Svetový deň jabĺk

Slovensko je treťou krajinou s najlepšími podmienkami na pestovanie ovocia. Máme chuťovo jedno z najlepších ovocí, jablká nevynímajúc.
 
 
Pestujeme ho na výmere okolo 6,5 tisíc ha, z toho maximálne produkčných sadov s výbornými úrodami máme len 1000 ha. Z tejto tisíc hektárovej výmery sa šťavnaté a vysoko kvalitné jablká urodia len na 700 ha. Prírodnými podmienkami máme naviac a to aj vďaka dostatku slnka, ktoré v západných krajinách chýba.
 
„Oproti západoeurópskym krajinám musíme síce viac zásobovať sady vodou, čo je však jednoduchšie, ako spoliehať sa na dostatok slnečných dní. Práve pre tieto klimatické podmienky vieme vypestovať oveľa krajšie a farebnejšie ovocie. Naše jablká majú plnú chuť a veľa šťavy. A v tom je ten zásadný chuťový rozdiel medzi naším a západným ovocím," uviedol predseda Ovocinárskej únie Slovenska Marián Varga.
 
Ovocinári by chceli z prírodných podmienok vyťažiť čo najviac. Na to, aby sme sa stali sebestační v produkcii ovocia, vrátane jabĺk, potrebujeme zvýšiť výmery kvalitných produkčných sadov zo spomínaných 1000 hektárov až na 5000 ha. Založenie 1 hektára sadu, napríklad jablkového, stojí 50tisíc eur. Kvalitný biologický materiál máme, chýba však podpora štátu na obnovu sadov.
 
 
„V západných krajinách je úplne prirodzené, že štát poskytuje podporu na obnovu ovocných sadov. V pestovaní máme výrazne naviac. Potrebovali by sme však, aby štát poskytoval dotáciu vo výške 50% alebo výhodnú pôžičku. Vďaka tomu by sme vedeli pestovať výrazne viac. Postupnou výsadbou nových kvalitných sadov by sme vedeli zvýšiť výrobu ovocia až na 200tisíc ton ročne. 70% z tohto objemu by tvorili práve jablká“, dodal Marián Varga.
 
Slovensko by sa takýmto spôsobom stalo krajinou sebestačnou v produkcii ovocia, vrátane jabĺk. Prestali by sme byť odkázaní na dovozy, ktoré s z celkového podielu ovocia v obchodoch tvoria až dve tretiny.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce