Rakúsko - podmienky prechodu hraníc, cestovania a karantény pri návrate na Slovensko

Režim vstupu do Rakúska
 
Od 4. júna 2020 sa (postupne) rušia systematické hraničné a zdravotné kontroly na vstupe do Rakúska z krajín: Slovensko, Česko, Maďarsko, Nemecko, Švajčiarsko, Lichtenštajnskom a Slovinsko.
 
Znamená to zrušenie povinnosti 14-dňovej domácej karantény alebo/a negat. testu na COVID-19;
 
Prípadné ďalšie podrobnosti (vaše individuálne okolnosti) je potrebné komunikovať so zamestnávateľom alebo s organizátorom cesty či s poskytovateľom ubytovania v Rakúsku;
 
Vláda Rakúska zároveň vyzýva všetkých občanov na svojom území správať sa naďalej maximálne zodpovedne a necestovať (nepresúvať sa) zbytočne.
 

V prípade prepravy v osobných motorových vozidlách na území Rakúskej republiky sa pri osobách nežijúcich v spoločnej domácnosti prepravovaných v rovnakom vozidle zatiaľ naďalej požaduje: ochrana oblasti úst a nosa (rúško) pri každom členovi osádky vozidla a usadenie tak, aby v jednom rade sedadiel sedeli max. 2 osoby vrátane vodiča.
 

Dňom 13. apríla zavedená povinnosť nosenia ochranných masiek (rúšok) zostáva zatiaľ zachovaná pre prostriedky hromadnej prepravy osôb a pre interiérové priestory (hlavne: zdravotnícke zariadenia, lekárne a úrady, pokuta za priestupok je vo výške 3 600 eur). V jednotlivých podnikoch a výrobných prevádzkach je rozhodnutie o nosení rúška na zamestnávateľovi (vzhľadom na špecifiká výrobného procesu).
 

UPOZORNENIE
Okrem opatrení na vstup do Rakúska, je vždy pri plánovaní cesty potrebné riadiť sa a zohľadniť aj podmienky spätného vstupu domov do SR, t.j. vždy v reálnom čase pozorne sledovať príslušné webové stránky a oboznámiť sa s platnými opatreniami:
 
 
 
 
Vnútroštátna vlaková a autobusová doprava premáva v rámci Rakúskej republiky bez obmedzení. Železničná spoločnosť ÖBB zrušila dočasne všetky osobné vlakové spojenia s Talianskom a Francúzskom, rovnako sú zrušené všetky autobusové spojenia s danými krajinami. Od 23. mája 2020 sú opäť povolené vlakové spojenia so Švajčiarskom a Lichtejnštajnskom.
 
Zatiaľ zostáva v platnosti rozhodnutie o prerušení leteckých, vlakových a autobusových spojení s Čínou, Južnou Kóreou, Iránom, Talianskom, Španielskom, Francúzskom a najnovšie aj s Bieloruskom (až na výnimky), ako aj zákaz pristávania v Rakúsku pre lietadlá z Veľkej Británie, Ruska, Ukrajiny a Peru.
 
Letisko Schwechat
V rámci postupného uvoľňovania bol zrušený zákaz letových spojení so Švajčiarskom. Od 15. júna 2020 začína postupne obnovovať svoje pravidelné letecké linky spoločnosť Austrian Airlines a Laudamotion.
 
 
Postupne obnovuje pravidelné letecké spojenia aj spoločnosť Wizzair a určite budú nasledovať aj ďalšie spoločnosti.  Vzhľadom na stále existujúce viaceré obmedzenia v spojení s rôznymi krajinami a odlišný prístup leteckých spoločností občanom dôrazne odporúčame sledovať informácie a komunikovať vždy so svojou leteckou spoločnosťou alebo cestovnou kanceláriou a pred odletom sa riadiť aktuálnymi informáciami letiska Schwechat.
 

Nakoľko platné opatrenia pre hraničný režim na vstupe do SR umožňujú výstup (povinnosť dať si potvrdiť dátum a čas na hraničnom prechode) a následný návrat do SR bez povinnosti karantény alebo negatívneho testu COVID-19 do 48 hodín, informujeme, že po opätovnej liberalizácii hraničného režimu pre vstup do Rakúska, môžu občania SR vlastným autom odviesť cestujúcu osobu na letisko Schwechat alebo ísť vyzdvihnúť občana SR, alebo osobu s platným pobytom v SR na letisko a vrátiť sa.
 
 
Občanom SR bez možnosti vyzdvihnutia/odvozu z letiska Schwechat súkromným vozidlom naďalej odporúčame pri návrate domov využiť taxi službu po hranicu SR alebo fungujúcu vnútroštátnu rakúsku železničnú (ÖBB) alebo autobusovú prepravu do obcí Kittsee, Berg či Wolfstahl a odtiaľ presun taxi-službou alebo pešo na hraničné priechody Jarovce-Kittsee alebo Berg (je povolený peší presun cez slovensko-rakúske hraničné priechody).
 
 
Režim vstupu do SR
Tento režim je plne v kompetencii úradov v SR. Odkazujeme všetkých vždy čítať aktuálne nariadenie ÚVZ SR aj ďalšie podrobné informácie a prípadné nejasnosti konzultovať priamo prostredníctvom príslušných webových stránok
 
 
Od 28. mája 2020 sa opäť otvára hraničný priechod: Záhorská Ves – Angern (kompa), a to s prevádzkovou dobou 07.00 – 19.00 h (od 8. júna 2020 v čase od 05.00 – 19.00 h).
 
 
Základné formuláre:
 
Tranzit cez SR majú voľný občania EÚ vracajúci sa do domovskej krajiny. Ministerstvo vnútra SR ďalej pre ostatných tranzitujúcich štátnych príslušníkov členských štátov EÚ a ich rodinných príslušníkov prechádzajúcich územím SR bez zastavenia zriadilo výnimku z karantény za podmienky predloženia potvrdenia. O výnimku sa žiada na e-mail uvedený na formulári žiadosti. Výlučným adresátom je ministerstvo vnútra SR a je potrebné ďalej sa riadiť jeho odpoveďou na žiadosť:
 
 
Povinnosť karantény (štátnej, domácej) alebo predloženia negatívneho testu RT-PCR na ochorenie COVID-19 sa od 27. mája 2020 nevzťahuje na osoby s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktoré vycestujú do Česka,  Chorvátska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rakúska, Slovinska a Švajčiarska s tým, že je potrebné sa na územie Slovenskej republiky vrátiť do 48 hodín. Pred odchodom zo Slovenska je potrebné vyplniť formulár o čase opustenia územia, ktorý potvrdí na hraniciach príslušník policajného zboru.
 
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce