Informácia pre záujemcov o ekologické poľnohospodárstvo

Vzhľadom na to, že začiatok nového programového obdobia Spoločnej poľnohospodárskej politiky ES sa posúva na rok 2023 (Strategické plány budú na obdobie 2023-2027) a roky 2021 a 2022 budú prechodným obdobím, v ktorých sa budú realizovať opatrenia podľa súčasného Programu rozvoja vidieka SR 2014-2020 (s príslušnou modifikáciou), poskytujeme pre nových záujemcov o platby za ekologické poľnohospodárstvo nasledovnú informáciu a odporúčanie.
 
Opatrenie M11 Ekologické poľnohospodárstvo bude realizované novými 2 ročnými záväzkami pričom žiadosti o zaradenie sa predložia na PPA v roku 2021 v termíne stanovenom pre priame podpory.
 
O vstup do nových záväzkov môžu požiadať všetci oprávnení žiadatelia spĺňajúci kritériá oprávnenosti uvedené v Programe rozvoja vidieka 2014-2020.
 
Vzhľadom na uvedené odporúčame všetkým novým záujemcom o vstup do platieb za ekologické poľnohospodárstvo, aby sa zaregistrovali na Ústrednom kontrolnom a skúšobnom ústave poľnohospodárskom (ÚKSÚP) do konca roku 2020.
 
Z pohľadu finančných prostriedkov predpokladáme dostatok zdrojov na zabezpečenie všetkých oprávnených záväzkov pre súčasných ako aj nových ekologických poľnohospodárov.
 
Definitívne úpravy Programu rozvoja vidieka ako aj novela nariadenia vlády SR č.75/2015 Z.z., ktorým sa ustanovujú pravidlá poskytovania podpory v súvislosti s opatreniami programu rozvoja vidieka v znení neskorších predpisov, budú vykonané po oficiálnom schválení Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady  ktorým sa ustanovujú určité prechodné ustanovenia na podporu z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka (EPFRV) a Európskeho poľnohospodárskeho záručného fondu (EPZF).
 
Celá informácia bola zverejnená TU.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce