Stretnutie k Zákonu č. 362/2012 o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch

Zákon č. 362/2012 o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch sa už v tomto volebnom období pravdepodobne nestihne novelizovať.

     Taký je výsledok pracovného stretnutia z 27.apríla 2015, ktoré sa konalo v priestoroch Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Historicky po prvýkrát sa rokovania zúčastnili spolu s predstaviteľmi Potravinárskej komory Slovenska novozvolený predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory pán Milan Semančik a podpredseda SPPK Dušan Janíček.

     Hlavným cieľom stretnutia bolo zistiť, do akej miery je možné a priechodné, aby sa necelý rok pred parlamentnými voľbami podarilo zmeniť znenie zákona. V praxi sa totiž ukázalo, že obchodníci nedodržiavajú termíny splatnosti faktúr za výrobky od slovenských producentov. Novela zákona by mala preto zabezpečiť vyrovnanejšie a rovnocennejšie vzťahy medzi predajcami a producentmi.

     Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek však v tejto súvislosti uviedol, že vzhľadom na blížiace sa parlamentné voľby ostáva len veľmi málo času na vypracovanie kvalitnej novely zákona a jej zaradenie do legislatívneho procesu. Zatiaľ preto navrhuje zhromažďovať aspoň podnety zo strany domácich výrobcov, potravinárov, ktoré by neskôr mohli slúžiť ako podklady pre kvalitne vypracovanú novelu zákona.

     Zástupcovia poľnohospodárskej samosprávy a vedenia ministerstva sa zároveň dohodli, že pre slovenských potravinárov pripravia odborný seminár k Programu rozvoja vidieka so zameraním pre spracovateľov a potravinárov v júni 2015.

 

Spracovala: Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce