Pracovné skupiny pre ovce a kozy, 3. novembra 2020

Zhrnutie správy zo zasadnutia
 
Okrúhly stôl o situácii na trhu a krátkodobé vyhliadky ovčieho a kozieho mäsa
Vo FR je situácia stabilná, mierny nárast cien, ale pokračuje trend znižovania dopytu, čo sa zhoršilo behom zavretia HORECA sektoru.  Na sektor dolieha vlaňajšie sucho a menej krmiva, poklesol aj import z UK (o 30%), z ES (o 12%) aj z IE, mierne narástol import z Nového Zélandu. Celková spotreba ovčieho mäsa poklesla o 6%.
 
V UK malo zavretie reštaurácií veľmi negatívny dopad, domáca produkcia poklesla o 4%, export o viac než 17%, ceny sa pohybujú okolo 4 libier/kg, veľké obavy spôsobuje brexit.
 
Vo FI sa znížili importy, prepadla sa produkcia aj spotreba.
 
V IT je situácia relatívne stabilná so stálymi cenami na vlaňajšej úrovni. Obavy majú zo zavretia HORECA sektoru až do Vianoc.
 
V ES je situácia podobná ako FR. Ceny sú pomerne vysoké 6-7 eur/kg, narastá vývoz do PT, ktoré zas exportuje do Izraela, domáca spotreba je nízka, produkcia vlny nie je profitabilná (1,20 eur/kg), aj ceny kože sú nízke.
 
V PL sú problémom najmä nízke ceny (2 eur/kg), nízky domáci dopyt a nízka cena vlny  (0,50 eur/kg).
 
V PT od apríla pokračuje pokles cien, hlavným odbytiskom je Izrael, domáci predaj je nízky. Cena vlny sú aktuálne nižšie o 80%.
 
V LV je situácia na  trhu pozitívna, ceny priaznivé, ale žiadna produkcia na export.
 
V DE sú ceny relatívne dobré, nepostačujú však na zaistenie príjmov. V mnohých spolkových krajinách sú vysoké náklady kvôli suchu a narastajú útoky veľkých šeliem na stáda.
 
Označovanie dobrých životných podmienok zvierat (aj počas prepravy)
Téma dobrých životných podmienok hospodárskych zvierat a informovanie spotrebiteľov prostredníctvom novej schémy označovania je politickou prioritou Komisie a DE. V rámci Copa a Cogeca bola preto zriadená dočasná pracovná skupina, ktorá bude zasadať raz za mesiac. Podľa sekretariátu treba zohľadniť ďalšie finančné náklady pre poľnohospodárov, takisto treba uznávať súčasné dobrovoľné schémy označenia. Prvým krokom ďalšieho postupu bude stretnutie všetkých dotknutých pracovných skupín, následne sa začne pracovať  na vytvorení stanoviska Copa a Cogeca.
 
Sekretariát ďalej informoval o vytvorení vyšetrovacieho výboru pre životné podmienky zvierat počas prepravy v EÚ a mimo EÚ v Parlamente, výbor už zasadal dvakrát. Sekretariát pripravuje detailnú správu, ktorá bude k dispozícii na portáli AgriInfo.
 
Aktuálne informácie týkajúce sa označenia mäsa
Sekretariát informoval o 2 pozmeňovacích návrhoch, ktoré výbor AGRI prijal v roku 2019. Týkali sa ochrany názvov mäsa a mäsových výrobkov a posilnenia už existujúcej legislatívnej ochrany názvov mlieka a mliečnych výrobkov. Proti návrhom veľmi bojovali mimovládne organizácie a niektoré nadnárodné spoločnosti. Výsledkom hlasovania, ktoré prebehlo 23. 10. 2020 bolo odmietnutie všetkých pozmeňovacích návrhov, ktoré upravovali označovanie tradičných názvov mäsa a ich rastlinné náhrady. Podľa prijatého stanoviska Parlamentu k nariadeniu o CMO by ochrana názvov mäsa (ale ani možnosť ich použitia pre  vegánske výrobky) nemala byť zakotvená na úrovni EÚ, ale v gescii členských štátov. Rokovanie trialógu sa začne 9. 11. 2020, treba pokračovať v komunikačnej kampani Ceci n'est pas un steak a v kontaktovaní národných autorít.
 
Aktuálne informácie ohľadom SPP a rozpočtu
Stále chýba vyjednaný európsky rozpočet na obdobie 2021 – 2027, diskusie sa komplikujú v Parlamente. Výška rozpočtu je kľúčová pre prechodné obdobie, ktoré je doplnené o ustanovenie o riadení finančných prostriedkov v rámci New Generation EÚ. V rámci neho bude k dispozícii 30% prostriedkov v roku 2021 a 70% v roku 2022. Prijatý text sa bude prejednávať v Rade, nové pravidlá by sa mali začleniť do prechodného nariadenia o SPP, ktoré by malo platiť od začiatku 2021.
 
Brexit
Rokovanie pokračujú intenzívne, ale zatiaľ bez konkrétneho výsledku. Najväčšou prekážkou sú pravidlá rybolovu.
 
Obchodné rokovania –  USA, Nový Zéland a Austrália
USA: Očakáva sa výsledok prezidentských volieb a jeho dopad na svetový trh. Nepredpokladá sa veľká zmena zahraničnej politiky, pravdepodobne len prístup k Číne. Spor Boeing/Airbus sa ďalej vyvíja, WTO schválila, aby EÚ prijala odvetné opatrenia za uvalenie ciel na tovar EÚ. Komisia však usiluje o vynechanie poľnohospodárskych komodít z týchto diskusií.
 
Nový Zéland a Austrália: Do konca roka k uzatvoreniu dohody pravdepodobne nedôjde.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce