Ponuka výpočtu výživovej hodnoty potravín s 20 % zľavou pre členov SPPK

 

Výskumný ústav potravinársky ponúka výpočet výživovej hodnoty potravín s 20 % zľavou pre členov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

 

Kontaktná osoba: Ing. Anna Giertlová, 02/ 502 37 015, [email protected]

 

Označovanie výživovej hodnoty potravín
 
V zmysle Nariadenia Európskeho parlamentu a rady (EÚ)  č. 1169/2011 o poskytovaní informácií o potravinách spotrebiteľom, články 30 až 35, príloha XV. Vyjadrenie a prezentácia označovania výživovej hodnoty a v súlade s Korigendom k Nariadeniu Európskeho parlamentu a rady (EÚ)  č. 1169/2011 z 15.6.2013 sa od 14. decembra 2016 zavádza povinné nutričné označovanie. Výrobcovia potravín musia na obale potravín uvádzať informácie o energetickej hodnote a 6 živinách: tukoch, nasýtených mastných kyselinách, sacharidoch, cukroch, bielkovinách a soli – v uvedenom poradí a v prepočte na 100 g alebo 100 ml výrobku.
 
Tieto informácie by mali byť uvedené v nutričnej tabuľke v jednom zornom poli, navyše môžu byť vyjadrené aj v prepočte na jednu porciu alebo na stravnú jednotku, ktorú spotrebiteľ ľahko spozná, ak je množstvo porcie alebo stravnej jednotky uvedené na etikete a ak je počet porcií alebo stravných jednotiek v balení uvedený.
 
Ďalšie živiny (t.j. mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, polyoly, škrob, vláknina, vitamíny a minerály) môžu byť uvedené dobrovoľne.
 
Priemerné výživové údaje na 100 g alebo 100 ml a ich merné jednotky:
 
Povinný údaj              energetická hodnota  kJ/kcal
Povinný údaj              tuky (g)
                                    z toho:
Povinný údaj              nasýtené mastné kyseliny (g)
Dobrovoľný údaj        mononenasýtené mastné kyseliny (g)
Dobrovoľný údaj        polynenasýtené mastné kyseliny (g)
Povinný údaj              sacharidy (g)
                                    z toho:
Povinný údaj              cukry (g)
Dobrovoľný údaj        alkoholické cukry (polyoly) (g)
Dobrovoľný údaj        škrob (g)
Dobrovoľný údaj        vláknina (g)
Povinný údaj              bielkoviny (g)
Povinný údaj              soľ (g)
Dobrovoľný údaj        Vitamíny a minerálne látky
(Poznámka: jednotky vitamínov a minerálnych látok sú uvedené v prílohe XIII časti A bode I Nariadenia EP a Rady (EÚ) č. 1169/2011)
 
Uvádzané hodnoty sú v jednotlivých prípadoch priemerné hodnoty založené na analýze potraviny výrobcom, výpočte zo známych alebo skutočných priemerných hodnôt použitých zložiek alebo výpočte vychádzajúcom zo všeobecne ustanovených a akceptovaných údajov.
 
Nariadenie zachováva požiadavku na označenie energie aj v kilojouloch (kJ) aj kilokalóriách (kcal) na 100 g alebo ml. Ak je tento údaj uvedený v prepočte na jednu porciu alebo stravnú jednotku, musí sa uviesť aj veľkosť porcie alebo stravnej jednotky, spolu s počtom porcií alebo stravných jednotiek v balení.
 
Pre väčšinu etikiet na obaloch potravín sa pri všetkých povinných informáciách o potravinách vyžaduje minimálna veľkosť písma 1,2 mm. Pri menšom balení (s plochou menšou ako 80 cm2) je požiadavka na minimálnu veľkosť písma 0,9 mm. 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce