Svetové ceny rastlinných olejov sú najvyššie od júna 2011

Index cien potravín FAO dosiahol v marci 2021 v priemere 118,5 bodu, čo je o 2,4 bodu (2,1%) viac ako vo februári. Ide o desiaty po sebe idúci mesačný rast a zároveň o najvyššiu hodnotu od júna 2014. Za aktuálnym rastom je najmä zvýšenie svetových cien rastlinných olejov, mäsa a mliečnych výrobkov. Hodnoty pri obilninách a cukru poklesli.
 
 
Index cien obilnín FAO zaznamenal v marci pokles o 2,2 bodu (1,7%) a ustálil sa na hodnote 123,6 bodu. V marci sa tak ukončil osemmesačný rastúci trend. Medziročne je však stále hodnota indexu vyššia až o 25,9 bodu (26,5%). Spomedzi hlavných obilnín poklesli najmä vývozné ceny pšenice (o 2,4%). Medziročne sú však vyššie o 19,5%. Klesli aj medzinárodné ceny kukurice a jačmeňa. K ešte výraznejšiemu poklesu im zabránil značný pokles dovozu z Číny. Po troch mesiacoch stabilných ziskov sa v marci mierne znížili aj ceny ryže.
 
V marci rástla hodnota indexu cien rastlinných olejov FAO a dosiahla úroveň 159,2 bodu, čo predstavuje nárast o 11,8 bodu (8,0%). Index je zároveň na najvyššej úrovni od júna 2011. Pretrvávajúcu silu indexu spôsobili vyššie hodnoty palmy, sóje, repky a slnečnice. Medzinárodné ceny palmového oleja zaznamenali už desiaty po sebe idúci mesačný nárast. Pre dobré vyhliadky na silný dopyt po dovoze najmä v sektore bionafty prudko rástli aj ceny sóje. Ceny repkového a slnečnicového oleja podporilo aj sprísňovanie dodávok v Kanade a čiernomorskom regióne.
 
Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosiahol v marci v priemere 117,4 bodu, čo je nárast o 4,4 bodu (3,9%). Marec bol zároveň desiaty po sebe idúci mesiac rastu medziročne stúpla hodnota indexu o takmer 16%. Pre napäté dodávky v Európe a pomalšieho začiatku sezóny výroby mlieka stúpli ceny masla. Ceny sušeného mlieka tiež stúpli, čo bolo podporené prudkým nárastom dovozu v Ázii, najmä v Číne a klesajúcou produkciou mlieka v Oceánii. Ceny syrov naopak klesali už tretí mesiac po sebe, najmä z dôvodu obmedzeného dopytu po spotových dodávkach.
 
Index cien mäsa FAO zaznamenal v marci v priemerne 98,9 bodu, čo je o 2,2 bodu (2,3%) viac ako vo februári. Hodnota indexu rastie už šiesty mesiac po sebe, zároveň je však mierne pod hodnotou (o 0,5%) spred roka. Ceny hydiny a bravčového mäsa sa v marci zvýšili, čo spôsobilo najmä rýchle tempo dovozu z ázijských krajín, najmä Číny. Zvýšenie predaja v Európe v rámci prípravy na veľkonočné oslavy rovnako podporilo ceny bravčového mäsa. Ceny hovädzieho mäsa zostali stabilné na úrovniach z predchádzajúceho mesiaca. Ceny ovčieho mäsa naopak klesli a to predovšetkým pre zvýšené dodávky z Nového Zélandu, kde prevládalo suché počasie, čo nútilo poľnohospodárov predčasne vyklať zvieratá.
 
V marci klesla hodnota indexu cien cukru v FAO a ustálila sa na hodnote 96,2 bodu, čo je pokles o 4 body (4,0%) oproti februáru. Ide o prvý mesiac poklesu po prudkom zvýšení zaznamenanom v predchádzajúcich dvoch mesiacoch. Cenové ponuky na cukor sú však stále o viac ako 30% vyššie ako v rovnakom období minulého roka. Mesačný pokles medzinárodných cien cukru bol vyvolaný vyhliadkami veľkého vývozu z Indie, a to aj napriek pretrvávajúcim logistickým obmedzeniam. Výraznejším poklesom cien zabránil silný dovozný dopyt, najmä z Číny a zvyšovanie cenových ponúk ropy.
 
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce