Opatrenia na dočasné preklenutie situácie s priamymi platbami

Nervozita poľnohospodárov v regiónoch v dôsledku meškajúcich platieb z Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) pretrváva. Aj preto dnes vláda SR zavítala do Poľnohospodárskeho družstva Dolná Krupá, aby prerokovala možnosti opatrení na zmiernenie napätia.

Vláda dnes poľnohospodárom sľúbila, že financie, ktoré im patria, určite dostanú a tiež deklarovala, že poľnohospodárom nehrozia sankcie za nesplatenie úverov a leasingov.

Diskutovali o aktuálnom stave

Na spoločnom stretnutí vedenia rezortného ministerstva a generálneho riaditeľa PPA pred samotným rokovaním vlády odzneli aj najnovšie dáta o vyplatených platbách. Tie hovoria, že aktuálne je vyplatených 55% priamych platieb z celkového objemu priamych platieb. Základná platba BISS je pritom vyplatená na 80%.

Poľnohospodári sa počas hodinového stretnutia s rezortným ministrom pýtali aj na vratky, personálne posilnenie PPA či možnosti zlepšenia komunikácie medzi zamestnancami ministerstva a PPA. Generálny riaditeľ PPA Marek Čepko v súvislosti s aktuálnou situáciou v rezortne poľnohospodárom prisľúbil, že o rok bude PPA úplne inou inštitúciou, akou je dnes.

Za poľnohospodármi pred rokovaním vlády zavítal na malú chvíľu aj premiér Robert Fico

Opatrenia na dočasné preklenutie situácie, ktorú poľnohospodárom spôsobuje oneskorenie platieb z PPA:

  • Poľnohospodári budú môcť dostať bezúročnú pôžičku do 100 000 eur na preklenutie obdobia, kým dostanú meškajúce priame platby. Výpomoc bude poskytnutá prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. „Vláda prijala uznesenie na skrátené legislatívne konanie, aby sa poľnohospodári dostali k peniazom čo najskôr,“ vyhlásil minister Takáč. Na túto pomoc je alokovaná čiastka až do výšky 250 miliónov eur, čo je zhruba suma, na ktorú slovenskí farmári čakajú. „V prípade, že pani prezidentka zákon podpíše, mohol by platiť od mája,“ konkretizuje minister Takáč.
  • Vláda SR garantuje bankovým a leasingovým spoločnostiam, že priame platby za minuloročnú kampaň budú poľnohospodárom vyplácané aj po 30. júni 2024. Apeluje preto na finančné inštitúcie, aby poľnohospodárom bez následkov predĺžili dobu splatnosti úverov a leasingov do 30. septembra 2024, čo predstavuje konečný termín vyplatenia priamych platieb.
  • Zároveň dnes bolo prisľúbených 8 mil. eur do špeciálnej rastlinnej výroby a 15 mil. eur do živočíšnej výroby, ak bude predĺžený krízový rámec v dôsledku agresie Ruska voči Ukrajine.
  • Vláda tiež avizuje aj predĺženie odvodových úľav pre producentov potravín do 31. decembra. Odvodové úľavy sa taktiež pokrývajú z dočasného krízového rámca, ktorý musí najskôr odobriť Brusel.
  • Minister Richard Takáč informoval aj o navýšení počtu zamestnancov Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ktorí zodpovedajú za kontrolu verejných obstarávaní, spracovanie žiadosti o platbu, zmenových konaní a hodnotení projektov – teda oblastí, ktorých efektívne fungovanie urýchli vyplácanie platieb poľnohospodárom. Malo by ísť približne o 70 nových pracovníkov.

Predseda SPPK Emil Macho v reakcii na predstavené opatrenia ocenil, že Pôdohospodárska platobná agentúra a vyplácanie priamych platieb sa dnes prakticky stali premiérskou témou a že vo vyplácaní platieb je vidieť istý progres. „V rámci konštruktívneho dialógu sme požiadali rezortné ministerstvo a vládu, aby sme v nejakej forme dostali odškodnenia. Vláda dnes dala formálne aj garanciu komerčným bankám, ktorá zaručí poľnohospodárovi, ktorý nebude mať ani po 30.6. vyplatené priame platby, aby mu nehrozil žiadny default alebo konkurz. Musí dôjsť k zásadnému posunu v čerpaní európskych peňazí cez PPA. Raz a navždy sa z PPA musí stať inštitúcia, ktorá bude poľnohospodárom nápomocná," povedal Emil Macho.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce