Svetové ceny obilnín medziročne klesli o vyše 18 %

» Index cien potravín FAO v apríli mierne stúpol o 0,3 % a zaznamenal 119,1 bodu. Navýšenie oproti marcu bolo spôsobené miernym nárastom indexu cien mäsa a menšieho nárastu indexov rastlinného oleja a obilnín. Mierne klesali len ceny cukru a mliečnych výrobkov. Síce ide o druhý po sebe idúci mesiac nárastu, ale aktuálna hodnota je medziročne nižšia o 7,4 %.

» Index cien obilnín FAO dosiahol v apríli v priemere 111,2 bodu, čo predstavuje navýšenie oproti marcu o 0,3 %. Medziročne je však hodnota indexu nižšia o 18,3 %.Po troch po sebe idúcich mesiacoch poklesu sa priemerné globálne vývozné ceny pšenice zastabilizovali. Tlaku na rast cien, ktorý pramenil z obáv z nepriaznivých podmienok ovplyvňujúcich úrodu v niektorých častiach Európskej únie, Ruska a Spojených štátov amerických, čelila pretrvávajúca silná konkurencia medzi veľkými vývozcami. Naopak, vývozné ceny kukurice sa v apríli zvýšili, a to najmä vplyvom vysokého dopytu po dovoze v dôsledku narastajúcich logistických prerušení v dôsledku poškodení infraštruktúry na Ukrajine a znížených vyhliadok produkcie v Brazílii pred začiatkom hlavného zberu. Svetové ceny jačmeňa tiež rástli, zatiaľ čo ceny ciroku a ryže v apríli klesli.

» Index cien rastlinného oleja FAO taktiež medzimesačne narástol o 0,3 % a dosiahol tak aj 13-mesačné maximum. Okrajový nárast odráža čistý vplyv vyšších cien slnečnicového a repkového oleja, čo viac než kompenzuje mierne nižšie ceny palmového a sójového oleja. Medzinárodné ceny slnečnicového a repkového oleja neustále rastú, predovšetkým z dôvodu pokračujúceho celosvetového dovozu a obavami z nepriaznivých poveternostných podmienok pre ozimnú repku v niektorých častiach Európy.

» Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO v apríli mierne klesol o 0,3 %. Zaznamenal tak prvé zníženie po 6 mesiacoch nepretržitého zvyšovania. Zároveň však ostal 4,3 % pod svojou hodnotou spred roka. Medzinárodné ceny sušeného odstredeného mlieka klesli najviac, a to najmä vďaka pomalému dovoznému dopytu po spotových dodávkach pri vysokej exportovateľnej dostupnosti predovšetkým v západnej Európe. Svetové ceny syrov mierne klesli, a to najmä v dôsledku posilňovania amerického dolára. Naopak, svetové ceny masla pokračovali v raste, v dôsledku stáleho dopytu po dovoze a o niečo nižších zásob masla v západnej Európe. Ceny sušeného plnotučného mlieka mierne vzrástli vďaka zvýšeného dopytu po strednodobých dodávkach a sezónne klesajúcej produkcie mlieka v Oceánii.

» Index cien mäsa FAO stúpol v apríli o 1,6 %, čo predstavuje už tretí mesačný nárast v rade. Index je len nepatrne o 0,4 % pod úrovňou spred roka. V apríli sa medzinárodné ceny hydinového mäsa zvýšili, a to vďaka stabilným dovozným nákupom z krajín Blízkeho východu uprostred pokračujúcich problémov s vtáčou chrípkou. Svetové ceny hovädzieho mäsa sa tiež zvýšili v dôsledku pokračujúceho vysokého dopytu zo strany hlavných dovozcov. Ceny ovčieho mäsa sa zvýšili len mierne, vďaka očakávaniam, že dodávky v Oceánii budú sezónne sprísnené. Svetové ceny bravčového mäsa naopak mierne klesli, čo odrážalo slabý vnútorný dopyt v západnej Európe a pretrvávajúci nevýrazný dopyt popredných dovozcov, predovšetkým z Číny.

» Index cien cukru FAO klesol v apríli o 4,4 % a zaznamenal tak druhý po sebe idúci mesiac poklesu. Zároveň je aktuálna hodnota indexu o 14,7 % pod svojou hodnotou spred roka. Pokles svetových cien cukru väčšinou súvisel so zlepšenými vyhliadkami globálnej dodávky, predovšetkým v dôsledku väčších výstupov v Indii a Thajsku než sa pôvodne očakávalo. Výskyt zrážok po dlhom období sucha v Brazílii zmiernilo obavy z vyhliadok na nedávno začatý zber úrody. K zníženiu cien cukru v apríli prispelo aj oslabenie brazílskeho realu voči americkému doláru. Naopak, vyššie medzinárodné ceny ropy a etanolu v Brazílii obmedzili pokles svetových cien cukru.

Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 – 2004.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce