Pracovná skupina pre životné prostredie, 21. novembra 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Prezentácia Zelenej dohody pre Európu
 
Sekretariát (Paulo Gouveia) predstavil hlavné body Zelenej dohody pre Európu, vykonávaním ktorej je poverený Frans Timmermans (NL). Copa a Cogeca pracujú na svojom pozičnom dokumente, Timmermans predstaví dohodu do 100 dní od začatia nového mandátu Komisie.
 
Sekretariát vyzval členské organizácie k zaslaniu konkrétnych príkladov. V diskusii UK odporúča voliť pozitívnu komunikáciu s médiami, IE poukázalo na obchodné dohody s tretími krajinami, ktoré sú nevýhodné pre poľnohospodárov, PL vyjadrilo nespokojnosť  v súvislosti s dovozom obilia do EÚ, ktoré nie je kontrolované na prítomnosť vysokého obsahu prípravkov na ochranu rastlín.
 
Uhlíkové poľnohospodárstvo, prezentácia DG CLIMA
 
Zástupca Komisie referoval o prebiehaní štúdie EÚ o uhlíkovom poľnohospodárstve, v rámci prípravy ktorej prebehla diskusia okrúhleho stola ohľadom výziev, bariér a možných riešení. V ďalšom kroku sa bude analyzovať 5 možných európskych schém uhlíkového poľnohospodárstva, prebehnú diskusie a workshopy a budú vytvorené technické pokyny týkajúce sa nastavenia, vykonávania a monitorovania schém.
 
Prezentácia výsledkov pilotných projektov platobných schém založených na výsledkoch týkajúcich sa biologickej rozmanitosti
 
Zástupkyňa Inštitútu pre európsku environmentálnu politiku (IEEP) informovala o pilotných projektoch, ktoré sa začali v roku 2014. Pri projektoch platil iný koncept platieb – nevzťahovali sa k riadeniu pôdy, ale iba k výsledkom  z pohľadu biodiverzity.
 
V RO v rokoch 2015 – 2018 prebiehal projekt na ochranu typickej lúčnej vegetácie. Poľnohospodári ocenili flexibilitu: žiadny stanovený dátum na kosenie, výber ručného či strojového kosenia. Pozitívne bola hodnotená aj psychologická stránka – jasné prepojenie medzi platbou a dôvodom platby. Platby sa pohybovali v rozmedzí 213 – 259 eur/ha/rok, kdežto platby národnej AECM sa pohybujú v rozmedzí 142 – 242 eur/ha/rok.
 
Ďalší pilotný projekt sa uskutočnil v IE (2014 – 2018) na podporu biodiverzity hmyzu, vtáctva a lúčnych bylín. Výsledky projektu ukázali, že je veľmi ťažké a časovo náročné nájsť spoločný prístup pre rôzne krajiny, je potrebné lokálne prispôsobenie, školenia a vzdelávanie.
 
Posledný prezentovaný projekt bol o udržateľnej produkcii kvalitného sena bohatého na byliny na pastvinách v UK.  Lúky za dva roky zvýšili skóre o cca 24% a počet živočíšnych druhov sa navýšil o 8%. Na 12 lúkach z 19 došlo k zvýšeniu platobnej úrovne.
 
Prezentácia stratégie biologickej rozmanitosti do roku 2030
 
Stratégia biologickej rozmanitosti je súčasťou Zelenej dohody pre Európu. Podľa sekretariátu sú poľnohospodári a ich družstvá a vlastníci lesov v EÚ súčasťou riešenia a mali by dostať príležitosť pokračovať vo svojom úsilí ochrany biologickej rozmanitosti. Ide však o úlohu pre celú spoločnosť, vrátane vlád, všetkých odvetví aj spotrebiteľov. Každý štát by mal mať rovnaké podmienky a pri posudzovaní stavu biologickej rozmanitosti sa musia zohľadniť vonkajšie vplyvy, ktoré poľnohospodárstvo nemôže ovplyvniť.
 
Informácie o udržateľnom financovaní (taxonómii)
 
Komisia v marci 2018 zverejnila akčný plán Financovanie udržateľného rastu, 24. 5. 2018 predložila balíček legislatívnych návrhov, vrátane návrhu nariadenia Európskeho parlamentu a Európskej rady o zriadení rámca na uľahčenie udržateľných investícií (nariadenie o taxonómii). Vzhľadom na komplikovanosť rokovaní sa ale nepredpokladá dosiahnutie dohody do konca tohto roka.
 
Rôzne
Niektoré pracovné skupiny pripravujú vlastné podkapitoly k všeobecne prijatému pozičnému dokumentu Copa a Cogeca  o klimatických zmenách.
 
Sekretariát poukázal na neustále sa znižujúci počet povolených prípravkov na ochranu rastlín v EÚ. Napr. v DE je ich teraz o 400 menej, v PL o 260. Dostupné sú alternatívy, ale sú drahšie a naviac vyžadujú viacnásobné použitie.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce