Pracovná skupina pre Spoločnú poľnohospodársku politiku (SPP), 17. marca 2021

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Predsedal Henri Brichart (FR).
 
Budúca SPP: súčasný stav trialógov (za účasti zástupcov PT predsedníctva)
 
Zástupcovia PT predsedníctva (Henrique Vicente, Rui Coelho, Ana Caeiro Paulinová) referovali o aktuálnom stave trialógov. Pokrok na technickej úrovni označili za dobrý, proces intenzívne pokračuje. Rokovanie o Strategických plánoch je rozdelené do 12 blokov, zatiaľ nič nie je odsúhlasené. Počas trialógu 11. 3. PT predsedníctvo predstavilo 2 bloky kompromisov – nový model vykonávania politiky a priame platby. Parlament na návrhy zatiaľ nereagoval, 18. 3. prebehlo rokovanie tieňových spravodajcov. Ďalej informovali o supertrialógu k 3 nariadeniam SPP súčasne, ten prebehne 26. 3. 2021.
 
Ana Caeiro Paulinová informovala o trialógoch k horizontálnemu nariadeniu. PT predsedníctvo pri rokovaniach vychádza z princípov, že súčasná legislatíva, certifikačné orgány a platobné agentúry vo väčšine členských štátov fungujú správne a Rada sa chce vyvarovať nárastu administratívnej záťaže pre členské štáty. Dňa 26. 3. sa bude rokovať aj o kontrole podmienenosti, zjednodušení systému kontrol pre malé podniky, o systéme včasného varovania a o systéme sankcií. Pokrok na technickej úrovni  pri týchto témach označila za dobrý, celkovo je horizontálne nariadenie prejednávané v 8 blokoch, snahou je dosiahnuť vyvážený prístup.
 
Rui Coelho referoval o trialógoch k CMO nariadení, ktoré sú rozdelené do 4 blokov: riadenie trhu, víno a zemepisné označenia, organizácie producentov a obchodné normy. Rokovania nie sú jednoduché, Parlament predložil viac než 200 pozmeňovacích návrhov. Na záver uviedol, že dúfa, že do konca apríla sa dosiahne značný pokrok.
 
V diskusii IE reprezentant informoval o silnej reakcii Parlamentu na predložené návrhy kompromisov PT predsedníctva – návrhy sú podľa Parlamentu nedostatočné. Rada konkrétne navrhuje dobrovoľnú redistribúciu priamych platieb a dosiahnutie 85 % vnútornej konvergencie do roku 2026 (Parlament požaduje 100 %). Preto sa pýtal na postup PT.
 
DE reprezentant k horizontálnemu nariadeniu uviedol, že sa treba vyvarovať zavedenia dvojitého systému. Nemecká DBV podporuje flexibilnejší a tolerantnejší model, ktorý prenechá viac zodpovednosti členským štátom.
 
CZ reprezentant uviedol, že pre CZ sú zásadné témy degresivita a zastropovanie priamych platieb a definícia aktívneho poľnohospodára (vzhľadom na špecifickú štruktúru poľnohospodárskych podnikov v CZ aj v iných krajinách).
 
Zástupca PT na otázky reagoval, že debaty o vnútornej konvergencii začali na úrovni 75 %, návrh PT predsedníctva (85 %) je podľa zástupcu dostatočný. K otázke zastropovania a degresivity priamych platieb uviedol, že návrh PT ich  na nadchádzajúci supertrialóg navrhuje dobrovoľné, pretože ide o princíp, ktorý je viac v súlade s novým modelom vykonávania politiky, ale Parlament ich požaduje povinné. PT predsedníctvo navrhuje zavedenie povinnej definície aktívneho poľnohospodára, ale v inom zmysle, než navrhujú Komisia alebo Parlament a upozornil, že aj súčasná definícia v nariadení Omnibus obsahuje niektoré povinné prvky, ktoré by mali zostať povinné.
 
Diskusia o strategických plánoch, podmienenosti, ekoschémach, rozvoji vidieka, atď.
 
Sekretariát vypracoval dokumenty obsahujúce detailnejšie rozpracované pozície Copa a Cogeca týkajúce sa podmienenosti, ekoschém a intervencií v rámci programu rozvoja vidieka (dokumenty sú priložené  k zápisu v českom jazyku).
 
V diskusii RO reprezentant v rámci riadenia rizík upozornil na nutnosť jasne definovať právny rámec týkajúci sa podielových fondov, ktoré by mali byť verejné, súkromné aj hybridné.
 
DE reprezentant odporučil venovať väčšiu pozornosť sociálnej podmienenosti v prebiehajúcich trialógoch, nemala by byť súčasťou podmienenosti SPP. Ďalej ku GAEC 4 uviedol, že definovanie minimálnej šírky ochranných pásov nie je na EÚ úrovni dosiahnuteľné.
 
IT (Coldiretti) zástupca odporučil jasne oddeľovať novú podmienenosť od systému ekoschém, aby nevznikli dvojaké pravidlá. Ako príklad uviedol GAEC 8 – striedanie plodín na niektorých oblastiach.
 
DK reprezentantka konkrétne ku GAEC 8 navrhla doplniť komentár, že striedanie plodín v niektorých prípadoch neprinesie životnému prostrediu žiadne prínosy.
 
SE reprezentant zdôraznil dôležitý prvok pri podmienenosti – identifikáciu zvierat. Administratívu týkajúcu sa ekoschém odporučil rozdeliť na niekoľko fáz, pričom 1. fáza by mohla byť zahájená s nižším percentuálnym vyčlenením obálky (10-15 %).
 
IT (Confagricoltura) zástupca súhlasil s odmietnutím sociálnej podmienenosti a s komentárom ohľadom identifikácie zvierat. Tiež odmietol GAEC 8 – povinné striedanie plodín. Na záver uviedol, že by bolo vhodné na EÚ úrovni mať orientačný zoznam ekoschém, z ktorého by si členské štáty vyberali opatrenia podľa svojich podmienok.
 
FR reprezentantka za najproblematickejšie označila GAEC 8 a GAEC 9.
 
IT (CIA) reprezentantka navrhla, aby dokumenty boli doplnené o konkrétne príklady.
 
Sekretariát uviedol, že všetky pripomienky zohľadní a DK reprezentantku vyzval, aby svoj návrh zaslala písomne. Dokumenty budú predložené na schválenie počas rokovania POCC/CCC.
 
Aktuálne prechodné obdobie SPP a NGEÚ
Sekretariát vyzval organizácie na zaslanie informácií, ako sa v členských štátoch plánuje využiť dodatočných 7,5 mld. EUR nástroja New Generation EÚ. Obdržané odpovede sekretariát zhrnul do dokumentu, ktorý je k dispozícii na portáli AgriInfo.
 
V DE budú za použitie prostriedkov z NGEÚ zodpovedné jednotlivé spolkové krajiny.
 
V DK budú prostriedky pridelené prostredníctvom programu rozvoja vidieka v roku 2022. V LV má byť na poľnohospodárstvo vyčlenených 5 % fondu obnovy, všeobecne má byť 80 % finančných prostriedkov určených pre verejný sektor, 20 % pre súkromný.
 
Vo FI pôjde o navýšenie financovania súčasných opatrení v rámci programu rozvoja vidieka. Pri financovaní sú hlavnými cieľmi ekologické poľnohospodárstvo, kompenzácie dobrých životných podmienok zvierat a podpora podnikania nových podnikov.
 
V PT chcú investovať do ekologického poľnohospodárstva, do výstavby malých priehrad, do zadržiavania dažďovej vody v poľnohospodárstve a do inteligentného poľnohospodárstva (montáž fotovoltaických panelov, renovácie techniky a nakladania s odpadmi).
 
V GR v rámci plánu obnovy bude na poľnohospodárstvo vyčlenených 1,2 mld. EUR na zlepšenie hospodárenia s vodou  a do zavlažovacej infraštruktúry a 1,2 mld. EUR na zvyšovanie životaschopnosti a konkurencieschopnosti poľnohospodárskych (vrátane malých) podnikov.
V AT, SK, RO, SE diskusie o použití fondu stále prebiehajú.
 
Informácie o nedávnej štúdii Európskeho parlamentu o „50 najväčších príjemcoch dotácií SPP a Fondu súdržnosti v každom členskom štáte EÚ”
 
Štúdiu zadal výboru CONT Parlament s cieľom identifikovať priamych a konečných príjemcov dotácií SPP a Fondu súdržnosti. Podľa sekretariátu ide o čiste politický krok, v prípade záujmu poskytne organizáciám viac informácií.
 
V diskusii CZ reprezentant vyjadril presvedčenie, že ide o politický signál Parlamentu, najmä predsedníčky výboru Moniky Hohlmeierovej (DE, EPP), ktorá sa usiluje o povinné zastropovanie priamych platieb pre veľké poľnohospodárske podniky. Obáva sa, aký dopad to bude mať na CZ, kde väčšinu veľkých poľnohospodárskych podnikov predstavujú družstvá.  Upozornil aj na zmenu pozície PT predsedníctva, ktoré po novom  požaduje definíciu aktívneho poľnohospodára za povinnú.
 
SK a LT reprezentanti podporili CZ pozíciu.
 
DE reprezentant potvrdil, že Rada po novom navrhuje povinnú definíciu aktívneho poľnohospodára a vyzval k obrane dobrovoľnosti. Podporu mu vyjadrili aj reprezentanti DK, SE a AT.
 
BE reprezentant uviedol, že potrebujú naopak silnejšiu definíciu na základe správnych kritérií uvedených v EÚ nariadeniach.
 
Sekretariát potvrdil, že počas nadchádzajúceho supertrialógu sa bude rokovať o definícii aktívneho/skutočného poľnohospodára, o pozícii Copa a Cogeca k definícii sa zmienili už v liste pred trialógom 11. 3. 2021. Predseda na záver vyzval, aby organizácie poslali svoje pripomienky k štúdii CONT písomne.
 
Európska zelená dohoda (EZD) a SPP
 
Stratégia v oblasti biodiverzity: Sekretariát informoval o začatí práce na technickom dokumente, ktorý by mal detailnejšie riešiť možnosti vykonávania cieľov stratégie – ochrany  30 % všetkých oblastí a striktnej ochrany 10 % oblastí. Sekretariát ďalej informoval o novom projekte DG ENVI – vytvorenie 20 ochranárskych schém týkajúcich sa vtákov na poľnohospodárskej pôde v 10 štátoch (AT, BE, CZ, DE, ES, FI, FR, HU, IT, PT), schémy môžu zahŕňať ekoschémy  a AECO opatrenia, preto bude dôležité, aby členské organizácie   krajín, ktorých sa bude projekt týkať, boli do projektu zapojené. Sekretariát sa bude usilovať o zorganizovanie spoločného rokovania s vedením projektu.
 
Hlasovanie k stratégii bolo odložené na 22. 4. 2021.
 
Stratégia Z farmy na stôl (F2F): Sekretariát s ďalšimi organizáciami pracuje na vlastnom posúdení dopadov EZD vrátane stratégie F2F, štúdiu vykonáva univerzita vo Wageningene (NL), mala by byť publikovaná v júni 2021.
 
K návrhu spoločnej správy výborov AGRI a ENVI k stratégii F2F bolo predložených 2 295 pozmeňovacích návrhov, hlasovanie prebehne 3. 6. 2021.
 
Sekretariát ďalej informoval o Kódexe správania pre zodpovedné obchodné a marketingové postupy, ktorý by podľa Komisie mal poskytnúť rámec konkrétnych osvedčených postupov a dobrovoľných záväzkov týkajúcich sa udržateľnosti pre všetky subjekty v potravinovom systéme. Komisia požaduje, aby bol kódex prijatý do konca mája, sekretariát už zaslal list, v ktorom termín označuje za nereálny.
 
V diskusii IT reprezentantka upozornila na zreteľné snahy Komisie obmedziť mäso a varovala pred podpisom kódexu.
 
Sekretariát uviedol, že kódex je dobrovoľný a ak bude pre Copa a Cogeca nevyhovujúci, nebude podpísaný. Zároveň uistil, že poľnohospodári a družstvá sú na rokovaniach efektívne zastúpení.
 
Rôzne
DE reprezentant upozornil na prípravu neoficiálneho dokumentu (non-paper) FR a niektorých štátov, v ktorom navrhujú poskytovanie dodatočných informácií na úrovni jednotlivých fariem (nie na národnej úrovni) nad rámec údajov uvedených v článku 129 nariadenia o strategických plánoch SPP, Varoval pre takýmto postupom a odmietol zavádzanie dodatočného monitorovania.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce