RPPS SR na rokovaní s KDH

Zástupcovia Rady poľnohospodárskych a potravinárskych samospráv SR (RPPS SR) sa vo štvrtok 20. decembra stretli s predsedom Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojzom Hlinom. Išlo v poradí už o piate stretnutie RPPS SR s predstaviteľmi relevantných politických strán, ktoré majú veľkú šancu uspieť v budúcoročných voľbách do Národnej rady SR.
 
 
Za RPPS SR sa diskusie zúčastnil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho (SPPK aktuálne predsedá RPPS SR), prezident Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Daniel Poturnay a predseda Zväzu poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností Milan Mišánik.
 
Emil Macho na rokovaní poukázal na dôležité obdobie, ktoré v súvislosti s prípravou novej poľnohospodárskej politiky v najbližšom období čaká našich poľnohospodárov a potravinárov. Lídrovi konzervatívcov vysvetlil, že poľnohospodárska obec sa poučila z predošlých premárnených možností a má veľký záujem na tom, aby sa aktuálnu situácia nepodcenila. Základom pre efektívny prístup by mala byť aj nová vláda, ktorá sa o agropotravinársky sektor bude reálne zaujímať.
 
Prezident PKS Daniel Poturnay potvrdil, že by bolo doslova nebezpečné, keby sa ku kormidlu rezortného ministerstva dostal niekto, kto sa do problematiky nevyzná a nemá záujem počúvať, čo by slovenskí poľnohospodári a potravinári naozaj potrebovali. Alojzovi Hlinovi počas rokovania vysvetlil, že častá zmena legislatívy a množstvo nových nariadení našim potravinárom výrazne škodí. Podotkol, že počas predošlých rokov nesmerovala do potravinárstva žiadna výrazná podpora, preto slovenskí potravinári nedokážu konkurovať kolegom z okolitých krajín.
 
 
Milan Mišánik poukázal na veľký záujem dopracovať sa k národnému konsenzu, kam chceme viesť naše agropotravinárstvo. Pri nových nariadeniach chýbajú dopadové štúdie. Obvinenia za neefektívne pôsobenie na trhu tak často smerujú do radov poľnohospodárov a potravinárov.
 
Líder KDH hostí pozorne počúval a následne poznamenal, že problémy v chlebovom sektore sa dlhodobo neriešili, preto sa za jeden deň určite nevyriešia. Z jeho pohľadu sa okrem agropotravinárstva nachádza v zlom stave aj mnoho ďalších sektorov. „Preto sa žiadajú radikálne riešenia, čo v konečnom dôsledku môže dopadnúť ešte horšie,“ poznamenal A. Hlina. Do budúcna bude podľa neho nutné zadefinovať si priority, ktoré sa budú v konkrétnych termínoch riešiť. Výsledkom musia byť riešenia.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce