Jahrada 2016

Predseda Milan Semančík odovzával na Jahrade 2016 pamätnú medailu SPPK.
 
V Trenčíne sa uskutočnila 21. a 22. októbra už po siedmykrát výstava ovocia, potrieb pre záhradkárov a farmárskych produktov JAHRADA. Ovocinári s napätím čakali, ako sa vyjadrí ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná ku kompenzácii škôd po aprílových mrazoch.
 
 
Jahrada oslavou prírody
 
Na slávnostnom otvorení výstavy 21. októbra ministerka Gabriela Matečná vyzdvihla vážnosť podujatia. Jahrada je oslavou úrody. Výstava propaguje ovocie, naše ovocie, ktoré je zdravé a je naše. Podporou pestovateľov ovocia, ale aj zeleniny, podporujeme nie len producentov, nie len poľnohospodárov, podporujeme aj krásu a údržbu našej krajiny a za to vám veľmi ďakujem. Slovenské ovocie v konkurencii s iným európskym ovocím zohráva veľký prím. Posledné kontroly potvrdili, že slovenskí producenti sú na tom v kvalite najlepšie. Všetkých teda vyzývam, aby sa v obchodoch prikláňali k slovenským produktom,“ poznamenala ministerka.
 
Rezonovali najmä mrazy
 
Jeseň je pre záhradkárov obdobím bilancovania. Kým v uplynulých rokoch dokázali naši ovocinári dopestovať 50 až 60-tisíc ton ovocia, tento rok je to číslo niekde na úrovni jednej tretiny, 20-tisíc ton. „Ovocinári sú v ťažkých časoch, pretože po dvoch rokoch pretrvávajúceho ruského embarga okúsili tento rok skúšky prírody v podobe mrazov. Náklady na protimrazovú ochranu boli naozaj vysoké, mnohých pestovateľov to doslova položilo,“ skonštatoval Marián Varga, predseda Ovocinárskej únie SR.
 
 
Na výstave si mohli návštevníci pozrieť nielen krásne exempláre jabĺk, ale aj ovocie určené len na spracovanie. Ide najmä o ovocie, ktoré má nejaké poškodenie, napríklad vplyvom tohtoročných aprílových mrazov. „Ministerstvo momentálne hľadá zdroje na pomoc postihnutým ovocinárom. Malo by ísť o pomoc z vlastných zdrojov. Stále však nie je jasné, v akej miere a akým spôsobom budeme kompenzovať škody,“ upresnila ministerka Matečná.
 
M. Semančík odovzdával pamätnú medailu
 
 
Predseda SPPK Milan Semančík na výstave odovzdal Pamätnú medailu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory profesorovi Ivanovi Hričovskému za celoživotnú prácu v odbore špeciálnej rastlinnej výroby, ale hlavne v odbore ovocinárstva. Pánovi profesorovi prajeme do ďalších rokov života predovšetkým pevné zdravie, energiu a dobrú náladu, ktorou vždy oplýva.
 
V rámci Jahrady je každoročne vyhlasovaná aj súťaž o najkrajšie jablko. Už po tretíkrát si prvenstvo z výstavy odnáša Heliodor Ivana Hlavatého zo Šurian, srdečne blahoželáme.
 

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce