Pracovná skupina pre víno, 22. februára 2021

Zhrnutie správy zo zasadnutia
 
Predsedal Luca Rigotti (IT), ktorý bol aklamačne zvolený za predsedu skupiny. Podpredsedami sa stali Anne Hallerová (FR) a Christian Schwörer (DE).
 
Okrúhly stôl o situácii na trhu, o pandémii, výhľadoch, výrobe a spotrebe, atď.
 
Predseda upozornil na dopady pandémie Covid-19 na trh s vínom v súvislosti s už takmer rok trvajúcimi reštrikciami a zavretým HORECA sektorom. Prvých 6 mesiacov roka 2020 bolo relatívne priaznivých, tento rok je situácia komplikovaná od začiatku.
 
IT reprezentantka k vývoju 2020/2021 uviedla, že výsledná produkcia bola vyššia ako očakávali (49 mil. hl), zásoby vzrástli o 3,6 %, naopak, spotreba klesla o 2,7 %. Sektor čelí problémom v súvislosti so zavretím HORECA sektoru, v IT boli prijaté opatrenia – destilácia (460 hl) a skladovanie, opatrenia ale nie sú účinné, rok 2021 očakávajú ešte horší ako 2020. Vláda predložila samoorganizačné trhové opatrenie na zníženie produkcie, ale poľnohospodári ho neuplatňujú.
 
DE reprezentantka informovala o produkcii 8,4 mil. hl, situácia je podobná ako v IT. Za pozitívne označila vývoj v maloobchode a online predaji, najmä pri špecializovaných výrobkoch. Celkovo je spotreba relatívne stabilná, problémom je pokles vývozu o 18 % kvôli brexitu a US clám. DE nezaviedlo žiadne opatrenia z dôvodu nedostatku prostriedkov a nemožnosti využiť krízovú rezervu.
 
AT reprezentant informoval o vlaňajšej priemernej produkcii 2,2 mil. hl. Sklady sú vysoké, najmä kvôli pandémii a zavretiu HORECA sektoru, mení sa štruktúra predaja a spotreby. Vlani nezaznamenali pokles exportu vďaka nárastu vývozu do Škandinávie. Tento rok nie je dostatok prostriedkov na pokračovanie opatrení z minulého roka.
 
ES reprezentant informoval o produkcii 45,8 mil. hl, veľké obavy spôsobuje spomalenie trhu a pokles cien skoro o 20 %. Tiež nemajú dostatok prostriedkov na pokračovanie opatrení z minulého roka, preto medziodborové organizácie zaslali list ministerstvu poľnohospodárstva, v ktorom žiadajú uvoľnenie extra prostriedkov.
 
PT reprezentantka informovala o poklese produkcie o 3 %, trh je veľmi zasiahnutý pandémiou a obmedzením turizmu. Rastie predaj do obchodných reťazcov aj export, preto zavedenie trhových opatrení nepodporujú.
 
FR reprezentant informoval o priemernej produkcii (46,7 mil. hl), trh je komplikovaný. Od novembra 2020 je zavedená podpora skladovania, výhľady sú neisté, dúfajú v májové uvoľnenie opatrení. Odbyt v obchodných reťazcoch pomáha, ale nedokáže kompenzovať straty zo zavretého HORECA sektoru, problémy spôsobujú aj US clá. Požadujú predĺženie prijatých opatrení.
 
NL reprezentant informoval o priemernej produkcii, predaje sú uspokojivé, veľa závisí od (ne)uvoľnenia reštrikcií na jar.
 
HR reprezentant informoval o priemernej úrode a dobrej kvalite, ale aj o problémoch so zavretím HORECA sektoru a obmedzeným turizmom. Z opatrení prijali destiláciu a skladovanie, najväčšie problémy majú  malí producenti.
 
RO reprezentantka informovala, že tiež pociťujú veľký dopad pandémie, poklesol aj vývoz kvôli brexitu, k opatreniu na podporu skladovania prístup nemajú. Predaje online a do maloobchodných sietí sú síce dobré, ale nedostačujúce.
 
SI reprezentant informoval o produkcii 66 mil. hl, kvalita je celkom dobrá, ale trh je zasiahnutý pandémiou a obchod poklesol o 10 – 20 %. V exporte cítia problémy s US clami a s Čínou. Straty v príjmoch odhadujú na 30 %.
 
V CZ spôsobuje problém zavretie HORECA sektoru, pokles trhu o 20 – 25 %, ohrození sú menší producenti. Veľkí majú viac príležitostí na veľkých trhoch a v online predajoch, ktoré narástli o 30 %.
 
Sekretariát zhrnul situáciu s konštatovaním, že trh je aktuálne negatívny a ovplyvnený obchodnými vzťahmi USA a UK. Počas rokovania CDG treba apelovať na Komisiu, aby sledovala vývoj uzatvárania obchodných dohôd medzi UK a tretími krajinami, lebo to bude mať tiež dopad na trh EÚ.
 
Výmena názorov na Európsky plán boja proti rakovine
 
Dňa 3. 2. 2021 bol predstavený Európsky plán boja proti rakovine, ktorý je hlavnou prioritou Komisie v oblasti zdravia. Jedným z cieľom plánu je zníženie spotreby alkoholických nápojov, a to zavedením opatrení, vrátane možného zvýšenia daní na alkoholické nápoje. Podľa sekretariátu je všeobecný cieľ stratégie pozitívny, ale je potrebné poukázať aj na to, že primeraná konzumácia vína nepredstavuje žiadne zdravotné riziko. Bude treba stanovisko k tomuto plánu.
 
Diskusia:
FR reprezentantka upozornila na podobné iniciatívy vo FR, preto sa rôzni producenti spojili v komunikačnej stratégii a vzájomnej podpore. Zdôrazňujú iba primeranú konzumáciu a vedecky podložené štúdie o jej prínose. Upozornila na veľkú citlivosť témy.
 
DE reprezentant označil za reálne riziko vyššie zdanenie alkoholu, obmedzenie propagácie alkoholu a označovanie obsahu energie a živín na etiketách. Tiež súhlasí so všeobecnou podporou plánu.
 
ES zástupca informoval o prebiehajúcej štúdii týkajúcej sa prevencie rakoviny formou umiernenej konzumácie vína. Snahou je mať vedecky podložené fakty.
 
IT reprezentant odmietol prístup DG SANTE, ktorý nerobí rozdiel medzi jednotlivými druhmi alkoholických nápojov. Vyzval preto Copa a Cogeca na reakciu, upozornil, že primeraná konzumácia vína má pozitívny vplyv na zdravie. Treba prijať aj stanovisko k systémom označovania a poskytovania informácií pre spotrebiteľov na etiketách.
 
PT reprezentantka uviedla, že jednotlivé opatrenia v rámci plánu nesmú ohrozovať jednotlivé sektory  a upozornila na situáciu pri tabakových výrobkoch (povinné fotografie) a varovala pred podobným prístupom pri vínach.
 
Predseda zhrnul diskusiu, že plán boja proti rakovine má všeobecne dobrý úmysel, ale dopady na odvetvie vína môžu byť zásadné. Preto je nevyhnutné prijať komunikačnú stratégiu využívajúcu vedecké poznatky o pozitívnom vplyve a propagovať striedmu mieru spotreby.
 
Informácie o delegovanom nariadení Komisie (EÚ) č. 2020/884, ktorým sa zavádza „sankčný systém“ pre pomoc v rámci propagačných opatrení
 
IT reprezentantka informovala o návrhu delegovaného nariadenia zo dňa 27. 1. 2021, ktorým sa mení delegované nariadenie (EÚ) 2020/884, ktorým sa s ohľadom na rok 2020 v súvislosti s pandémiou Covid-19 stanovia odchýlky od delegovaného nariadenia (EÚ) 2017/891, pokiaľ ide o odvetvie ovocia a zeleniny, a od delegovaného nariadenia (EÚ) 2016/1149, pokiaľ ide o odvetvie vína. V nariadení vzbudzuje obavy problematický článok 2 upravujúci článok 54 delegovaného nariadenia (EÚ) 2016/1149, ktorý zavádza sankcie, ktoré by mohli byť pre producentov extrémne závažné. Parlament a  Rada už oznámili, že nemajú námietky, zverejnenie v Úradnom vestníku EÚ sa očakáva v marci.
 
Diskusia:
FR reprezentantka uviedla, že článok je veľmi technický, tiež nechápu jeho účel. Text nariadenia teraz analyzuje ich právne oddelenie.
 
Sekretariát doplnil, že budú na rokovaní CDG žiadať viac informácií od Komisie.
 
Informácia o žiadosti o predĺžení platnosti povolenia na výsadbu a opätovnú výsadbu, ktorého platnosť vyprší v roku 2021
 
Prerokovanie tohto bodu iniciovalo IT. V dôsledku pandémie Komisia rozhodla o mimoriadnom opatrení týkajúceho sa platnosti povolenia novej a opätovnej výsadby révy. Vzhľadom na nelepšiacie sa výhľady  je podľa IT nutné umožniť predĺženie platnosti týchto povolení až do 31. 12. 2022. Sekretariát pripravil návrhu listu pre Komisiu. Požiadavku IT podporilo aj PT.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce