Bezpečnosť potravín a dodávok potravín v EÚ a možnosti na jeho zlepšenie

 
Prečítajte si stanovisko Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru na tému dnešného systému určenému na garantovanie bezpečnosti potravín a dodávok potravín v EÚ a možnosťami na jeho zlepšenie.
 
 
 

Zdravotná nezávadnosť potravín je jednou z veľmi citlivých tém a EÚ sa jej už roky snaží venovať zodpovedajúcu pozornosť. Je ale skutočnosťou, že tu dochádza často ku sporným situáciám, pretože okrem priority verejného zdravia na jednej strane sú na druhej strane v hre veľké finančné záujmy výrobcov posudzovaných produktov a často i ich užívateľov (napr. pesticídy).

Okrem toho, vývoj vedeckého poznania prináša nové otázky a výzvy a preto mnohé výrobky v minulosti posúdené ako neškodné sú dnes zakázané, prípadne sa o i možnom zákaze vášnivo diskutuje.

Stanovisko Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru č. NAT/633 je pokusom o bilanciu toho čo sa v tejto oblasti urobilo a čo by sa vo svetle doterajších skúseností a najnovších vedeckých poznatkov malo urobiť. Najvypuklejšie problémy sa dnes týkajú látok považovaných za tzv. endokrinné disruptory, pretože Európska komisia a EFSA majú na vec výrazne iný názor ako kompetentná vedecká komunita (endokrinológovia).

Stanovisko je v prílohe.

 

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce