KORONAVÍRUS: INFORMUJEME, 30. marca

Vláda SR včera (29. 3. 2020) predstavila prvých sedem veľkých opatrení na pomoc ekonomike v čase pandémie nového koronavírusu. Nedeľné oznámenie vládnej koalície prišlo na poslednú chvíľu a má tak šancu ovplyvniť rozhodnutia o prepúšťaní, ktoré mohli nastať ku koncu mesiaca. Detailnejšia špecifikácia opatrení sa očakáva v utorok, 31. marca. Kritériami pomoci sú zákaz podnikania, resp. prepad tržieb. Prvé peniaze majú firmy dostať 15. apríla.
 
 
 

Členovia vlády zároveň prisľúbili, že ide len o začiatok. Ďalšie opatrenia by sa mali objavovať už v najbližších dňoch. Prvý balík pomoci spolu s vyjadrením ministra hospodárstva Richarda Sulíka nájdete na tomto odkaze: http://www.sppk.sk/clanok/3158
 
 
Dnes sme na webe SPPK informovali:
 
Dnes sme na našom webe zverejnili Opatrenia SPPK za agropotravinársky sektor. Ide o návrh opatrení, ktoré vytvoril Úrad SPPK na základe podnetov členov, ako podklad pre predsedu SPPK Emila Macha na rokovania s ministrom/krízovým štábom na Ministerstve pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Opatrenia nájdete na tomto odkaze: http://www.sppk.sk/clanok/3156
 
Zároveň sme zverejnili aj návrh opatrení SPPK zameraný na pomoc ekonomike v súvislosti so šírením vírusu COVID-19, ktorý bol adresovaný Ministerstvu hospodárstva SR. Celý zoznam opatrení nájdete na tomto odkaze: http://www.sppk.sk/clanok/3157
 
Dnes sa uskutočnilo rokovanie agropotravinárskych samosprávnych organizácií s vedením rezortného ministerstva. Hlavnými témami boli priame platby na aktuálny a budúci rok a ďalšie formy podpory. Viac sa dočítate na tomto odkaze: http://www.sppk.sk/clanok/3164
 
 
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre chce byť aktuálne aktívna aj pomocou svojej študentskej kapacity. Študenti tak môžu svojou osobnou angažovanosťou v konkrétnych podnikoch pomôcť v rámci svojej povinnej praxe, ktorá sa má konať práve v tomto období, keď je prerušená kontaktná výučba. Vytvorili formulár požiadaviek na prax. Spolu s celou výzvou ho nájdete na tomto odkaze: http://www.sppk.sk/clanok/3159
 
Aktualizovali sme informácie týkajúce sa cestnej prepravy živých zvierat v rámci EÚ.
Viac sa dočítate na tomto odkaze: http://www.sppk.sk/clanok/3146
 
Pozrite si aj vývoj na trhu s hovädzím a ovčím mäsom v čase šírenia pandémie: http://www.sppk.sk/clanok/3160
 
Komisia dnes vydala nové praktické rady, ktorými chce zabezpečiť, aby sa mobilní pracovníci v rámci EÚ, najmä tí, ktorých povolania sú kriticky dôležité v boji proti pandémii koronavírusu, mohli dostať na pracovisko. Viac sa dozviete na tomto odkaze: http://www.sppk.sk/clanok/3161
 
Rada EÚ dnes prijala dva legislatívne akty s cieľom urýchlene uvoľniť finančné prostriedky z rozpočtu EÚ na riešenie krízy súvisiacej s ochorením COVID-19. Jedným z týchto aktov sa menia pravidlá štrukturálnych a investičných fondov, zatiaľ čo druhým sa rozširuje rozsah pôsobnosti Fondu solidarity EÚ. Viac sa dočítate na tomto odkaze: http://www.sppk.sk/clanok/3162
 
Vzhľadom na pandémiu COVID – 19 ŠVPS SR dočasne nebude vykonávať kontrolu uvádzania krajiny pôvodu alebo miesta pôvodu základnej zložky v označení potraviny tak, ako to od 1. 4. 2020 vyžaduje vykonávacie nariadenie Komisie 775/2018. Viac sa dočítate na tomto odkaze: http://www.sppk.sk/clanok/3163
 
 
Ďalšie informácie:
 
Oznámenie EK: Usmernenia k vykonávaniu voľného pohybu v kontexte COVID-19
V súvislosti so zavádzaním národných opatrení na vnútorných hraniciach členských štátov EÚ v snahe spomaliť šírenie COVID-19, zverejnila Európska komisia dnes, 30/3/2020 Usmernenia k vykonávaniu voľného pohybu pracovníkov.  Usmernenia sa ťažiskovo venujú identifikovaniu kritických profesií ako sú zdravotnícke povolania, zásobovanie, záchranné a bezpečnostné zložky, technický personál (ich zoznam je súčasťou usmernení v prílohe). Pracovníkom, ktorí majú bydlisko v inom členskom štáte ako v tom, v ktorom pracujú, má byť umožnený bezproblémový a rýchly prechod hraníc za účelom umožnenia vykonávania ich profesie (napríklad vytvorením samostatných dopravných koridorov).
 
Ide o: 1) cezhraničných pracovníkov dochádzajúcich za prácou do iného členského štátu najmä z dôvodu bydliska pri štátnej hranici; 2) vyslaných pracovníkov dočasne pracujúcich v inom členskom štáte pri plnení zákazky ich zamestnávateľa; 3)  sezónnych pracovníkov pracujúcich iba istý čas roka v odvetviach, kde je zvýšený dopyt po práciV prípade sezónnych pracovníkov usmernenia vyzdvihujú ich kritický význam pre oblasť poľnohospodárstva, najmä pokiaľ ide o sadzbu a zbieranie plodín. Preto by mali títo pracovníci počas období kľúčových pre poľnohospodárstvo profitovať z rovnakých opatrení ako cezhraniční pracovníci pracujúci v iných kritických profesiách. Komisia vyzýva členské štáty  na uľahčenie prechodu hraníc aj pre obdobné kategórie SZČO. Zároveň zdôrazňuje, aby ČŠ pri zavádzaní národných opatrení, dočasne limitujúcich voľný pohyb občanov EÚ rešpektovali princíp nediskriminácie na základe štátnej príslušnosti.
 
Pokiaľ ide o pracovníkov v iných ako kritických profesiách, má im byť umožnený prechod hraníc za  podmienky, že v členskom štáte, do ktorého vstupujú, je stále povolená práca v tomto sektore.
 
Usmernenie odporúča aj spôsob vykonávania zdravotných prehliadok na hraniciach a ich úzku koordináciu medzi členskými štátmi. V prípadoch zaznamenania zvýšenej teploty pracovníka a záveru príslušných autorít, že by mu nemalo byť dovolené prekročiť hranice, má mať rovnaký prístup k zdravotným službám v  členskom štáte zamestnania ako jeho občania. 
 
Komisia v krátkom čase vyzve Technický výbor pre voľný pohyb pracovníkov, aby identifikoval príklady dobrej praxe, ktoré bude následne distribuovať členským štátom.
 
Zhodnotenie: Usmernenie poskytuje nelegislatívny rámec pre koordinovaný postup EÚ. Reflektuje na aktuálnu situáciu na vnútorných hraničných prechodoch EÚ. Pozitívne možno hodnotiť identifikáciu kritických profesií, ako aj načrtnutie možných zjednodušených režimov najmä pre cezhraničných pracovníkov. Na druhej strane usmernenia neidentifikujú ďalšie požiadavky pre status cezhraničného pracovníka (napríklad frekvencia prechodu hranice). S vysokou pravdepodobnosťou preto usmernenia neprinesú odpovede na praktické otázky súvisiace s ich vykonávaním a riešenie situácie ostane na bilaterálnych dohodách členských štátov. 
 
 
Britský The Guardian informoval, že Veľká Británia potrebuje ľudí z východnej Európy na zber ovocia a zeleniny – a to už v najbližších týždňoch. Ide o ca. 90 tisíc chýbajúcich pracovníkov. Niektoré veľké firmy si už prenajali lety na dopravu pracovníkov. Avšak v dôsledku narušenia poľnohospodárskeho sektora koronavírusom sa očakáva aj vládna pomoc v tomto smere – britská vláda zvažuje charterové lety, ktoré by do krajiny dopravili zberačov z východnej Európy.
 
 
Pozrite si aj prvé reakcie Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR na opatrenia vlády na zmiernenie ekonomických dopadov v našej krajine:
 

 
Všeobecné informácie o pandémii:
 
  • V štátnych laboratóriách vyšetrili v nedeľu 401 pacientov, 22 z nich malo pozitívny výsledok, 379 malo negatívny výsledok. Celkovo Slovensko eviduje 336 pacientov s koronavírusom. Doposiaľ malo 7 196 vzoriek negatívne výsledky.
  • Vrchol pandémie nového koronavírusu sa na Slovensku očakáva o 110 dní. Pľúcnu ventiláciu vtedy bude potrebovať približne 1000 ľudí a okolo sedemtisíc ľudí bude hospitalizovaných so závažnejšími príznakmi ochorenia COVID-19. Uviedol to minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) s tým, že takýto vývoj sa očakáva vtedy, ak budú platiť súčasné opatrenia na zníženie šírenia nákazy.
  • Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Španielsku za 24 hodín o 812. Nákaze doposiaľ v tejto krajine podľahlo celkovo 7 340 ľudí. Informovalo o tom španielske ministerstvo zdravotníctva.
  • Ide o prvý pokles v počte úmrtí za 24 hodín od štvrtka. Španielsko má druhý najvyšší počet obetí na ochorenie COVID-19 spôsobené týmto koronavírusom po Taliansku, kde mu podľahlo najmenej 10 779 ľudí. V nedeľu hlásili zo Španielska 838 úmrtí.
  • Slovenský výrobca nábytku Decodom ohlásil hromadné prepúšťanie až 903 z 1 170 zamestnancov. Vládou oznámené ekonomické opatrenia označila spoločnosť za nedostatočné. Zdroj: RTVS
  • Prvé výsledky európskeho testovania štyroch prípravkov na liečbu ochorenia COVID-19 vyvolaného novým koronavírusom majú byť k dispozícii do konca tohto týždňa.
Informovala v pondelok televízia CNN s odvolaním sa na vyjadrenie francúzskej ministerky pre vyššie vzdelávanie, výskum a inovácie Frédérique Vidalovej. Klinické skúšky sa začali pred týždňom a zapojilo sa do nich viac ako 3000 dobrovoľníkov z celej Európy.
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce