Dohoda o rozpočte a ozdravnom balíku po koronakríze: 1,82 bilióna eur

Lídri členských krajín, ktorí sa zišli na mimoriadnom summite EÚ, dosiahli dnes ráno dohodu o novom rozpočte EÚ na obdobie 2021-2027 a o balíku peňazí na hospodársku obnovu po koronakríze (tzv. Next Generation EU). Ide o celkové zdroje v bezprecedentnom objeme 1,82 bilióna eur.
 
 
Výsledkom štvordňových náročných rokovaní je dohoda o rozpočte vo výške 1,07 bilióna eur a nájdenie kompromisu medzi rozdielnymi názormi členských krajín na financovanie obnovy EÚ – výška fondu obnovy zostala zachovaná na úrovni 750 mld. eur, ale objem grantových zdrojov sa znížil z 500 mld. na 390 mld. v prospech pôžičiek, ktoré vzrástli z 250 mld. na 360 mld. eur. Ide o kompromis medzi nemecko-francúzskou alianciou a tzv. skupinou striedmych (Holandsko, Rakúsko, Švédsko, Dánsko, Fínsko). Čo sa týka čiastky plánu obnovy pre SPP, resp. Rozvoj vidieka – tá bola znížená z pôvodných 15 mld. eur na 7,5 mld. eur (termín pre finančné záväzky je do konca roku 2023, finančné prostriedky sú preplácané do konca roku 2026).
 
Zatiaľ nie je jasné, ako tieto zmeny ovplyvnia alokácie pre členské krajiny. Pre Slovensko mal byť Rozvoj vidieka pôvodne posilnený o 300 miliónov eur z pôvodne alokovaných zdrojov v rámci Plánu obnovy pre Slovensko celkovo takmer 8 mld. eur na priamych grantoch a 4,9 mld. eur v pôžičkách. Podľa vyjadrení premiéra Igora Matoviča bude na Rozvoj vidieka vyčlenený balík 200 mil. eur.
 
Dohoda bude teraz musieť byť schválená Európskym parlamentom a členskými štátmi.
 
Celkový rozpočet SPP sa oproti poslednému návrhu mierne zvýšil – z 348,3 mld. eur na 356,4 mld. eur v stálych cenách 2018 (401 mld. eur v bežných cenách).
 
Celková čiastka pre prvý pilier SPP sa tiež mierne zvýšila – z 258,3 mld. na 258,6 mld. eur v cenách 2018 (291 mld. v bežných cenách). Druhý pilier sa tiež čiastočne zvýšil.
 
Miera spolufinancovania zo strany EÚ pre menej rozvinuté regióny zostala na úrovni 85%.
 
SPP má 40% svojho rozpočtu smerovať na opatrenia v oblasti klímy a životného prostredia (pričom celkový rozpočet EÚ má alokovať 30% svojich zdrojov na environmentálne ciele). Zastropovanie je dobrovoľné – nad 100 tis. eur – s odpočítaním nákladov na prácu a vzťahuje sa len na základnú podporu príjmu pre udržateľnosť (BISS). Zatiaľ to však nepotvrdil Európsky parlament.
 
Vonkajšia konvergencia zostáva na úrovni 50%-ného zníženia rozdielu pre členské krajiny s priamymi platbami pod 90% priemeru EÚ – v roku 2022 musia mať všetky štáty priamu platbu minimálne 200€/ha, v roku 2027 minimálne 215 €/ha.

 

Dokumenty na stiahnutie

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce