23. Ukončovanie štúdia - záverečná/maturitná skúška

Mesiac prípravy/spracovania: priebežne
 
Zamestnávateľ by mal pri ukončovaní štúdia žiaka (záverečná/maturitná skúška) dbať na:

-       oboznámení sa s návrhom tém na záverečnú/maturitnú skúšku vypracovaných školou -  prípadne predloženie návrhov na zmenu,

-       rozhodnutí v spolupráci so školou o mieste konania praktickej časti záverečnej/maturitnej skúšky,

-       určení skúšajúceho zástupcu zamestnávateľa na ukončovanie štúdia žiakov s učebnou zmluvou,

-       účasti na záverečnej/maturitnej skúške žiakov,

-       spracovanie správy o účasti zástupcu zamestnávateľa na skúške žiakov s učebnou zmluvou a jej odovzdanie zamestnávateľovi.

-       odovzdanie prihlášok na záverečnú/maturitnú skúšku žiakov školy,

-       spracovanie vyhodnotenia praktického vyučovania žiaka a vyjadrenie k ukončeniu štúdia.

 

 

            Ukončovanie štúdia žiakov s učebnou zmluvou sa uskutočňuje záverečnou skúškou, maturitnou skúškou alebo absolventskou skúškou.

 

Záverečná skúška

 

            Cieľom záverečnej skúšky je overenie vedomostí a zručností žiakov v rozsahu učiva určeného vzdelávacími štandardmi štátneho vzdelávacieho programu a overenie, ako sú žiaci pripravení používať nadobudnuté kompetencie pri výkone povolaní a odborných činností, na ktoré sa pripravujú.

            Žiak môže konať záverečnú skúšku, ak úspešne ukončil posledný ročník vzdelávacieho programu príslušného učebného odboru.

            Záverečná skúška sa člení na písomnú časť, praktickú časť a ústnu časť. Praktická časť záverečnej skúšky sa vykoná po písomnej časti skúšky a pred ústnou časťou skúšky; praktickú časť záverečnej skúšky možno vykonať aj v inom termíne najmä z dôvodu sezónnych prác.

            Praktická časť záverečnej skúšky žiaka s učebnou zmluvou sa vykonáva na pracovisku praktického vyučovania u zamestnávateľa ak sa zamestnávateľ nedohodol so školou inak.

 

Organizáciu záverečnej skúšky zabezpečuje škola v spolupráci so zamestnávateľom.

 

            Záverečná skúška sa koná v riadnom skúšobnom období alebo v mimoriadnom skúšobnom období.

            Riadne skúšobné obdobie trvá od 16. júna do 30. júna príslušného školského roka. Ak si to vyžadujú odborné činnosti, ktoré sa overujú záverečnou skúškou, praktickú časť záverečnej skúšky možno vykonať aj pred 16. júnom, najskôr však vo februári príslušného školského roka.

            Mimoriadne skúšobné obdobie je v septembri alebo vo februári nasledujúceho školského roka; termín konania záverečnej skúšky určuje riaditeľ školy. Mimoriadne skúšobné obdobie je určené na vykonanie opravnej záverečnej skúšky alebo náhradnej záverečnej skúšky. Náhradná záverečná skúška je určená pre žiaka, ktorý úspešne ukončil posledný ročník vzdelávacieho programu príslušného učebného odboru najneskôr k 15. septembru.

            Pred začiatkom konania záverečnej skúšky sa žiak tri po sebe nasledujúce vyučovacie dni nezúčastňuje na vyučovaní. Tieto dni sú určené na prípravu žiaka na záverečnú skúšku.“.

Skúšobná komisia pre záverečnú skúšku

Organizáciu a priebeh záverečnej skúšky zabezpečuje skúšobná komisia pre záverečnú skúšku.

          Skúšobná komisia pre záverečnú skúšku má stálych členov a ďalších členov.

Stálymi členmi skúšobnej komisie pre záverečnú skúšku sú:

a)    predseda,

b)   podpredseda,

c)    triedny učiteľ žiaka,

d)   skúšajúci zástupca zamestnávateľa, u ktorého sa žiak pripravuje na povolanie na základe učebnej  zmluvy,

Ďalšími členmi skúšobnej komisie pre záverečnú skúšku sú:

a)    skúšajúci zástupca stavovskej alebo profesijnej organizácie,

b)   skúšajúci učiteľ teoretických odborných predmetov alebo majster odbornej výchovy, zamestnanec školy.

Člen skúšobnej komisie pre záverečnú skúšku musí spĺňať tieto predpoklady:

a)    najmenej stredné odborné vzdelanie v príslušnom učebnom odbore alebo príbuznom učebnom odbore a

b)   najmenej päť rokov vykonával povolanie alebo odborné činnosti v rozsahu učiva odborných vyučovacích predmetov určených vzdelávacími štandardmi príslušného učebného odboru,

c)    absolvoval prípravu pre členov skúšobnej komisie pre záverečnú skúšku.

 

Predsedu skúšobnej komisie pre záverečnú skúšku vymenúva najneskôr dva mesiace pred začiatkom záverečnej skúšky príslušná stavovská alebo profesijná organizácia s vecnou pôsobnosťou k odboru štúdia, v ktorom žiak koná záverečnú skúšku.   Podpredsedu skúšobnej komisie pre záverečnú skúšku vymenúva najneskôr dva mesiace pred začiatkom záverečnej skúšky riaditeľ školy.

Predsedu skúšobnej komisie pre záverečnú skúšku nemožno vymenovať z pedagogických zamestnancov školy, ktorej žiaci konajú záverečnú skúšku.

Členov skúšobnej komisie pre záverečnú skúšku vymenúva stavovská alebo profesijná organizácia najneskôr dva mesiace pred začiatkom záverečnej skúšky.

O počte skúšobných komisií pre záverečnú skúšku, o mieste a dátume konania záverečnej skúšky informuje stavovská alebo profesijná organizácia písomne školu najneskôr dva mesiace pred začiatkom záverečnej skúšky.

Predseda skúšobnej komisie pre záverečnú skúšku riadi prácu komisie, kontroluje pripravenosť skúšok a hodnotí úroveň a klasifikáciu skúšok. Po skončení skúšok zvolá záverečnú poradu, na ktorej zhodnotí priebeh a celkovú úroveň záverečnej skúšky.

Ak predseda skúšobnej komisie pre záverečnú skúšku nemôže z vážnych dôvodov funkciu vykonávať, funkciu predsedu vykonáva podpredseda.

Podpredseda môže vykonávať funkciu predsedu skúšobnej komisie počas praktickej časti skúšky z odborných predmetov, najmä ak povaha príslušného odboru vzdelávania vyžaduje časovo oddeliť túto časť skúšky od ústnych skúšok.

 

Klasifikácia a hodnotenie ukončovania štúdia záverečnou skúškou

Klasifikácia žiaka na záverečnej skúške je vyjadrená stupňom prospechu.

Klasifikáciu žiaka na záverečnej skúške schvaľuje na návrh skúšajúceho skúšobná komisia hlasovaním. Pri rovnosti hlasov rozhoduje hlas predsedu komisie.

Celkové hodnotenie záverečnej skúšky vychádza z klasifikácie jej písomnej, praktickej a ústnej časti.

Celkové hodnotenie záverečnej skúšky vrátane hodnotenia z predmetov a časti skúšky žiakovi oznámi predseda skúšobnej komisie v deň, v ktorom žiak skúšku ukončil. Toto hodnotenie je konečné.

Opravná záverečná skúška

Ak bol žiak na záverečnej skúške z jednej časti skúšky klasifikovaný stupňom 5 – nedostatočný, skúšobná komisia môže žiakovi povoliť konať opravnú skúšku z tejto časti skúšky.

            Žiakovi, ktorý bol na záverečnej skúške klasifikovaný stupňom 5 - nedostatočný z viac ako jednej časti tejto skúšky alebo bol klasifikovaný stupňom 5 - nedostatočný na niektorej opravnej skúške, môže skúšobná komisia pre záverečnú skúšku povoliť opakovať celú záverečnú skúšku.

Záverečnú skúšku môže žiak na jeho žiadosť opakovať iba raz v riadnom skúšobnom období, najneskôr do troch rokov od ukončenia posledného ročníka strednej školy.

Všeobecne o ukončovaní štúdia záverečnou skúškou

Záverečnú skúšku môže žiak vykonať do troch rokov odo dňa, keď úspešne skončil posledný ročník strednej školy.

Žiak, ktorý pre vážne, najmä zdravotné dôvody, sa nezúčastní na záverečnej skúške, je povinný sa ospravedlniť riaditeľovi školy spravidla do troch dní od termínu konania skúšky. Ak ho riaditeľ školy ospravedlní, žiaka nemožno klasifikovať. Žiak súčasne predloží aj žiadosť o konanie skúšky v náhradnom termíne.

Ak žiak svoju neúčasť na záverečnej skúške neospravedlní alebo ak jeho ospravedlnenie nebude uznané, posudzuje sa, akoby dňom nasledujúcim po termíne konania skúšky štúdium zanechal.

Ak sa žiak správa na záverečnej skúške nevhodným spôsobom, predseda skúšobnej komisie jeho skúšku preruší.

Ak skúšku preruší predseda skúšobnej komisie, žiak opakuje skúšku, prípadne jej časť v riadnom termíne nasledujúceho školského roka.

Ak skúšku preruší zamestnanec, ktorý vykonáva dozor, a predseda skúšobnej komisie nedovolí žiakovi v:

1.    skúške pokračovať, žiak opakuje skúšku, prípadne jej časť v riadnom termíne nasledujúceho školského roka.

2.    Žiakovi, ktorý úspešne vykonal záverečnú skúšku, vydá škola vysvedčenie o záverečnej skúške najneskôr do piatich dní od konania záverečnej porady skúšobnej komisie.

3.    Žiakovi strednej odbornej školy vydá stavovská alebo profesijná organizácia po úspešnom vykonaní záverečnej skúšky výučný list.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce