Svetové ceny potravín: najvyšší mesačný priemer od júla 2014

Index cien potravín FAO dosiahol v januári 2021 v priemerne 113,3 bodu, čo je o 4,7 bodu (4,3 %) viac ako v decembri 2020. Ide už o ôsmy po sebe idúci mesiac rastu. Zároveň je to však najvyšší zaznamenaný mesačný priemer od júla 2014. Najnovší nárast má na svedomí najmä zvýšenie cien pri cukre, obilninách a rastlinných olejoch. Len mierne stúpli ceny mäsa a mliečnych výrobkov.
 
 
»V januári výraznejšie narástla hodnota indexu cien obilnín FAO a zaznamenala v priemere 124,2 bodu. Od decembra ide o navýšenie o 8,3 bodu (7,1%). Zároveň je to siedmy po sebe idúci mesiac nárastu. V januári prudko vzrástli najmä ceny kukurice (o 11,2 %). V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka však narástla cena kukurice až o 42,3 %. Je to spôsobené najmä prísnejšou globálnou ponukou a nižšími odhadmi produkcie a zásob v Spojených štátoch amerických, rovnako aj značnými nákupmi zo strany Číny. Medzinárodné ceny kukurice sú aktuálne najvyššie od polovice roku 2013.
 
Zvýšili sa aj ceny jačmeňa (o 6,9 %) a pšenice (o 6,8 %). Na vývoj cien pšenice má vplyv najmä očakávané zníženie predaja z Rusku od marca 2021, kedy sa zdvojnásobí vývozné clo na pšenicu.
 
»Index cien rastlinných olejov FAO dosiahol v januári v priemerne 138,8 bodu, čo predstavuje medzimesačný nárast o 7,7 bodu (5,8 %). Zároveň má index aktuálne najvyššiu hodnotu od mája 2012. Ôsmy po sebe idúci nárast indexu odrážal predovšetkým vyššie ceny palmy, sóje a slnečnice. Keďže produkcia palmového oleja v Indonézii aj Malajzii klesla omnoho viac, ako sa pôvodne očakávalo, medzinárodné ponuky palmového oleja sa vyšplhali na osemročné maximá.
 
Medzitým už ôsmy mesiac po sebe rástli medzinárodné ceny sójového oleja. Zvýšenie cien je následkom zníženou dostupnosťou vývozu a predĺženými štrajkami v Argentíne.
 
»Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO zaznamenal v januári v priemerne 111,0 bodu, čo predstavuje nárast oproti decembru o 1,7 bodu (1,6 %). Opäť hovoríme o osemmesačnom neustálom raste hodnoty indexu a medziročnom zvýšení o 7,1 bodu (6,9 %). V januári sa vďaka podpore nákupov Číny zvýšili cenové ponuky masla a sušeného plnotučného mlieka (WMP).
 
Zvýšili sa aj cenové ponuky sušeného odstredeného mlieka (SMP), pod tlakom vysokého dopytu po dovoze pohotových dodávok a zaostávajúcich výrobných aktivít v západnej Európe. Ceny syra naopak mierne poklesli.
 
»Index cien mäsa FAO narástol v januári o 1 % a dosiahol v priemerne 96,0 bodu. Zároveň ide o štvrtý mesiac rastu. Medziročne však index spadol o 7,6 bodu (7,3 %). Medzinárodné cenové ponuky pre všetky druhy mäsa, ktoré tvoria index, sa v januári zvýšili. Najviac stúpli ceny hydinového mäsa, najmä brazílskeho pôvodu. Ohniská vtáčej chrípky tiež obmedzili vývoz hydiny z niekoľkých európskych krajín. Napriek vysokým nákupom zo strany Číny v období pred novoročnými oslavami sa cenové ponuky hovädzieho a bravčového mäsa zvýšili len mierne. Ceny ovčieho mäsa sa posilňovali štvrtý mesiac po sebe a to v dôsledku obmedzených dodávok z Oceánie a silného dopytu z Číny.
 
»Index cien cukru FAO bol v januári na úrovni 94,2 bodu, čo je nárast oproti decembru o 7 bodov (8,1 %). Index je aktuálne na najvyššej úrovni od mája 2017. Rast cien je výsledkom obáv z nižšej globálnej dostupnosti v rokoch 2020/21. Slabšie vyhliadky na produkciu sú najmä v Európskej únii, Ruskej federácii a Thajsku. Ďalšiu podporu cenám cukru poskytlo nedávne zvýšenie cien ropy a posilnenie brazílskeho realu voči americkému doláru. Ceny podporoval aj naďalej silný globálny dopyt po dovoze cukru.
 
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce