Vedecké stanovisko úradu EFSA k akrylamidu v potravinách

Na základe podrobného prehodnotenia doterajších výsledkov úrad EFSA zverejnil svoje vedecké stanovisko zaoberajúce sa akrylamidom v potravinách. Vedeckí pracovníci Panelu CONTAM opätovne potvrdili predchádzajúce hodnotenie o tom, že akrylamid v potravinách potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny pre spotrebiteľov u všetkých vekových skupín. Od zahájenia verejnej konzultácie (júli 2014) k návrhu stanoviska nedošlo k zmenám v súvislosti s prezentovanými závermi.
 
Výsledky získané zo štúdií uskutočnených na zvieratách ukazujú že akrylamid a jeho metabolit glycidamide sú genotoxické a karcinogénne: poškodzujú DNA a môžu spôsobiť vznik rakoviny. Doterajšie štúdie u ľudí na pracovnú a dietetickú expozíciu akrylamidom poskytujú obmedzené a nekonzistentné dôkazy o zvýšenom riziku vzniku rakoviny.
 
Nakoľko akrylamid je prítomný v širokej škále bežných potravín, platí zdravotné riziko pre všetkých spotrebiteľov, avšak na základe telesnej hmotnosti sú deti najviac vystavená veková skupina. Najvýznamnejšie skupiny potravín, ktoré prispievajú k expozícii akrylamidu sú vyprážané zemiakové výrobky, káva, sušienky, sucháre, chrumkavý chlieb a mäkký chlieb.
 
Predseda Vedeckého panelu CONTAM, Dr Diane Benford povedala: "Verejná konzultácia prispela k doladeniu a finalizácií vedeckého stanoviska. Predovšetkým však objasnila naše vyhodnotenie štúdií o účinkoch akrylamidu u ľudí a pomenovala hlavné zdroje potravín akrylamidu pre spotrebiteľa. Do finálneho vedeckého stanoviska boli počas pripomienkovej stanoviska zahrnuté aj nedávne štúdie. "
 
 
Varenie pri vysokej teplote
 
Akrylamid je chemická zlúčenina, ktorá sa zvyčajne tvorí v škrobových potravinách pri vysokej teplote varenia, smaženia, pečenia a vyprážania. Chemická reakcia pri ktorej vzniká táto látka sa nazýva Maillardova reakcia. Akrylamid bol zistený v produktoch, ako sú zemiakové lupienky, hranolky, chlieb, sušienky, káva atď. Akrylamid sa tvorí z cukrov a aminokyselín, ktoré sa prirodzene vyskytujú v mnohých potravinách.
 
Akrylamid, ktorý sa konzumuje orálne je absorbovaný gastrointestinálnym traktom a následne distribuovaný do všetkých orgánov, kde podlieha značnému metabolickému procesu. Glycidamid je jeden z hlavných metabolitov v tomto metabolickom procese. Predpokladá sa, že práve táto látka je s najväčšou pravdepodobnosťou príčinou génových mutácií a nádorov objavujúcich sa v štúdiách na zvieratách.
 
Okrem rakoviny predpokladá odborná skupina aj možné škodlivé účinky akrylamidu na nervový systém, pre- a postnatálny vývoj a na mužskú reprodukciu. Na základe súčasných hodnôt dietetickej expozície však tieto účinky nevyvolávali vznik obáv.
 
 
Zníženie dietetickej expozície akrylamidu
 
Predložené stanovisko obsahuje aj prehľad údajov a literatúry, ktorá sumarizuje ako voľba zložiek, spôsob skladovania a teplota, pri ktorej je jedlo varené môže ovplyvniť množstvo akrylamidu v rôznych druhov potravín, a z uvedeného dôvodu aj úroveň dietetickej expozície.
 
EFSA vedecké stanovisko bude predložené EÚ a národným pracovníkom s rozhodovacími právomocami pri zvažovaní možných opatrení pre ďalšie zníženie expozície spotrebiteľov k akrylamidu v potravinách. Tie môžu zahŕňať, napríklad, poradenstvo v oblasti stravovacích návykov a domáce varenie. Úrad EFSA však nehrá žiadnu priamu úlohu pri rozhodovaní o týchto opatrení.
 
 
EFSA pripravila aj zhrnutie svojho vedeckého stanoviska a rovnako tak aj odpovede na často kladené otázky týkajúce sa akrylamidu v potravinách.
 
 
Link na web EFSA – tlačová správa:
Acrylamide in food is a public health concern
 
Pre otázky zo strany médií, prosím kontaktovať:
EFSA Media Relations Office
Tel:+39 0521 036 149
 
 
Tlačová správa            Parma, 04.06.2015
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce