Dni poľa vyvrcholia v Dvoroch nad Žitavou

Počas prvého júnového týždňa sa uskutočnia Celoslovenské dni poľa 2015, na ktorých sa SPPK podieľa ako spoluorganizátor. Prinášame prehľad toho najzaujímavejšieho z programu.
 
Celoštátna prehliadka poľných pokusov odrôd poľnohospodárskych plodín, ochrany a výživy rastlín a zároveň výstava poľnohospodárskej techniky a hospodárskych zvierat bude v Dvoroch nad Žitavou organizovaná aj tento rok. Prehliadku Celoslovenské dni poľa organizujú 2. a 3. júna Profi Press (vydavateľ Roľníckych novín) a Združenie agropodnikateľov, družstvo Dvory nad Žitavou. Medzi spoluorganizátorov poľnohospodárskej výstavy patrí aj SPPK.
 
„Pracovať, podnikať a slušne žiť sa dá aj na našom vidieku, potenciál na to máme“, uviedol v úvodnej reči pri otváraní Celoslovenských dní poľa 2014 predseda vlády Robert Fico. Aj v tomto štvrtom ročníku prebral záštitu nad výstavou. Na otváracom ceremoniáli bude pravdepodobne prítomný spolu s rezortným ministrom Ľubomírom Jahnátkom a predsedom SPPK Milanom Semančíkom.
 
Nosnou myšlienkou tohtoročných celoslovenských dní poľa bude Hlavná ulica slovenských roľníkov, ktorá znázorňuje široké spektrum aktivít a prezentácie poľnohospodárstva. Medzi hlavné body programu sa už tradične zaradili poľné raňajky, prehliadky poľných pokusov a súťaž v orbe konským záprahom.
 
Na ploche 24 hektárov sa predstaví vyše 130 firiem a inštitúcií, ktoré sa zaoberajú poľnohospodárskym odvetvím. Počas oboch dní sa návštevníci výstavy môžu zoznámiť sa s inováciami v agropotravinárstve, obzrieť si pestrú varietu vystavovaných hospodárskych zvierat, rovnako aj poľnohospodársku techniku.
 
Súčasťou programu budú aj prednášky pre návštevníkov výstavy. Prof. Ing. Vladimír Rataj, PhD. z Technickej fakulty SPU v Nitre bude prednášať na seminári o technológii pásového spracovania pôdy, praktickú časť prednášky bude demonštrovať na  ukážkach založenia porastov.
 
Poľné roboty – pracovná sila budúcnosti? – to je názov druhej prednášky, ktorú si pre prítomných pripravil doc. Ing. Milan Kroulík, PhD. z Českej zemědělskej univerzity v Brne. Odborným garantom obľúbenej súťaže v orbe konským záprahom bude doc. Ing. Jozef Ďuďák, CSc.
 
Návštevníkov určite poteší aj tombola na záver každého dňa. Na výstave si môžu kúpiť poľnohospodárske produkty od prvovýrobcov a pestovateľov. Oficiálne čísla počtu návštevníkov z minulého roka hovoria o viac ako 5 000 návštevníkoch počas oboch dní. Môžeme predpokladať, že tento ročník priláka ešte vyšší počet poľnohospodárov a záujemcov. 
 
Pozrite si krátky zostrih z minulého roka:
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce