Danubius Gastro 2020

Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru nájdete aj tento rok na medzinárodnom veľtrhu Danubius Gastro, ktorý sa koná v dátume od 23. do 26. januára 2020 v Bratislavskej Inchebe. V spoločnej expozícii vystavuje svoje výrobky 14 členských subjektov. Vystavovatelia si pre návštevníkov pripravili prezentáciu a ochutnávku najnovších, ale aj osvedčených domácich potravín.
 
 
Expozíciu SPPK nájdete v Hale D. Tešíme sa na Vašu návštevu!
 
Prečítajte si aj príhovor podpredsedu SPPK Mariána Šoltyho, ktorý odznel na slávnostnom otvorení veľtrhu:
 
Vážené dámy, vážení páni, vzácni hostia, vážení návštevníci! 
 
Chcel by som vás na 27. ročníku výstavy Danubius Gastro privítať aj v mene Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, ktorá je najväčšou samosprávnou organizáciou v agropotravinárskom sektore a ktorej jednou z hlavných priorít je výroba zdravých a bezpečných slovenských potravín.
 
 
My, spotrebitelia, dnes zažívame obdobie klimatických zmien, sme súčasťou diskusie o zelenšej a ekologickejšej výrobe tovarov, potraviny nevynímajúc. A my, poľnohospodári a potravinári, musíme na tieto výzvy reagovať a prispôsobovať sa im.
 
Nech sa pozeráme na domáce potraviny cez akúkoľvek optiku, naďalej si zachovávajú punc bezpečnosti a čerstvosti spomedzi obrovskej ponuky potravinového sortimentu, ktorý sa k nám dováža v denne v objeme 700 kamiónov. Áno, 700 kamiónov denne prekročí naše hranice, aby k nám doviezli potraviny vyprodukované nielen stovky, ale aj tisícky kilometrov ďaleko. Častokrát pritom ide o potraviny mierneho pásma, ktoré si vieme vyrobiť aj my sami doma. A práve tento ekologický aspekt budeme a aj musíme našim spotrebiteľom čoraz viac zdôrazňovať. Potenciál domácich potravín sa skrýva nielen v bezpečnosti, ale aj v čerstvosti, ktorú môžu naši poľnohospodári a potravinári ponúknuť. Čerstvé potraviny vyrobené z našich regionálnych surovín svojim prevozom k zákazníkovi neškodia životnému prostrediu a ovzdušiu, ako potraviny z druhej polovice sveta. Dovozy potravín sú totiž cestou do klimatického pekla!
 
 
Je preto pre nás prioritou, aby sa v budúcnosti ešte viac podporil domáci agropotravinársky priemysel, aby mohli naši poľnohospodári a potravinári vyrábať ešte viac čerstvej zeleniny, ovocia alebo mäsa. Aby sme v budúcnosti aj s prispením intenzívnejšieho marketingu otvorili našim spotrebiteľom ešte viac oči pre čerstvé a veterinármi kontrolované domáce potraviny. Príkladom, ako sa to dá, nám môžu byť naši výrobcovia a spracovatelia mlieka, ktorým sa vďaka dlhoročnej vlastnej finančnej podpore a systémovej propagácii mlieka a mliečnych výrobkov podarilo za poslednú dekádu zvýšiť spotrebu mlieka o 20 litrov na osobu.
 
Návštevy na stánku SPPK: Podpredseda SPPK Marián Šolty privítal na stánku generálnu riaditeľku NPPC Zuzanu Nouzovskú a prezidenta Slovenského mliekarenského zväzu Stanislava Voskára 
 
Vážení spotrebitelia,
som presvedčený, že počas najbližších štyroch dní sa na výstave Danubius Gastro stretnete so širokou ponukou takých slovenských potravín, ktoré si zaslúžia vašu pozornosť. Časť z nich nájdete aj v expozícii Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, na návštevu ktorej vás srdečne pozývam.
 
Želám vám úspešnú výstavu a zákazníkov, ktorí sa za vašimi výrobkami vrátia.
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce