Levická výzva

Vážené kolegyne a kolegovia poľnohospodári, malí aj veľkí, úspešní aj menej spokojní!
 
V poslednom čase najvyšší predstavitelia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR kritizujú nás, poľnohospodárov, ktorí nespĺňame ich zmýšľanie. Podsúvajú nám romantické obrazy, čo by sme mali robiť, aby sme ich sny zrealizovali. Nahlas a do médií posúvajú občanom svoje predstavy, ako by chceli oni  vidieť poľnohospodárstvo  a našu krajinu v budúcnosti bez patričného poznania reality a zodpovednosti.
 
 
 
Táto kritika, ako aj snívanie, sa objavuje počas návštev u našich kolegov na farmách, v romantickom prostredí hôr pri ovečkách, či niekde na nížine priamo na poli s kusom hrudy, alebo klasom medzi prstami. Pričom je otázne, či samotní hostitelia-poľnohospodári, nie sú prekvapení, čo odznelo z úst predstaviteľa rezortu s nemožnosťou ho ovplyvniť, či vrátiť názor späť. Je na to dobré príslovie v tomto žatevnom čase, dokonca slovenské „Viac otrúb namelie jazykom, ako sto mlynárov“.
 
Miesto toho, aby sme od pána ministra počuli návrhy opatrení, ako nás podporiť pri zabezpečovaní výroby a spracovania slovenských potravín, alebo vysloviť magické slovko ďakujem, ako sme zvládli koronakrízu, žatvu, len zasieva semená, aby nás rozdeľoval a znepriatelil. Z vedenia ministerstva sa pre nás okrem pozitívneho (korupcia na PPA), objavili opatrenia, ktoré tohtoročnému letu dávajú trpkú príchuť. Presun prostriedkov medzi piliermi a dodatky k nájomným zmluvám so SPF nie sú jediným blenom na jazyku.
 
Odkazujeme mu, že „kto seje vietor, žne búrku“
 
Máme tu už takmer september, šesť mesiacov po parlamentných voľbách a poľnohospodári a potravinári nevedia, čo môžu očakávať od najbližších týždňov. Pracovať treba na všetkých úrovniach, od poľnohospodárskych samospráv až po vedenie ministerstva a nie učiť ministra, ako sa zakladá úroda, dojí krava alebo ovca a vyrába slad. Potrebujeme pracovať na lepších podnikateľských podmienkach pre všetkých, ktorí zabezpečujú rozvoj vidieka, prinášajú úžitky spoločnosti – produkujú, platia dane a odvody, spolupracujú s obecnými samosprávami, zamestnávajú. Pred nami sú dôležité výzvy ako Spoločná poľnohospodárska politika EÚ 2021-2027, plán obnovy z fondov EÚ, štátna pomoc, špekulatívne nákupy pôdy a ďalšie úlohy.
 
 
Vážení kolegovia poľnohospodári a potravinári,
 
RPPK Levice a RZVPAS Levice, vyzývame vás, aby ste zvážili, či je vhodné vôbec pozývať najvyššieho predstaviteľa nášho rezortného ministerstva medzi seba. Výsledkom návštev nie sú reálne predstavy alebo návrhy, ako nahromadené problémy riešiť, ale len nové a nové vízie a ďalšia séria senzácie chtivých výstupov pre médiá a zdvíhanie adrenalínu v našich hlavách.
 
Veciam, ktoré nedokážeme zmeniť, nevenujme čas a priestor na našich poliach, maštaliach a fabrikách. Nebuďme po skúsenostiach (historicky nielen s ním), už naivní, samoľúbi, nenahraditeľní záchrancovia nášho stavu, že po stretnutiach minister bude realizovať vaše názory a dobre mienené rady. Nie je našim obhajcom ani zástancom, v skutočnosti je našim sudcom a prokurátorom v jednej osobe. Venujme sa preto radšej svojmu hospodáreniu a dokážme, že to vieme robiť aj bez nepodstatných návštev s ním a bez jeho prázdnych slov, ktoré nám len berú čas a energiu.
 
Navrhujeme Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore a Združeniu vlastníkov pôdy a agropodnikateľov Slovenska, aby túto našu nespokojnosť adresovalo vedeniu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a aj poľnohospodárskym samosprávam. Prácu v poľnohospodárstve sme si vybrali preto, lebo nám záleží, aký obraz má naša krajina a svoju prácu máme radi, aj keď láska k nej niekedy bolí. Nechceme však robiť to, čo si niekto vysníval a z pozície moci si uzurpuje, aby sa tak aj stalo.
 
 
Komunikujme  s ministrom a vedením ministerstva inak.
 
Zasadnime za spoločný pomyslený okrúhly stôl vo forme porady, zorganizujme konferenciu pre všetky relevantné samosprávne organizácie, ktorým záleží na tom, ako bude vyzerať náš vidiek, naše poľnohospodárstvo a potravinárstvo. Tento stav si vyžaduje priamy a férový rozhovor a nie vo forme odkazov cez médiá a nie vo forme vytvárania krovia pre ministra a jeho vedenie. Na takýto dialóg sme pripravení, ale očakávame, že pripravené bude konečne aj vedenie nášho rezortu na čele s ministrom. V prípade, že neuspejeme s takýmto postupom, navrhujeme zorganizovať celoslovenskú veľkú protestnú akciu v uliciach na podporu našich oprávnených požiadaviek.
 
 
V Leviciach, dňa 24.08.2020
 
    
                  Alexander Ťapaj                                               Ing. Milan Halmeš
                       predseda                                                           predseda
        Regionálneho Združenia vlastníkov                  Regionálnej poľnohospodárskej a
      pôdy a agropodnikateľov Slovenska                            potravinárskej komory
          v Leviciach                                                           v Leviciach
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce