Informácie k dodatkom SPF k nájomným zmluvám

Dovoľujeme si Vás informovať o súčasnej situácii vo veci dodatkov Slovenského pozemkového fondu (SPF) k nájomným zmluvám. 
 
V utorok, dňa 30. 06. 2020, sa v Seredi uskutočnilo stretnutie zástupcov SPPK s ministrom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, J. Mičovským, na ktorom minister uviedol, že na 99 % dôjde zo strany SPF k stiahnutiu návrhov dodatkov k nájomným zmluvám.
 
Žiaľ, podľa nám dostupných informácií, nebol následne prijatý vzájomný konsenzus ministra Jána Mičovského s generálnou riaditeľkou SPF Gabrielou Bartošovou, a teda SPF naďalej trvá na rozhodnutí zasielať návrhy dodatkov k nájomným zmluvám.
 
Vzhľadom na túto skutočnosť sme sa rozhodli podať podnet na Protimonopolný úrad SR, z dôvodu podozrenia zo zneužívania dominantného postavenia SPF, a súčasne riešiť vzniknutý problém medializáciou nesúhlasu poľnohospodárskej verejnosti so zasielaním dodatkov k nájomným zmluvám zo strany SPF v tak nepriaznivej dobe.
 
Ak nedôjde k zásadnej zmene postoja SPF v prospech poľnohospodárskych podnikov počas budúceho týždňa, pristúpime k medializácii. 
 
Z dôvodu nepredvídateľnosti ďalšieho konania SPF, ako aj vzhľadom na riziko negatívnych dôsledkov na podnikateľskú činnosť našich členov, ktoré môžu byť s dodatkami k nájomným zmluvám spojené, nie je možné v tejto chvíli vydať z našej strany jednotné usmernenie, ako postupovať v danej veci. Môžeme len odporučiť, aby členovia preberali doručované návrhy dodatkov na pošte až posledný deň lehoty, čím získajú viac času na dodržanie 14-dňovej lehoty, ktorá je stanovená na podpis zaslaného dodatku zmluvy.

 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce