Pracovná skupina pre CCC, 20. september

Miesto stretnutia:  COPA-COGECA, Rue de Trèves 61, 1040 Brusel

Dátum stretnutia: 20. septembra 2023

Účastník stretnutia: Konzorcium

Názov aktivity: Pracovná skupina pre CCC 

Predsedal: Elli Tsiforouová (EL)

Podrobný popis aktivity:

Prezentácia a výmena názorov na projekt FOODCoST (Cynthia Giagnocavová – Univerzita Almeria)

Cynthia Giagnocavová prezentovala projekt FOODCoST, financovaný v rámci programu Horizont, ktorého cieľom je podporiť prechod k udržateľnému potravinovému systému navrhnutím harmonizovanej metodiky na oceňovanie a internalizáciu externalít v rámci potravinového hodnotového reťazca na základe princípov ekonomických nákladov. Projekt bol zahájený v júni 2022 a potrvá do roku 2026, jeho koordinátorom je Univerzita vo Wageningene. V rámci projektu boli identifikované nasledovné externality:

envionmentálne: klimatické zmeny, acidifikácia, vodný stres, využitie a transformácia pôdy, priame účinky na biodiverzitu a ekosystémy, toxicita, vyčerpávanie neobnoviteľných zdrojov, ozón a žiarenie, hluk, zápach a vizuálne poruchy

sociálne: pracovné právo a podmienky, práva miestnych komunít, spravodlivosť, infekčné choroby, bezpečnosť potravín, zdravotné účinky diét, práva spotrebiteľov, dobré životné podmienky zvierat

ekonomické: prevody príjmov, prelievanie (znalostí, inovácií, ľudského kapitálu, atď.), vplyvy na trh a inštitucionálnu štruktúru, účinky na zamestnanosť, vplyv na transakčné náklady

V rámci projektu  sa vyhodnocuje aj to, ako môžu družstvá riešiť externality vo svojich hodnotových reťazcoch, znižovať/zmierňovať negatívne externality a využívať tie pozitívne. V tejto súvislosti vyzvala zúčastnená organizácia, aby sa podelili o návrhy, ako by družstvá mohli byť zapojené do výskumu FOODCoST.

Prezentácia iniciatívy školských družstiev OERV (Manuel Hanselman, Kompetenzzentrum Genossenschaft)

Školské družstvo je študentská spoločnosť, ktorá simuluje právnu formu družstva. Ide o školský projekt v AT so skutočnými obchodnými transakciami, navrhnutý na niekoľko rokov. Ich podnikateľské zámery sa líšia, týkajú sa o. i. životného prostredia, IT služieb, školského stravovania, tovaru alebo iných školských potrieb. Podľa Hanselmana sú tieto družstvá viditeľne úspešné a študentom prinášajú radosť.

Prezentácia výsledkov nedávnej skupiny pre občiansky dialóg (CDG) o strategických plánoch SPP  a horizontálnych záležitostiach (Luc Berlottier, DG AGRI)

Zasadnutie skupiny sa uskutočnilo 14. 9. 2023, týkalo sa najmä poľnohospodárskych družstiev. Zástupca Komisie sa zmienil aj o prebiehajúcich pilotných projektoch na podporu spolupráce v odvetví mliečnych výrobkov, bravčového mäsa, bielkovinových plodín atď.

(Celá prezentácia je v samostatnej prílohe k zápisu v českom jazyku.)

Prezentácia výsledkov nedávneho spoločného seminára o biohospodárstve a udržateľnom využívaní prírodných zdrojov

Sekretariát informoval o júnovom seminári, na ktorom sa podieľali C-C, EUSTAFOR, CEPF a CEJA. Výstupy boli zhrnuté do odporúčacieho listu, ktorý bol zaslaný tvorcom politík v EÚ inštitúciách.

Informácie o nariadení o obaloch a obalových odpadoch

Sekretariát zopakoval už známe informácie o ďalšom vývoji návrhu nariadenia, ktorý Komisia zverejnila 30. 11. 2022. Hlasovanie vo výbore ENVI bolo odložené na 23./24. 10. 2023. Sekretariát upozornil, že návrh je v mnohých oblastiach ešte prísnejší ako pôvodný návrh Komisie, preto 18. 9. 2023 sekretariát a pracovná skupina pre ovocie a zeleninu rokovali s asistentom spravodajkyne Frédériquom Audibertom. 

Informácie o Obchodnom fóre v roku 2023

Najbližšie Cogeca Business Forum sa bude konať 9. 11. 2023 v Tarragone v Španielsku a bude zamerané na dôležitosť zapojenia mladých ľudí do poľnohospodárskych družstiev.

Schválenie termínov zasadnutí skupiny CCC na rok 2024

Navrhované termíny sú k dispozícii na portáli AgriInfo. Sekretariát vyzval na zaslanie komentárov mailom.

Okrúhly stôl

Predsedajúca informovala o dopadoch povodní v Grécku, kde bol zničený takmer jeden celý región v strede krajiny. Adekvátna náhrada škody neexistuje, družstvá prišli o všetko.

IT zástupca tiež referoval o dopadoch povodní v regióne Emilia Romagna.

 

Prínos aktivity pre poľnohospodárov v SR:

Prenos informácií pre členov SPPK k danej problematike.

 

Vyplývajúce úlohy pre SPPK:

Pre SPPK nevyplývajú zo zasadania žiadne úlohy.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce