Pracovná skupina pre POCC/CCC, 4. februára 2020

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Predsedá Pekka Pesonen.
 
Príprava na prezídiá Copa a Cogeca (13. – 14. 2. 2020)
Kvôli problémom s dovozom medu veľmi nízkej kvality z Číny a Ukrajiny pripravil sekretariát akčný plán na riešenie tejto problematiky (napr. dodržiavanie pravidiel pri každom dovoze do EÚ, vytvorenie observatória s medom).
 
Skupina pre brexit pracuje na pozičnom dokumente k brexitu, ktorý sa bude schvaľovať počas prezídií.
 
Brexit
Vzhľadom k posledným  vyjadreniam premiéra B. Johnsona („radšej clá ako dodržovanie pravidiel Únie”) sú veľké pochybnosti o budúcich vzťahoch UK s EÚ. Rokovania sa začnú začiatkom marca.
 
Čo sa týka budúceho členstva NFU v Copa, môžu nastať 3 prípady: NFU zostane členom so statusom pozorovateľa, príp. jej bude udelený špeciálny status, alebo úplne opustí Copa. Budúcnosť statusu sa bude schvaľovať na prezídiách, sekretariát pripraví analýzy všetkých 3 možností.
 
Aktuálne obchodné rokovania
USA: Pekka Pesonen informoval o stretnutí s americkými zástupcami pre obchod, diskusia bola ostrá, miestami až vyhrotená.
 
Mercosur: bez výrazných zmien
Nový Zéland: ďalšie kolo rokovaní prebehne v marci
Austrália: ďalšie kolo rokovaní prebehne vo februári
Vietnam: dohoda je na programe plenárneho zasadnutia Parlamentu
Indonézia: ďalšie kolo rokovaní prebehne v marci, hlavným bodom bude palmový olej
    
Informácie o SPP po roku 2020
 
Od minulého zasadnutia nedošlo prakticky k žiadnemu pokroku, posun komplikuje nejasná podoba Viacročného finančného rámca. IE zástupca kritizoval laxný prístup politikov ku kríze vyvolanej koronavírusom, ktorá môže vážne ohroziť trh s poľnohospodárskymi výrobkami.
 
Sekretariát informoval o zverejnení návrhu správy Elsi Katainenovej (FI, Renew Europe) týkajúceho sa prechodného obdobia pre SPP, ktoré by malo trvať 1 rok, v prípade nutnosti maximálne 2 roky. Platiť budú súčasné pravidlá, ale čerpať sa bude z nového rozpočtu. Prejednávanie návrhu vo výbore AGRI bude 17. – 18. 2. 2020, hlasovanie v apríli.
 
Zelená dohoda pre Európu
 
Sekretariát ďalej pracuje na pozičnom dokumente Copa a Cogeca k dohode a takisto informoval o pozvaní F. Timmermansa na prezídiá 13. 2. 2020.
 
Stratégia v oblasti ekologickej rozmanitosti po roku 2030, politiky súvisiace s klimatickými zmenami, oblasť lesníctva
 
Pozičný dokument o ekologickej rozmanitosti bol už trikrát aktualizovaný, na druhej strane sa konštatovalo, že Komisia zatiaľ nezverejnila analýzu dopadu.
 
Copa a Cogeca prijali vlastnú stratégiu týkajúcu sa aktívnej roly poľnohospodárstva v boji proti klimatickým zmenám (ukladanie uhlíku, prínos lesníctva, atď.)
 
Stratégia týkajúca sa lesníctva by mala byť súčasťou Zelenej dohody pre Európu, Copa a Cogeca už dlho podporujú udržateľné európske lesníctvo.
 
Fond na spravodlivú transformáciu (Just Transition Fund)
 
Fond bude zameraný na ekonomickú diverzifikáciu území najviac postihnutých klimatickou transformáciou a na rekvalifikáciu a aktívne začleňovanie pracovníkov a uchádzačov o zamestnanie. Bude zriadený v rámci politiky súdržnosti, ktorá je hlavným politickým nástrojom EÚ zameraným na znižovanie regionálnych rozdielov. Rozpočtové prostriedky by mali činiť 7,5 mld. EUR s možnosťou čiastku neskôr navýšiť.
 
Iné informácie
 
Kongres európskych poľnohospodárov sa uskutoční v októbri 2020 v Chorvátsku.
 
Akcia Poľnohospodári budúcnosti sa bude konať 11. 2. 2020. Viac informácií na webe AgriInfo.
 
Pracovná skupina pre stratégiu Z farmy na vidličku by mala byť ustanovená 27. 2. 2020.
 
Dňa 24. 3. 2020 sa bude konať európska konferencia o prístupe k poľnohospodárskej pôde. Cieľom je predstaviť aktuálnu situáciu v členských štátoch a zabrániť špekuláciám s pôdou.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce