnancov. Oproti rovnakému obdobiu roku 2017 sa stav zvýšil o 963 zamestnancov, čo predstavuje 3,1 %.
Pracovná skupina pre ekologické poľnohospodárstvo
Vo väčšine krajín ekologická výroba narastá (IT, SE, AT, FI, UK, BE), v niektorých musia riešiť klimatické podmienky (sucho v NL, FR) a nedostatok ekologických krmív napr. v DE.
Aktívne v COPA COGECA
Zástupca SPPK sa 25. októbra 2018 zúčastnil zasadnutia pracovnej skupiny pre rozvoj vidieka pri COPA COGECA a nasledujúci deň skupiny pre občiansky dialóg na rovnakú tému.
Dovoz a vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov za mesiace január až august
Saldo zahraničného obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami v období január až august 2018 bolo pasívne v objeme – 1 146,4 mil. EUR. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku sa zvýšilo o 281,6 mil. EUR /32,6 %/.
Jahody pre zdravie
Výťažok za jahody zbierané v novembri chcú piešťanskí pestovatelia venovať Lige proti rakovine alebo na iné dobročinné účely.