Bravčové mäso z EÚ naspäť do Ruska?

Európska únia dosiahla v spore týkajúceho sa ruského zákazu dovozu bravčového mäsa dôležité víťazstvo. Svetová obchodná organizácia 19. augusta rozhodla, že Rusko zákazom porušilo jej pravidlá. Informovala o tom agentúra DPA.
 
 
Rusko musí podľa WTO zrušiť zákaz importu bravčového mäsa z Európskej únie. Moskva však má 60 dní na odvolanie.
 
Rusko zdôvodnilo začiatkom roka 2014 zákaz dovozu bravčového mäsa vypuknutím afrického prasacieho moru v EÚ. Politickí experti to však zdôvodnili napätím medzi Bruselom a Moskvou v súvislosti s ruskou anexiou Krymu a považujú to za odvetnú akciu.
 
Európska komisia pred grémiom WTO uviedla, že sa vyskytli len ojedinelé prípady prasacieho moru v Litve a Poľsku. Rusko však zakázalo dovoz aj z ostatných regiónov EÚ. Navyše zákaz nebol nijako vedecky zdôvodnený.
 
Zákaz spôsobil krajinám EÚ veľké škody. V roku 2013 dosiahol vývoz bravčového mäsa z únie do Ruska 1,4 miliardy eur.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce