Pracovná skupina pre SPP, 12. októbra 2020

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Predsedá Udo Hemmerling (DE).
 
Poľnohospodári budúcnosti: prezentácia projektu a diskusia
 
Projekt prezentovali zástupcovia Spoločného výskumného strediska (JRC) Maciej Krzysztofowicz a Anne-Katrin Bocková. Informovali o prognostickej štúdii, ktorú JRC uskutočňuje na podnet DG AGRI. Jej cieľom je určiť možné budúce profesijné roly poľnohospodárov v roku 2040 a preskúmať výsledné potenciálne dôsledky pre príslušné politiky EÚ. Prieskum sa začal 18. – 19. 6. 2020  dvojdňovým workshopom s 50 európskymi odborníkmi, zúčastnenými stranami z poľnohospodárskeho aj priemyselného sektora, akademickej obce, občianskej spoločnosti a Komisie. Rokovalo sa aj o megatrendoch, ktoré budú mať vplyv na budúcnosť poľnohospodárov: napr. klimatické zmeny, technologické zmeny, zhoršovanie životného prostredia, zmena zdravotníckych systémov, atď.
 
Na základe týchto megatrendov boli identifikované 4 profily budúcich poľnohospodárov/poľnohospodárskych podnikov: adaptívne –  sieťové mnohostranné agropodnikanie, korporátne – vedúci pobočiek, intenzívne a precízne poľnohospodárstvo – inovatívne a efektívne špecializované veľké hospodárstvo, patrimoniálne – tradičný model. Výsledky štúdie budú prezentované počas konferencie Outlook Conference 2020 v Luxembursku.
 
Diskusia:
ES zástupca ocenil iniciatívu Komisie zaoberať sa strednodobými a dlhodobými výhľadmi, IE reprezentant zdôraznil nutnosť posudzovať okrem ekologickej udržateľnosti aj ekonomickú, mladí musia byť motivovaní vstúpiť do sektoru. Podľa ES tiež treba mladým poľnohospodárom garantovať príjem. FR v prezentácii postrádalo  zmienku o základnej funkcii budúcich fariem – výrobu potravín. ES a RO podporilo  funkciu družstiev, predseda upozornil na prístup poľnohospodárov k biotechnológiám.
 
SPP 2020+, aktuálny stav rokovania a príprava na hlasovanie na plenárnom zasadnutí
 
Vo výbore AGRI bolo dňa 22. 9. 2020 prijaté rozhodnutie začleniť do budúceho prechodného nariadenia o SPP ustanovenie o riadení finančných prostriedkov pre New Generation EU (NGEU – nástroj na podporu oživenia ekonomík v EÚ). Spravodajcom k tomuto ustanoveniu je Paolo De Castro (IT, S&D), hlasovanie výboru prebehlo 12. 10. 2020, konečné 13. 10. 2020.
 
Hlasovanie o správach k SPP je na pláne v týždni od 19. 10. 2020.
 
DE predsedníctvo 8. 10. 2020 predložilo nový návrh stanoviska Rady k reforme SPP, sekretariát pripravuje komentáre pred zasadnutím Rady pre poľnohospodárstvo a rybolov (19. – 20. 10. 2020).
 
Dňa 2. 10. 2020 sekretariát rozoslal list všetkým europoslancom, v ktorom apeluje aj na dobrovoľné vykonávanie ekoschém v rámci I. piliera, na nutnosť adekvátnej finančnej podpory pri plnení cieľov a požiadavku na podiel priamych platieb pre BISS aspoň 60 % I. piliera (z tohto dôvodu odmietnutie podielu ekoschém viac než 20 %  I. piliera). Sekretariát vyzval organizácie na kontaktovanie europoslancov.
 
Diskusia:
FR reprezentant upozornil na nutnosť predstaviť opatrenia, na ktoré majú byť vyhradené finančné zdroje NGEU na rok 2021 do konca roka 2020.
 
DK a FR považujú stanovenie minimálneho percenta I. piliera za stanovenie základných rovnakých podmienok medzi členskými štátmi, nepodporia však vyššie ako 20%. BE reprezentant súhlasí, ale skôr sa prikláňa k stanoveniu maximálneho percenta pre ekoschémy. HR reprezentantka odmietla diskutovať o minimálnom percente a upozornila na rozdiely pri priamych platbách v členských štátoch (HR má iba 50% oproti iným štátom). Toto podporil aj RO zástupca. IT reprezentantka označila diskusiu v Parlamente o 30-35 %   priamych platieb pre ekoschémy za neakceptovateľnú, RO a ES súhlasili s názorom IT.
 
Predseda ďalej informoval o návrhu DE predsedníctva ustanoviť dvojročné skúšobné obdobie na adaptáciu nového vykonávacieho modelu, po tomto období by bolo umožnené čerpanie dovtedy nevyčerpaných prostriedkov alokovaných na ekoschémy aj na iné opatrenia. DK reprezentantka DE návrh ocenila a vyčlenenie 20 % I. piliera považuje za akceptovateľné.
 
Predseda upozornil na ďalší návrh DE predsedníctva vyčleniť na nevýrobné prvky iba 5 % ornej pôdy (na rozdiel od 10 % poľnohospodárskej pôdy, čo navrhuje Komisia v stratégii pre biodiverzitu).
 
Ďalšia diskusia sa týkala možného vyňatia systému identifikácie a evidencie zvierat z podmienok podmienenosti. Mnoho štátov to podporuje, FR a PL sú striktne proti. ES súhlasí s prehlásením FR, že sledovateľnosť a evidencia zvierat sú dôležité, ale v extenzívnom chove hospodárskych zvierat je situácia s podmienenosťou dramatická, preto je za vyňatie z podmienenosti. Podporu vyjadrili IT aj DE. Predsedajúci doporučil o možnom vyňatí rokovať počas budúceho stretnutia, a to najmä s FR a PL organizáciami.
 
Dlhodobá vízia pre vidiecke oblasti
 
Sekretariát informoval o verejnej konzultácii k dlhodobej vízii pre rozvoj vidieka. Konzultácia je otvorená do 30. 11. 2020, sekretariát pripravuje dotazník pre členské organizácie.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce