Sme za očistu slovenského agropotravinárstva

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora /SPPK/ plne podporuje očistný proces, ktorý sa začal už aj v poľnohospodárstve a to zatknutím bývalých kľúčových hráčov Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Včerajšie rozhodnutie Najvyššieho súdu to len potvrdzuje.
 
 
Plne podporujeme krédo súčasnej vlády o nulovej korupcii. Sme zásadne proti rozkrádaniu verejných zdrojov, aj eurofondov, ktoré majú slúžiť na podporu slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva a nie na nezákonné obohacovanie sa jednotlivcov.  
 
Po dôkladnom vyšetrení kauzy, po prijatí protikorupčných opatrení a stransparentnení systému prideľovania podpôr /napríklad zavedením objektívnych kritérií pri hodnotení žiadostí, ktoré presadzujeme už roky/ volá SPPK aj vzhľadom na to, že obeťou sa stali všetci slušní poľnohospodári uchádzajúci sa o agrárne podpory.
 
„Zásadne sa dištancujeme od obludného kruhu korupcie, ktorý bol v tejto oblasti odhalený. Sme zhrození z toho, do akých obrovských rozmerov prerástol tento korupčný systém. Všetci slušní poľnohospodári všetkých foriem hospodárenia – malí, veľkí, rodinní, samostatne hospodáriaci roľníci sa stali obeťou. Boli totiž hodení do jedného vreca s jednotlivcami, ktorí na tomto systéme roky parazitovali. Dôsledky ich konania majú závažný vplyv na celé agropotravinárstvo. Našim najväčším problémom je to, akým spôsobom čerpáme prostriedky z 2. piliera – teda z Programu rozvoja vidieka, na čo dlhodobo upozorňujeme,“  uviedol predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.
 
 
Pokiaľ sa chcú slovenskí poľnohospodári a potravinári hrdo pozrieť do očí spotrebiteľov, musíme sa spoločne dištancovať od takéhoto konania.   
 
Zvolenie nového generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry a príprava novej Spoločnej poľnohospodárskej politiky po roku 2020 sú príležitosťou, ako zmeniť vnímanie poľnohospodárstva ako zdroja obrovského balíka podpôr slúžiaceho aj na protizákonné obohacovanie sa niektorých jednotlivcov.
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce