Predstavenstvo SPPK u ministra

Najmä diskutovať a pravidelne sa stretávať. Taký je záver prvého oficiálneho stretnutia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory s vedením Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Uskutočnilo sa tretí júnový deň na ministerstve pôdohospodárstva.
 
 
Prvého oficiálneho stretnutia sa zúčastnilo desať členov Predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Za ministerstvo rokoval minister Ján Mičovský, obaja štátni tajomníci Martin Fecko a Samuel Vlčan a diskusie sa zúčastnili aj novo vymenovaní generálni riaditelia sekcií poľnohospodárstva a rozvoja vidieka a priamych platieb Martin Nevolný a Peter Bognár. Prítomný bol aj generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Tibor Guniš.
 
Zámerom SPPK bolo počas stretnutia získať odpovede na tri kľúčové oblasti. Aké sú možnosti vzájomnej spolupráce a to aj v rámci pripomienkových konaní, aké pravidlá pre rok 2020 chystá  ministerstvo a aký je aktuálny stav príprav Strategického plánu, Spoločnej poľnohospodárskej politiky v novom programovom období a prípadná účasť komory na príprave tohto plánu. 
 
Priority SPPK
 
Predseda SPPK Emil Macho opísal zástupcom ministerstva aj situáciu v regiónoch, ktorá sa značne vyhrotila po medializovaných informáciách o zvažovanom presune finančných prostriedkov z 1. do 2. piliera. Ako je už známe, presun peňazí medzi piliermi nebude. Namiesto toho našlo ministerstvo nevyčerpaných 45 mil. eur, ktorými chce ministerstvo podporiť aj živočíšnu a špeciálnu rastlinnú výrobu.
 
 
Práve podpora týchto oblastí a s nimi spojené systémové opatrenia pre potravinárov sú kľúčové – zaznelo niekoľkokrát z úst zástupcov SPPK na stretnutí s ministrom. Zámerne sa diskusie zúčastnili aj pestovatelia, ktorí sa venujú zelenine, ovociu, cukrovej repe a výrobe cukru. Vysvetliť situáciu v jednotlivých odvetviach prišli aj zástupcovia pekárov, mliekarov a chovateľov.
 
„Stále hovoríme o rovnakých cieľoch. Chceme byť preto oporou a praktickou základňou pre ministerstvo, aby sme mohli napĺňať základné spoločné ciele – vyššiu potravinovú sebestačnosť krajiny. Našim cieľom je aj trvalá udržateľnosť slovenského poľnohospodárstva. Chceme preto po piatich mesiacoch tohto roka vedieť, aké podnikateľské podmienky nás čakajú, ako bude nastavená štátna pomoc, zelená nafta. Je zásadné, aby sme v tomto čase poznali presnú predstavu MPRV pre rok 2020 a týka sa to aj podpory potravinárskeho priemyslu“, uviedol predseda SPPK Emil Macho.
 
Ministerstvo pripravuje presné nastavenie pravidiel pre rok 2020. Konkrétne informácie chce predstaviť až potom, ako skončí rokovania s ministerstvom financií.
 
Pre potravinárov je jedným z kľúčových riešení zelená nafta pre potravinárov ako notifikovaná štátna pomoc. O ďalších spôsoboch podpory hovoril aj Slavomír Moravčík z Liptovských pekární. Potravinársky priemysel je na kolenách. Potrebujeme novelizovať zákonník práce, mať možnoť flexibilnejšie zamestnávať sezónnych pracovníkov, mať rekreačné poukazy na báze dobrovoľnosti, sektorovú minimálnu mzdu. O všetkých týchto témach sme pripravení diskutovať“, dodal S. Moravčík.
 
Nie sme huróni
 
Predseda Macho sa počas stretnutia vyjadril aj k násilnostiam, ktoré sa v prechádzajúcich dňoch udiali na východe Slovenska. SPPK jednoznačne odsudzuje takéto konania jednotlivcov.
 
„Je tu vytvorená atmosféra, že veľkí bijú malých. Poľnohospodári nie sú z nášho pohľadu žiadni huróni. To, čo sa deje na východnom Slovensku nie je to prax všetkých poľnohospodárov, ale individuálne zlyhania osôb, od ktorých sa jednoznačne komora dištancuje a odsudzuje ich. Hanbíme sa za takých ľudí, ktorí sa bijú. Zároveň odmietame, aby sme boli hádzaní s nimi do jedného vreca,“ zdôraznil Emil Macho.
 
„Nesmie v spoločnosti vzniknúť dojem, že malí sú dobrí a veľkí sú zlí, lebo križovania sa dejú aj opačným spôsobom. Naša komora už aj v minulosti podala niekoľko návrhov, ako riešiť situáciu. Jednou z možností je oddeliť spornú časť bloku od nespornej časti. Dokonca sme zašli až tak ďaleko, že sme navrhovali, aby ten, kto vstupuje do systému, sa preukázal právom užívať ním deklarovanú plochu,“ naznačil možné riešenie člen Predstavenstva SPPK Milan Semančík.
 
Diskusia zblíži názory, vysvetlí zámery a posunie veci dopredu
 
 
Členovia Predstavenstva Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a vedenie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR sa zhodli v tom, že cieľ majú rovnaký – zvyšovanie potravinovej sebestačnosti v základných komoditách. Najmä spoločnými diskusiami, konštruktívnym dialógom a včas prezentovanými zámermi vieme veci posunúť dopredu.
 
Zasadnutie Predstavenstva SPPK
 
 
Tretieho júna, v deň rokovania na ministerstve, sa uskutočnilo aj zasadnutie Predstavenstva SPPK. Členovia predstavenstva hovorili aj o Viacročnom finančnom rámci EÚ na roky 2021-2027. vyjadrili sa k legislatívnemu zámeru na zriadenie Rizikového fondu, ale aj k dvom Európskou úniou pripravovaným stratégiám: k Stratégii EÚ pre biodiverzitu a k Stratégii EÚ z farmy na stôl.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce