Historicky najvyššie náklady

Naši ovocinári opäť aj po tieto noci zachraňovali kvitnúcu úrodu. Súbežne so záchranou budúcej úrody dopĺňajú zásoby materiálu, aby mali vôbec čím zohrievať mrazivý vzduch.
 
 
Kým ešte začiatkom apríla vynaložili na záchranu ovocia viac ako milión eur, dnes – 15. apríla – odhadujú náklady na viac ako 1,3 mil. eur. „Sú to náklady na protimrazovú ochranu stromov vo výške, akú sme ešte nikdy nevynaložili v predchádzajúcich rokoch,“ uviedol Marián Varga, predseda Ovocinárskej únie Slovenska.
 
Škody sa prehlbujú stále viac a viac. Čerešne, ktoré v tomto období už odkvitali, majú už hnedé piestiky. Mrazy zasiahli okrem čerešní aj marhule, broskyne, jablone či hrušky. Každá teplota pod nula stupňov je pre ťažko skúšané stromy v tejto chvíli kritická, ktorá len zvyšuje škody. Obdobie jarných prízemných mrazov sa pritom ešte nekončí. Po minulé roky boli totiž mrazivé noci aj na prelome apríla a mája.
 
V priemere vypestujú slovenskí ovocinári približne 50-tisíc ton úrody ovocia. Po tomto roku je isté, že množstvo úrody sa zníži – pôvodné odhady spred dvoch týždňov hovorili o množstve približne 30-tisíc ton.
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce