Liptovskí agropotravinári: O chlebové odvetvie nie je záujem

Delegáti 35. Valného zhromaždenia Liptovskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory si v náhradnom termíne 17. septembra zvolili členov do predstavenstva a dozornej rady. Predsedom regionálnej komory bude aj ďalšie tri roky aktuálny podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Miroslav Štefček.
 
 
Poľnohospodári a potravinári na Liptove cítia, že v sektore je zvláštna atmosféra. O agropotravinárstvo nie je záujem. Nepomohla mu ani koronakríza a strašiak v podobe nízkej potravinovej sebestačnosti. Zhodli sa delegáti XXXV. Valného zhromaždenia LPPK Liptovský Mikuláš, ktoré sa práve pre šírenie nákazy presunulo o tri mesiace neskôr od pôvodne plánovaného termínu.
 
Zamerať sa na poľnohospodársku politiku
 
V správe predstavenstva zhodnotil predseda LPPK Liptovský Mikuláš Miroslav Štefček uplynulý rok. Zameral sa na témy, ktoré sa najviac dotýkali samotných poľnohospodárov a potravinárov. Veľmi pozitívne hodnotil zamedzenie plánu ministerstva presunúť financie z prvého do druhého piliera. „Len našou aktívnou činnosťou a upozornením na tento nezmysel sa nám podarilo tomuto kroku zabrániť. Druhá ´perlička´ prišla od ministerstva v júni tohto roka v podobe dodatkov k zmluvám od Slovenského pozemkového fondu,“ vysvetľoval podpredseda SPPK Miroslav Štefček a poukázal na aktivity, ktoré komora uskutočnila pri zbere podpisov pod Výzvu za slovenskú pôdu. Výzva hovorila o nesúhlase so spôsobom výpočtu nájmu od SPF.
 
Podľa M. Štefčeka je potrebné zamerať sa na prípravu Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ, ktorej podoba sa kreuje práve v tomto čase. „Čaká nás náročné obdobie. Poľnohospodárska politika skrýva veľa neznámych. Musíme nastaviť kritériá Bruselu tak, aby sme sa vrátili k toľko zmieňovanej sebestačnosti a prinavrátili agropotravinárstvu jeho postavenie,“ povedal pred delegátmi predseda regionálnej komory.
 
Na Liptove sú poľnohospodári
 
Podľa údajov z informačných listov pripadá na Liptove jeden pracovník v poľnohospodárstve na 37 ha pôdy. Hlavným zdrojom príjmov poľnohospodárov v regióne je živočíšna výroba. Pozitívne je, že za posledné obdobie zaznamenali zvýšenie stavov hovädzieho dobytka. Chov oviec je stabilizovaný. Problém pociťujú poľnohospodári pri speňažovaní a podporách. Pomôcť by im aj v tomto roku malo opatrenie zelená nafta. „Naše chovy ovplyvňuje nízka cena, vysoké dovozy či slabá kvalifikovaná sila. Stúpa však záujem o ovčie aj kozie produkty,“ našiel vo svojom príhovore pozitívum predseda regionálnej komory.
 
 
Z diskusie
 
V diskusii podporili delegáti snahu komory vytvoriť marketingovú kampaň, v ktorej by sa poukazovalo na mýty, ktoré sa šíria o slovenskom agropotravinárstve. O chlebovom odvetví sa totiž vyjadruje stále viac pseudoodborníkov a lobistov. „Ľudí v médiách zaujímajú úplne iné témy, ako je naše poľnohospodárstvo. Najhoršie je však to, že keby sme všetci, ktorí v tejto oblasti pracujeme, prestali produkovať, vôbec nikto to nepocíti. Všetko si dovezieme a pulty v obchodoch budú aj naďalej plné,“ so zármutkom hodnotil aktuálnu situáciu Ján Paciga, ktorý pracuje v poľnohospodárstve už 47 rokov.
 
„Na Slovensku vždy boli gazdovia, sedliaci a roľníci. Teraz sa hovorí už len o farmároch, čo je tvrdý amerikanizmus. My sme poľnohospodári a nie farmári,“ vyhlásil v závere predseda Agria Liptovský Ondrej J. Paciga.
 
Delegáti si na 35. Valnom zhromaždení zvolili svojich zástupcov v predstavenstve a dozornej rade na ďalšie tri roky. Staronový predseda LPPK Liptovský Mikuláš Miroslav Štefček sa poďakoval za dôveru a spomenul si aj na nedávnu tragédiu na družstve v Dovalove, kde za zatiaľ nezistených príčin uhynulo 137 kusov hovädzieho dobytka. V regióne medzi chovateľmi a pestovateľmi vznikla iniciatíva na podporu založenia nového stáda. „Ďakujem Vám všetkým za pomoc pre toto družstvo. Nie je to jednoduchá situácia. Aj preto ma teší, že zamestnanci môžu takouto formou pocítiť spolupatričnosť svojich kolegov, o ktorých sa naozaj dá oprieť,“ povedal M. Štefček.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce