KORONAVÍRUS: INFORMUJEME, 14. apríla

Vláda pripravila rozšírenie pomoci pre zamestnávateľov a zamestnancov v čase mimoriadnej situácie na Slovensku. Ide o tretiu sociálnu pomoc a zavádza sa ňou aj nástroj Kurzarbeit.
 
 
Zamestnávatelia budú môcť na svojich zamestnancov čerpať pomoc spomedzi dvoch možností, ktorá bude pre nich výhodnejšia. Mzda bude môcť byť preplatená najviac do výšky 80 percent, ak bude prekážka na strane zamestnávateľa a nebude musieť firma preukazovať pokles tržieb.
Viac sa dočítate TU.
 
Medzinárodný menový fond vo svojich aktuálnych prognózach očakáva, že slovenský hrubý domáci produkt (HDP) v tomto roku klesne o 6,2 %. Zvýši sa tak o 2,3 % od roku 2019. Na budúci rok by sa ekonomika mala zotaviť a vzrásť o 5 %. Prudko sa tiež zvýši deficit verejných financií. MMF predpovedá v tomto roku schodok 5,9 % HDP po 1,3 % HDP vlani. V roku 2021 by mal klesnúť na 2,8 % HDP.
 
 
Za pondelok na Slovensku pribudlo 66 prípadov nákazy koronavírusom z 1 302 testovaných. Zahrnuli aj 48 pozitívne testovaných z domova sociálnych služieb v Pezinku.V utorok otestujú zvyšných ľudí zo zariadenia.
 
Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) zatiaľ nechce zásadne uvoľniť opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19 napriek tomu, že šírenie nového koronavírusu je pomerne nízke. Podľa premiéra totiž nie je stále jasné, koľko nakazených je v rómskych osadách, ako sa podarilo zabrániť šíreniu infekcie počas Veľkej noci či koľko ohnísk nákazy vzniklo príchodom ľudí zo zahraničia, ktorí neboli v štátnej karanténe. Plán otváraní obchodných prevádzok chce premiér predstaviť na budúci pondelok (20. 4.).
 
V súčasnej situácii obmedzení pre pandémiu nového koronavírusu slovenská ekonomika zaznamenáva 30 % pokles výkonu. Zvyšných 70 % ekonomiky je podľa Matoviča zdravých a vďaka vládnym opatreniam sa ľudia nemusia báť chodiť do práce.
 
 
Ďalšie informácie:
 
 
Dnes sme zverejnili: 
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zverejnilo na svojej webovej stránke nové podmienky vstupu do Rakúska a informáciu, že od 10. apríla zaviedlo Rakúsko hraničné kontroly so Slovenskom. Viac sa dočítate na: http://www.sppk.sk/clanok/3226
 
Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR zverejnilo na svojej webovej stránke podmienky pre cezhraničných pracovníkov prekračujúcich štátnu hranicu ČR za účelom vstupu a výkonu práce (na základe platnej pracovnej zmluvy) na území ČR. Viac sa dočítate na: http://www.sppk.sk/clanok/3225
 
 
Polícia SR dnes zverejnila aj prehľad činnosti počas veľkonočných sviatkov. Dočasné kontroly na hraniciach SR budú trvať až do 7. mája.
 

 
Zajtra (15. apríla) sa uskutoční tlačový brífing RPPS SR k príprave Programového vyhlásenia vlády SR za oblasť agropotravinárstva.
 
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR nesmie ignorovať názor poľnohospodárov a potravinárov pri príprave Programového vyhlásenia vlády SR za oblasť agropotravinárstva. Poľnohospodári a potravinári nemajú absolútne žiadne informácie o tom, akým spôsobom plánuje v aktuálnom volebnom období rezortné ministerstvo a štát ozdravovať odvetvie a zvyšovať sebestačnosť krajiny v potravinách. Rada poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR má vypracované vlastné zásadné tézy, ktoré by sa mali dostať do Programového vyhlásenia vlády SR a o ktorých chce s vedením ministerstva diskutovať.
 
Výstupy z tlačového brífingu zverejníme na našom webe.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce