Pracovná skupina pre fytosanitárnu problematiku, 22. januára 2020

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Predsedá Pedro Galladro.
 
Okrúhly stôl o situácii v členských štátoch
 
SE informovalo o novej fytosanitárnej problematike, ktorú schválil parlament a týka sa dlhodobého riešenia prostriedkov na ochranu rastlín (PPPs). NL v decembri prijalo  nový zákon o PPPs, ďalšia nová legislatíva sa bude týkať zákazu skladovania PPPs na farmách. UK, ES a IT tiež informovali o národných plánoch znižovania PPPs v súlade so Zelenou dohodou pre Európu, ale v IT k nemu organizácie predložili 20 000 pripomienok, takže proces sa spomalil. Chýbajú alternatívne prostriedky a naďalej pretrváva aj problém s chorobami olivovníkov. V BE (Flámsko) prebieha analýza nových chorôb a skúmajú sa nové metódy skladovania zemiakov. BE (Valónsko) by znova potrebovalo výnimku pre cukrovú repu, ale vláda sa prikláňa skôr k obmedzeniu PPPs.  V AT  a FR sa  čaká na postoj vlády, tiež chýbajú alternatívne možnosti, vo FR sú zmenené hranice použitia (20 m, hoci organizácie za reálne považujú 3-5 m). FI má problém s klimatickými udalosťami, tiež žiada mnoho výnimiek.
 
Vláda IE odmietla opatrenia pre PPPs, aktuálne rokuje o obnovení povoliť glyfosát. DK informovalo o povinnom hygienickom pláne každej farmy.
 
Súčasný stav týkajúci sa účinných látok (chlórpyrifos, chlórpyrifos-metyl, tiakloprid, glyfosát)
 
Európska komisia vo svojom vykonávacom nariadení (EÚ) 2020/18 z 10. 1. 2020 neobnovuje schválenie účinných látok chlórpyrifos-metyl ani chlórpyrifos. Podľa zistení EFSA obe spomínané látky môžu byť genotoxické a neuropatogénne.
 
Európska komisia vo svojom vykonávacom nariadení (EÚ) 2020/23 z 13. 1. 2020 neobnovuje schválenie účinnej látky tiakloprid.
 
Členské štáty majú možnosť do 16. 2. 2020 zažiadať o výnimku.
 
EFSA pokračuje v analýze dopadu aktívnych opeľovačov, v tejto súvislosti možno očakávať ďalšie obmedzenia.
 
Sekretariát ďalej informoval o harmonizovaných ukazovateľoch rizika, ku ktorým sa zaviazala Komisia v decembri 2017 v reakcii na občiansku iniciatívu Zakážte glyfosát.
 
Zdravie rastlín (aktualizácia právnych predpisov) a stav choroby Xyllela fastidiosa
 
K aktuálnemu stavu choroby Xyllela fastidiosa sekretariát uviedol, že situácia v EÚ je viac-menej stabilná, vyskytuje sa na Korzike, Baleárskych ostrovoch a v Taliansku. EFSA kvôli globálnym klimatickým zmenám očakáva riziká v rámci celej EÚ.
 
DG SANTE informovalo o použití nariadenia (EÚ) 2017/625 o úradných kontrolách a nariadení (EÚ) 2016/2031 o ochranných opatreniach proti škodcom rastlín od 14. 12. 2019. Obe nariadenia boli prijaté s cieľom posilniť bezpečnosť potravinového dodávateľského reťazca.
 
Projekty, semináre, workshopy
 
Sekretariát informoval, že v apríli 2019 bola v Španielsku založená ALAS (Sustainable Agriculture Alliance). Podrobnosti aj na webe AgriInfo.
 
Vo februári sa bude konať druhý workshop s DG SANTE o cieľoch udržateľnej ochrany.  Už na prvom workshope sa členovia skupiny zhodli, že problematike ochrany plodín verejnosť prakticky nerozumie, preto je potrebné vykonávať vhodnú osvetu.
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce