Pracovná skupina pre osivá, 15. novembra 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Výmena názorov na odhady plodín a situácia na trhu s osivom
 
Veľmi dobrú sezónu hlási DK, PT (kukurica nárast o 10 %), HU (obilniny nárast o 11 %). V BE bola žatva obilia dobrá, ale budúci rok predpokladajú slabú úrodu zemiakov. V AT sezóna priemerná, v IT zlá úroda rukoly, priemerná zeleniny, ale dobrá úroda cibule a kvalitných sójových bôbov.
 
Sekretariát uviedol, že Európska komisia autorizovala na obdobie 2015 – 2020 metalaxyl M, teraz sa diskutuje o predĺžení výnimky. Bol vznesený argument o škodlivosti tejto látky pre vtáctvo.
 
Ekologická výroba: nariadenie (EÚ) 2018/848 o heterogénnom materiáli  a organickom osive
 
Zástupca Komisie uviedol, že sa diskutuje o prvom návrhu týkajúceho sa heterogénneho materiálu, podľa DK treba doplniť, aké druhy pestovať, prečo nie sú zahrnuté trávy, ale napr. aj druhy, ktoré sú heterogénne aj prirodzené. IT navrhuje, aby bola sledovateľnosť označená  podľa už existujúcich pravidiel. Diskusie prebehnú ešte koncom novembra.
 
Revízia smerníc EÚ o uvádzaní osiva na trh
 
Počas fínskeho predsedníctva chce Komisia pracovať na štúdii a do konca roka 2020 zverejniť, ako sa môžu rôzne smernice (počet smerníc je 12) lepšie dopĺňať.
 
Nové šľachtiteľské techniky, výmena názorov s Chantal Bruetschyovou (DG SANTE)
 
Zástupkyňa Komisie zrekapitulovala súčasnú situáciu ohľadom výnimiek pre techniky mutagenézy z pôsobnosti smernice o geneticky modifikovaných organizmoch (GMO). Technický pokrok umožňuje zacieliť sa na mutácie, aby organizmus získal odolnosť voči určitým herbicídom. Niektoré združenia sa domnievajú, že používanie takýchto odolných odrôd semien predstavuje riziko pre životné prostredie, pre zdravie ľudí a zvierat rovnako ako modifikované organizmy získané transgenézou. Preto súčasnú prax výnimiek zo smernice o GMO napadli aj na Európskom súdnom dvore.
 
Európska sieť laboratórií pre GMO má svoju správu zverejniť v marci 2020. Rada ministrov poľnohospodárstva vyzvala Komisiu, aby do apríla 2021 vypracovala správu o technikách manipulácie s genómmi. Uskutoční sa aj verejná konzultácia zacielená na potencionálnych užívateľov týchto techník, ktorí by sa mali vyjadriť, ako inovácie môžu napomáhať technikám.
 
Podľa IT sa tieto techniky používajú aj inde vo svete, mal by sa zharmonizovať aspoň postup pre testovanie. Podľa predsedu bude najväčší problém s Čínou, keďže sa nikdy nestane súčasťou tohto systému. Podľa zástupcu ES chýba konsenzus v členských štátoch aj v sektoroch, napr. vo vinárstve sú nové vyšľachtené varianty dôležité práve s ohľadom na klimatické zmeny. Komisia uviedla, že poľnohospodársky sektor by mal svoju pozíciu obhájiť práve vďaka výhodám pre spoločnosť.
 
Predseda apeloval na nadviazanie kontaktov a diskusie s mimovládnymi organizáciami, aby  sa im vysvetlili niektoré témy a argumenty.
 
Smernica (EÚ) EP a Rady EÚ 98/44/ES zo dňa 6. 7. 1998 o právnej ochrane biotechnologických vynálezov, výmena názorov s DG GROW
 
Európske inštitúcie majú jednotný názor na to, že pravidlo 28, ustanovujúce výnimky pre patentovateľnosť v prípade rastlín a živočíchov získaných biologickým procesom, by malo byť zachované. Problém spôsobilo rozhodnutie Odvolacieho orgánu Európskej patentovej organizácie (EPO), ktoré konštatovalo, že toto pravidlo je v rozpore s Ústavou. Komisia dúfa, že nadriadený orgán toto rozhodnutie v roku 2020 zvráti, aj predseda EPO je toho názoru, že vyšľachtené rastliny nepodliehajú patentovému riadeniu.
 
Rôzne
 
Organizácia Rada pre osivá (DK) informovala, že vypracovala pozičný dokument o vízii organizácie pesticídov. Dokument chcú ponúknuť aj politikom.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce