V Dvoroch nad Žitavou sa uskutočnil 4. ročník Celoslovenských dní poľa

V Dvoroch nad Žitavou sa 2. a 3. júna konali Celoslovenské dni poľa 2015. Počas 4. ročníka tejto výstavy si návštevníci mohli pozrieť prehliadku poľných pokusov odrôd poľnohospodárskych plodín, ochrany a výživy rastlín a zároveň výstavu poľnohospodárskej techniky a hospodárskych zvierat.
 
 
Počas prvého dňa (2.6.2015) so svojimi príhovormi vystúpili predseda Národnej rady SR Peter Pellegrini, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík a ďalšie významné osobnosti slovenského poľnohospodárstva. 
 
Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek počas otvorenia výstavy zhodnotil prvý rok fungovania Spoločnej poľnohospodárskej politiky, ktorú EK schválila na roky 2014-2020. Začiatok nového obdobia je poznačený ruskou krízou a sankciami. Podľa ministra 10,5 mld. eur, ktoré Európska únia každoročne predávala v rámci agrokomodít a hotových potravín do Ruska, sa sústredilo na európskom trhu v krajinách členských štátov Európskej únie. V krátkom čase nebolo možné vyviezť obrovské množstvo potravín, pôvodne smerujúcich do Ruskej federácie, na mimoeurópske trhy. Vlani sa pre ruské embargo na potraviny preto ocitli v problémoch slovenskí ovocinári a chovatelia ošípaných. V tomto roku prepady nákupných cien zase riešia najmä prvovýrobcovia mlieka. "Aj keď sme sa usilovali v podporných mechanizmoch, navýšených jednotkových platbách, viac zvýšiť príjmy ako v starom programovom období, je to sčasti negované prebytkom tovarov," uviedol Ľubomír Jahnátek. Konečnú odpoveď na otázku, ako v tomto roku dopadne slovenský agrosektor, dá podľa slov ministra žatva.
 
 
Predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík sa na úvod svojho vystúpenia poďakoval organizátorom za to, že pokračujú v tradícií Celoslovenských dní poľa. Poľnohospodárom a potravinárom, ktorí sa prišli pozrieť na výstavu, zaželal veľa podnetných zážitkov, ktoré premietnu aj priamo do praxe v ich podnikoch.  
 
Na druhý deň (3.6.2015) medzi návštevníkov Celoslovenských dní poľa zavítal premiér Robert Fico. Zdôraznil zámer vlády, aby do roku 2020 dosiahlo Slovensko 80-% hranicu sebestačnosti vo výrobe potravín. "Chceme vrátiť život na polia, ktoré sú dnes často opustené. Máme dva a štvrť milióna hektárov ornej pôdy a pasienkov, napriek tomu polovicu potravín dovážame zo zahraničia," skonštatoval premiér. Podľa jeho slov chce vláda urobiť čo najviac krokov k tomu, aby sa poľnohospodárstvo zatraktívnilo najmä pre mladých ľudí.
 
  
Poľnohospodárska výstava sa konala pod záštitou predsedu vlády Slovenskej republiky. Medzi spoluorganizátorov poľnohospodárskej výstavy patrila aj SPPK.

4. ročník Celoslovenských dní poľa je vo svojej histórií najväčším. Na ploche takmer 30 ha pripravili organizátori 840 políčok, na ktorých sa prezentovali zástupcovia vyše 50 osivárskych a chemických spoločností s 844 založenými pokusmi a 86 vystavovateľov poľnohospodárskej techniky.

 
Fotogalériu z Celoslovenských dní poľa si môžete pozrieť TU.

 

Video z prezentácie robotov, ktoré v budúcnosti v poľnohospodárstve môžu nahradiť ľudskú pracovnú silu, si môžete pozrieť aj na stránke SPPK:

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce