Svetové ceny naďalej rastú, aktuálne hodnoty sú najvyššie od júla 2014

Index cien potravín FAO dosiahol vo februári 2021 priemerne 116,0 bodu, čo je o 2,8 bodu (2,4 %) viac ako v januári. Ide už o deviaty po sebe idúci mesiac neustáleho rastu. Zároveň index dosahuje najvyššiu hodnotu od júla 2014. Februárový nárast majú na svedomí najmä ceny cukru a rastlinných olejov. V menšej miere rástli aj svetové ceny obilnín, mliečnych výrobkov a mäsa.
 
 
Index cien obilnín FAO zaznamenal vo februári priemerne 125,7 bodu, čo je o 1,5 bodu (1,2 %) viac ako v januári. Medziročne stúpol index o 26,3 bodu (26,5 %). Spomedzi hlavných sledovaných podskupín sa najviac zvýšili ceny ciroku, ktoré vo februári vzrástli o 17,4 %. Nárast bol spôsobený pretrvávajúcim dopytom z Číny. Vzrástli aj medzinárodné ceny kukurice, aj keď len o 0,9 %. Vývozné ceny kukurice však vo februári zaznamenali o 45,5 % vyššie hodnoty ako v rovnakom období minulého roka. Vývozné ceny pšenice zostali vo februári takmer nezmenené. Medziročne sú však ceny o 19,8 % vyššie. Zvýšili sa aj medzinárodné ceny ryže.
 
Index cien rastlinných olejov FAO narástol vo februári o 8,6 bodu (6,2 %) a dosiahol tak v priemerne 147,4 bodu. Aktuálne je hodnota indexu na svojom maxime od apríla 2012. Za silou indexu sú pevné ceny palmového, sójového, repkového a slnečnicového oleja. Ceny medzinárodného palmového oleja vo februári rástli už deviaty mesiac po sebe a to z dôvodu nízkej úrovne zásob v hlavných vyvážajúcich krajinách. Pokiaľ ide o repkový a slnečnicový olej, medzinárodné ceny podporili nižšie očakávania aktuálnej výroby v Európskej únii a ďalšie sprísnenie vývozných možností v čiernomorskom regióne. Hodnoty rastlinných olejov podporili aj aktuálne ceny ropy.
 
Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO rovnako vo februári stúpol a zastavil sa na hodnote 113,0 bodu, čo predstavuje nárast od januára o 1,9 bodu (1,7%). Jeho aktuálne hodnoty sa blížia k maximu z posledných 40 mesiacov. Vo februári vzrástli medzinárodné ceny masla, ktoré boli podporené pevným dovozom z Číny, zatiaľ čo v západnej Európe dochádzalo k obmedzeniu vývozných dodávok. Ceny sušeného plnotučného mlieka (WMP) sa zvýšili v dôsledku vysokých nákupných dovozov a obáv z potenciálne nižších vývozných dodávok z Nového Zélandu v dôsledku nepriaznivého počasia. Ceny sušeného odstredeného mlieka sa tiež zvýšili, čo odrážalo nízke zásoby a obmedzenú dostupnosť exportu v Európe.
 
Index cien mäsa FAO dosiahol vo februári priemerne 96,4 bodu, čo je o 0,6 bodu (0,6 %) viac ako v januári. Zároveň je február piaty po sebe idúci mesiac rastu, stále je však index o  4,1 bodu (4,0 %) pod úrovňou z minulého roka. Vo februári sa medzinárodné cenové ponuky pre hovädzie a ovčie mäso zvýšili predovšetkým v dôsledku obmedzených dodávok v kľúčových produkčných regiónoch. Naopak, ponuky pre bravčové mäso klesli a to v dôsledku znížených nákupov do Číny a nárastom nepredaných ošípaných v Nemecku. Znížené nákupy zo strany Číny takisto ovplyvnili globálne ceny hydiny, bez ohľadu na prerušenie dodávok v Spojených štátoch amerických súvisiace so zimnou búrkou.
 
Priemerný cenový index cukru FAO bol vo februári na úrovni 100,2 bodu, čo predstavuje nárast oproti januáru o 6 bodov (6,4 %). Februárové hodnoty sú najvyššie od apríla 2017. Posledný nárast medzinárodných ponúk cien cukru bol vyvolaný pretrvávajúcimi obavami z poklesu výroby v kľúčových producentských krajinách aj silnom dovoznom dopyte z Ázie. K podpore vyšších cien prispeli logistické obmedzenia, ktoré bránia dodávkam z Indie a zvyšovanie cien ropy, čo môže viesť k väčšiemu využívaniu cukrovej trstiny na výrobu etanolu v Brazílii, ktorá je najväčším vývozcom cukru na svete. Väčší rast cien oživili výrobu v Thajsku a Indii.
 
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce