Svetové ceny potravín prvýkrát v tomto roku rástli

Index cien potravín FAO dosiahol v júni 2020 v priemere 93,2 bodu, čo predstavuje zvýšenie o 2,4 % oproti máju. Zároveň ide o prvé medzimesačné zvýšenie hodnoty od začiatku roka. V dôsledku neistoty na trhu, ktorú spôsobil COVID-19, sa ceny rastlinných olejov, cukru a mliečnych výrobkov po minulom prudkom poklese zvýšili na viacmesačné maximá. Na trhoch s obilninami a mäsom bola väčšina cien pod tlakom zostupného rastu.
 
 
»Index cien obilnín FAO dosiahol v júni v priemere 96,9 bodu. V porovnaní s májovými hodnotami klesol index o 0,6 %. Zároveň je aktuálna hodnota o 1,9 % pod úrovňou z minulého roka. Tlak na pokles cien pšenice sa v júni zintenzívnil, čiastočne kvôli novým úrodám na severnej pologuli, ale aj vďaka zlepšeným vyhliadkam na produkciu vo viacerých hlavných vyvážajúcich krajinách, najmä v čiernomorskom regióne. Pomalé obchodné aktivity a pohyby mien vo vybraných regiónoch, ktoré sa špecializujú na vývoz, spôsobili, že medzinárodné ceny ryže zaznamenali svoj prvý mierny pokles od začiatku roka. Vývozné ceny jačmeňa v júni taktiež poklesli. Naopak, ceny kukurice boli po niekoľkých mesiacoch poklesu opäť pevnejšie, podporené určitým oživením dopytu a nepriaznivými rastovými podmienkami v USA.
 
»Index cien rastlinných olejov FAO nadobudol hodnotu 86,6 bodu a po štyroch po sebe nasledujúcich mesiacoch sa zvýšil o 11,3 %. Odraz indexu odráža najmä vyššia hodnota palmového oleja, ale aj ponuka sójových, slnečnicových a repkových olejov. Medzinárodné ceny palmového oleja v júni prudko vzrástli v dôsledku oživenia globálneho dopytu po dovoze po zmiernení opatrení v dôsledku šírenia nového koronavírusu. K zvýšeniu prispeli aj obavy z možného poklesu výroby v dôsledku dlhodobého nedostatku pracovnej sily migrantov. Pri oživení svetového dopytu bola poskytnutá podpora aj iným rastlinným olejom. Ceny sójového a slnečnicového oleja reagovali na obmedzenú vývoznú dostupnosť v hlavných vyvážajúcich krajinách. V prípade repkových olejov podporili ceny aj oživenie dopytu zo strany odvetvia bionafty v EÚ.
 
»Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosiahol v júni v priemere 98,2 bodu, čo predstavuje zvýšenie oproti máju o 3,8 bodu (4,0%). V júni došlo k prvému zvýšeniu hodnoty indexu po štyroch mesiacoch po sebe idúcich poklesov. Index však zostal 4,6 % pod úrovňou z rovnakého mesiaca minulého roka. Cenové ponuky všetkých mliečnych výrobkov zastúpených v indexe vzrástli, ale nie na úroveň pred pandémiou. Obnovený dopyt po dovoze okamžitých dodávok, najmä zo Stredného východu a východnej Ázie, spojený so sezónnym poklesom dodávok v Európe a obmedzenou dostupnosťou nepridelených dodávok v Oceánii, podporil aktuálne zvýšenie cien.
 
»Index cien mäsa FAO dosiahol v júni v priemere 95,2 bodu. Oproti máju klesla hodnota o 0,6 % a medziročne klesla o 6 %. Medzinárodné cenové ponuky pre hydinu a hovädzie mäso klesli z dôvodu zvýšenej vývoznej dostupnosti v hlavných produkčných regiónoch. Udialo sa tak aj napriek vysokým objednávkam dovozu z Číny a Blízkeho východu. Naopak, ceny bravčového mäsa sa mierne zotavili, a to vďaka zmierneniu trhových obmedzení, ktoré sa zaviedli kvôli šíreniu pandémie. Ceny ovčieho mäsa taktiež výrazne vzrástli.
 
»Index cien cukru FAO dosiahol v júni v priemere 75,0 bodov, čo je o 7,2 bodu viac ako v máji. Nárast cien ropy výrazne podporil trhy s cukrom – to povzbudilo brazílske cukrovary, aby využívali viac dodávok cukrovej trstiny na výrobu etanolu namiesto cukru, čím ovplyvnili dostupnosť vývozu cukru. Nedávne správy o prekážkach v brazílskych prístavoch v dôsledku zavedených opatrení na obmedzenie šírenia koronavírusu rovnako pomohli zvýšiť hodnotu indexu cien cukru.
 
 
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
 
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce