Vtáčia chrípka Slovensko zatiaľ neohrozuje

Výskyt vtáčej chrípky na hydinových farmách na východe Poľska zatiaľ nijako neohrozuje naše územie. „Na Slovensku máme 99 percent uzavretých chovov, kam voľne žijúce vtáctvo nemá prístup. Vírus sa do našich chovov teda nemá ako dostať,“ povedal Daniel Molnár, výkonný riaditeľ Únie hydinárov Slovenska.
 
 
Štátna veterinárna a potravinová správa SR našim chovateľom zatiaľ nesprísnila kontroly a ani nevydala žiadne mimoriadne nariadenia. Ak by sa tak v súvislosti s vírusom vtáčej chrípky stalo, naši chovatelia sú pripravení tieto opatrenia dodržiavať.
 
Vírus H5N8 sa na prelome rokov vyskytol na troch farmách v Lubelskom vojvodstve na juhovýchode Poľska. Podľa miestnych veterinárov bolo doposiaľ utratených viac ako 40-tisíc zvierat, pričom ohrozených je viac ako 350-tisíc kusov hydiny na niekoľkých farmách. U Našich severných susedov ide o prvé prípady vtáčej chrípky od roku 2017.    

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce