Na výstave v Gemeri: poľnohospodárstvo je tá najcennejšia profesia

Jedným zo sprievodných podujatí 34. ročníka Gemersko-malohontského jarmoku v Rimavskej Sobote bola výstava ovocia, zeleniny, vín, kvetov, zvierat, poľnohospodárskych strojov a expozícia včelárstva. Návštevníci si ju mohli prezrieť v priestoroch domu kultúry 23. a 24. septembra.
 
 
Zorganizovala ju Gemerská poľnohospodárska a potravinárska komora (GPPK), Okresný výbor Slovenského zväzu záhradkárov v Rimavskej Sobote v spolupráci s Mestom Rimavská Sobota.
 
„Potešiteľné je, že je tu veľa nových vystavovateľov, predovšetkým z mladšej generácie. Keď sme pred vyše štyridsiatimi rokmi s touto výstavou začali, dali sme si záväzok, že začneme pracovať s mládežou. Postupne naša práca dozrieva a už sa tu objavujú noví ľudia a donesú sem svoje plody. Tento rok nie je ľahkým rokom pre poľnohospodárov. Neskoré jarné mrazy, prišli dva mesiace, kde bola obrovská suchota, potom nastúpil jún, kde začali zrážky, ale nastúpili aj hubové choroby, v Rimavskej Sobote sme mali aj jedno veľké krupobitie. Toto všetko sťažilo situáciu poľnohospodárom. Ľudia, ktorí sa starali a chránili úrodu, výsledok ich práce je tu,“ povedal predseda GPPK František Tóth.
 
 
Medzi exponátmi možno nájsť i gigantické tekvice, okrasné rastliny, rôzne odrody zemiakov, jabĺk, hrozna či paprík. Sú oveľa chutnejšie a zdravšie ako tie, ktoré možno kúpiť v hypermarketoch. Nechýbajú ani vína, včelie produkty a ukážka živých včiel na pláste. Lákadlom najmä pre deti sú živé zvieratká pred domom kultúry. Vystavené sú i poľnohospodárske stroje.
 
 
„Prostredníctvom tejto výstavy chceme upozorniť ľudí na to, že poľnohospodárstvo je tá najcennejšia profesia, ktorá je na tomto svete. Ľudia si ani neuvedomujú, že bez počítača, televízora a rádia môžu prežiť, ale bez zdravého jedla nie. Toto je motto našej výstavy,“ dodal na záver F. Tóth.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce