Svetové ceny potravín ovplyvňuje aj koronavírus

Index cien potravín FAO zaznamenal v januári 2020 v priemere 182,5 bodu, čo je o 1,3 bodu (0,7 percenta) viac ako decembri 2019. Zároveň je aktuálna hodnota indexu o 11,3 percenta vyššia ako v rovnakom mesiaci minulého roka. Január je štvrtý po sebe idúci mesiac, kedy hodnota rástla. Aktuálny stav spôsobil vývoj na trhu s olejom a rastom cien cukru, v menšej miere aj rast cien pri obilninách a mliečnych výrobkoch. Tento vývoj kompenzoval prudký pokles cien mäsa.
 
 
» Index cien obilnín FAO narástol v januári o 4,8 bodu (2,9 percenta) a dosiahol najvyššiu hodnotu (169,2 bodu) od mája 2018. Medzinárodné ceny všetkých hlavných obilnín v januári vzrástli. Najviac rástli ceny pšenice a to v dôsledku väčšieho nákupu z niektorých krajín, štrajkujúcich prístavov, ale aj pre správy o možnom zavedení vývoznej kvóty Ruska do 30. júna 2020. Vývozné ceny kukurice tiež zaznamenali významné navýšenie, čo bolo odrazom silnej obchodnej činnosti a sprísnenia sezónnych dodávok v krajinách vyvážajúcich do južnej pologule. Medzinárodné ceny ryže sa taktiež zvýšili.
 
» Index cien rastlinných olejov FAO dosiahol v januári v priemere 176,3 bodu. Od predošlého mesiaca tak narástol o 11,6 bodu (7,0 percent) a dosiahol trojročné maximum. Medzinárodné hodnoty palmového oleja rástli už šiesty mesiac po sebe. Ceny sójových a slnečnicových olejov taktiež narástli. Silný dopyt po dovoze sa časovo zhodoval s nižšou než predpokladanou vývoznou dostupnosťou. Ceny repky olejnej sa vyšplhali na najvyššiu úroveň od mája 2014. Od polovice januára však ceny rastlinných olejov stratili silu, čo bolo do značnej miery odrazom neistoty týkajúcej sa dôsledkov obchodnej dohody medzi USA a Čínou a obáv z možného globálneho rozšírenia koronavírusu. Pri palmovom oleji zvýšilo tlak na znižovanie cien obchodné napätie medzi Indiou a Malajziou.
 
» Index cien mlieka a mliečnych výrobkov FAO dosiahol v januári v priemere 200,6 bodu, čo predstavuje nárast oproti predošlému mesiacu o takmer 1,8 bodu (0,9 percenta). Medziročne stúpla hodnota indexu o 18,5 bodu (10,2 percenta). V januári sa všetky cenové ponuky masla, syra a odstredeného sušeného mlieka (SMP) pre silný dopyt a zníženú dostupnosť v niektorých častiach sveta zvýšili. Cenovú podporu poskytla aj nízka sezónna produkcia mlieka v Oceánii. Naopak ceny sušeného plnotučného mlieka (WMP) klesli.
 
» Index cien mäsa FAO klesol v januári o 7,5 bodu na aktuálnu hodnotu 182,5 bodu. Ide o prvý pokles po jedenástich mesiacoch nepretržitého rastu. Medziročne stúpol index o 22,4 bodu (14,0%). Cenové ponuky pre všetky kategórie mäsa zastúpené v indexe v januári poklesli. Najviac klesli ceny ovčieho mäsa, po ktorých nasledovalo hovädzie mäso, bravčové a hydinové mäso.
 
» Index cien cukru FAO dosiahol v januári v priemere 200,7 bodu, čo je o 10,4 bodu (5,5 percenta) viac ako v decembri. Ide o štvrtý po sebe idúci mesiac rastu a najvyššiu úroveň od decembra 2017. Posledný nárast bol vyvolaný očakávaním 17 percentného poklesu produkcie v Indii, o 66 percent tiež klesla výroba v najväčšom brazílskom produkčnom regióne (stredisko-juh) a 25 percentný pokles úrody zaznamenali v Mexiku. Nedávny pokles cien ropy a pokračujúce oslabovanie brazílskej meny (Real) voči americkému doláru do veľkej miery obmedzili rozsah nárastu medzinárodných cien cukru.
 
Index cien potravín FAO (FAO Food Price Index; FAO je skratka pre Food and Agriculture Organization, v preklade Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo) je mierkou mesačných zmien medzinárodných cien základných potravinárskych komodít.
 
Počet bodov 100 predstavuje priemerná cena komodít z rokov 2002 - 2004.
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce