Kto z koho? Vinohradníci verzus lesná zver

Vinohradníci spod Malých Karpát chcú vytvoriť pracovnú komisiu, ktorá bude aktívne navrhovať riešenia v boji s premnoženou lesnou zverou.
 
Taký je záver stretnutia Združenia pezinských vinohradníkov a vinárov s odborníkmi, ktoré bolo 5. mája 2015 v Pezinku. Ich pracovnú skupinu by mala zastrešovať Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora v Bratislave a jej iniciátori chcú do nej prizvať aj zástupcu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
 
Potvrdzuje sa tak, že hlavným poškodeným v tamojšom regióne – poľnohospodárom a vinohradníkom – došla trpezlivosť a boj s poľovnou zverou, ktorý už roky pripomína boj Dona Quijota De La Manchu s veternými mlynmi, sa možno po tomto stretnutí posunie trochu viac dopredu k samotnému vyriešeniu.                               
 
Pomôcť v tom by mohli aj legislatívne zmeny, na ktoré sa spolieha Ján Hacaj zo Združenia pezinských vinohradníkov a vinárov: „Práve úprava súčasnej legislatívy má smerovať k tomu, aby sa vysoký počet zveri (odhady hovoria o 120-170% premnožení pri jednotlivých druhoch) znížil na únosnú mieru.“    
 
Malokarpatskí vinohradníci si dali už aj vypracovať právny posudok Zákona č.274/2009 o poľovníctve, ktorý na stretnutí v Pezinku predstavil advokát Michal Rampášek. Podľa neho je súčasné znenie zákona neproporcionálne, pretože kladie vysoké dôkazné bremeno na poškodenú stranu – na vinohradníkov. Tí sú potom povinní preukázať vznik škody, jej rozsah a aj to, že vykonali opatrenia, ktoré by mali zabrániť vzniku škody: „Jedným z bodov, ktoré by mali byť zmenené novelou zákona o poľovníctve, je práve definovanie toho, čo sa za primerané opatrenia proti vzniku škody považuje. Okrem toho by sa malo zdôrazniť aj to, že užívatelia poľovných revírov – poľovnícke združenia – sú zodpovedné za škodu spôsobenú zverou“, dodal advokát.
 
Škody sa pritom za posledné roky šplhajú do výšok. V roku 2013 ich len v Pezinku na časti vinohradníckych plôch odhadli na úrode hrozna vo výške okolo 90tisíc eur (bez škôd jarným ožerom výhonkov). Z celoslovenského pohľadu je situácia ešte horšia. Oficiálne nahlásené škody aj na poľnohospodárskych plodinách presahujú 1,2 milióna eur. Tie neoficiálne sú oveľa vyššie. Potvrdil to aj predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Milan Semančík na stretnutí v Pezinku: „Škody, ktoré nám hlásia naše regionálne komory, sú výrazne vyššie oproti tým, ktoré sa vedú štatisticky. Napríklad len za levický región evidujeme 8 miliónové straty, Bardejov udáva škody vo výške jedného milióna eur a to sú len dve oblasti na Slovensku“, zdôraznil M. Semančík.
 
Najnovšie aktivity malokarpatských vinohradníkov prichádzajú len niekoľko dní po tom, ako MPRV SR na podnet SPPK vydalo dlho očakávané usmernenie o plánovanom chove a love raticovej zveri. Podľa neho sa prostredníctvom Poradných zborov a Chovateľských rád budú do vypracovania ročných Plánov lovu zveri zapájať aj farmári a vinohradníci. Ochraňovať úrodu však musia aj oni sami prostredníctvom preventívnych opatrení, napríklad jej oplotením či vytváraním nárazníkových zón, ktoré majú obmedziť vstup zveri priamo do vinohradov alebo na polia.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce