Rokovanie s MPRV na konci januára

Vedenie Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory sa 26. januára stretlo s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Jánom Mičovským a oboma štátnymi tajomníkmi Andrejom Gajdošom a Martinom Feckom. Predmetom rokovania boli aktuálne témy súvisiace s Plánovom obnovy EÚ, prípravou Strategického plánu či možnosťami financovania odvetvia prostredníctvom štátnych pomocí a európskych zdrojov.
 
 
Diskusie sa zúčastnil predseda SPPK Emil Macho, obaja podpredsedovia Miroslav Štefček a Marián Šolty a ústredný riaditeľ SPPK Jozef Artim.
 
Rokovanie o aktuálnych a zásadných otázkach týkajúcich sa rezortu vnímame ako prezentáciu stanovísk a predstáv ministerstva, ktoré bude potrebné ešte spresniť a zohľadniť prezentované názory samosprávy. Cieľom stretnutia nebolo odsúhlasenie odborných stanovísk a navrhovaných opatrení, ale ich prediskutovanie. Ocenili sme zmenu výpočtu výšky nájmu pozemkov v správe Slovenského pozemkového fondu. Stále však trvá rozpor k výške nájmu za tzv. neúžitkové plochy.  
 
Jedným z najdôležitejších bodov rokovania bol Plán obnovy EÚ. Aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora vzniesla na adresu jeho príprav vlnu kritiky, keďže, ako je už dlhšie známe, v aktuálnom Pláne obnovy je 60 mil. eur na pozemkové úpravy, ale nie je tam stimulácia prvovýroby a podpora potravinárskeho odvetvia. Vedenie MPRV SR na stretnutí odprezentovalo už podstatne vyššiu finančnú čiastku, ktorou by malo byť odvetvie podporené: 150 mil. € pôjde na opatrenia v rámci revitalizácie lesov a 250 mil. eurami nebude štát podporovať len pozemkové úpravy, ale v katastroch, kde sa vykonalo sceľovanie pozemkov, aj spoločné zariadenia (cesty, remísky pod.) a budovanie vodozádržných opatrení, hlavne rybníkov. Závlahy ako také predmetom podpory nebudú. A rovnako bude v Pláne obnovy absentovať potravinársky sektor. Podľa vyjadrenie ministra Mičovského sa ešte neskončili rokovania s ministrom financií o možnosti čerpať úverovú pomoc pre potravinárov z Plánu obnovy EÚ. Je to aj napriek tomu, že v októbri 2020 sa ministerstva financií vyjadrilo, že nemá o tieto pôžičky záujem.
 
Vedenie ministerstva potvrdilo odsúhlasenie priorít pre vyplatenie štátnej pomoci 2021 z celkovej sumy 83 mil. eur. Čaká sa ešte na potvrdenie výšky pomoci zo strany rezortu financií. Doterajšie schémy štátnych pomocí by mali byť naďalej aj v roku 2021, problematická sa ukazuje príprava štátnej pomoci na monogastre z dôvodu nevyjasnenej kompetencie medzi MPRV SR a Štátnou veterinárnou a potravinou správou SR.  
 
 
Diskusia sa týkala aj prípravy Strategického plánu pre roky 2021-2027 a  Intervenčnej stratégie. Ministerstvo ráta s dofinancovaním II. piliera na úrovni 45 %, s redistributívnou platbou na prvých 100 ha a nepočíta s presunom medzi piliermi. Prvé stretnutia medzi SPPK a MPRV SR k intervenciám by sa mali uskutočniť začiatkom februára.   
 
V rámci PRV 2014-2020 rezort predpokladá vyhlásenie projektových výziev pravdepodobne až v druhom polroku 2021. SPPK požiadala o možnosť zarátanie oprávnených nákladov na projekty ajj pred podaním žiadosti, ako optimálny by vychádzal termín 1. marec. Zároveň už v tomto roku má prísť k navýšeniu platieb pre ANC oblasti, welfare zvierat, integrovanú produkciu a ekologické pestovanie.
 
V oblasti pozemkovej legislatívy sa pripravuje samostatné rokovanie medzi SPPK a MPRV SR a to na začiatok februára 2021.
 
Predseda SPPK Emil Macho v závere stretnutia vyjadril potrebu zabezpečenia stáleho  a riadneho  vedenie PPA. Táto úloha musí byť jednou z hlavných priorít ministerstva pôdohospodárstva. Do jej čela sa musí čím skôr dostať skutočný odborník, rešpektovaný profesionál, ktorý pozná procesy vyplácania finančných prostriedkov, všetky pravidlá Európskej komisie pre ich administráciu, má cielené a správne vízie a ktorý bude garantom zmien a fungujúcich procesov agentúry.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce