Pracovná skupina pre bravčové mäso, 13. novembra 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Predsedá Antonio Tavares (PT).
 
Prehľad o aktivitách predsedníctva skupiny
 
Prevažná časť aktivít sa týkala podmienok dohody so skupinou Mercosur, ďalej účasti v observatóriu Komisie o produkcii mäsa a účasti na schôdzi o zdraví a pohode zvierat v Argentíne v septembri. Viac informácií na webe AgriInfo.
 
Situácia na trhu –  okrúhly stôl o produkcii, cenách a obchode
Podľa observatória sú priemerné ceny 184 eur (v decembri 2018 to bolo 135 eur). Ceny prasiatok 56 eur/ks.  Nadpriemerná produkcia je v LT, BG, SK, NL, HR a EE. Export do Číny, Japonska a Kórey trvale rastie, ďalej sa vyváža do Filipín, Hongkongu a USA. Ceny sú síce pozitívne, ale stále nepokrývajú straty za minulé roky. V Číne je kvôli africkému moru nízka produkcia, ale dochádza k rýchlemu pokroku vo vývoji očkovacích látok, vláda to silne podporuje. Sekretariát plánuje konferenciu o ďalšom vývoji v sektore.
 
Situácia v členských štátoch: Pozitívna situácia je v AT, BE, LT, IE, FI, SE, EE (napriek problému s morom), LV (ale problém s vývozom), HU a IT (obe krajiny ceny dobré, ale stále pod priemerom EÚ), NL, ES (nárast exportu do Číny). V CY je produkcia nízka, ale stabilná, krajina je 100 % sebestačná. DE žiadny nový vývoj, pripravuje sa projekt na podporu pohody zvierat na farmách, v UK sú ceny pod priemerom EÚ, situácia v sektore je neuspokojivá, vo FR rastie cena krmiva.
 
Brexit

Britská NFU je v kontakte s oboma najväčšími politickými stranami, výsledok predčasných volieb, ktoré sa budú konať 12. 12. 2019, je stále značne neistý.
 
Informácie o prebiehajúcich obchodných rokovaniach
 
USA: Trh je postihnutý obchodnou vojnou Airbus vs. Boeing, na základe ktorej americká administratíva uvalila clá na európsky tovar v hodnote 7,5 mld. dolárov. EÚ zvažuje recipročné uvalenie ciel na americký tovar, ale to musí posúdiť WTO. Rozhodnutie sa očakáva začiatkom roka 2020.
 
Vietnam:  Nový Parlament nie je naklonený ďalším rokovaniam kvôli problémom na vietnamskom pracovnom trhu.
 
Mercosur: Politická dohoda bola dosiahnutá v júni 2019, ale už AT ju odmietlo a pochybnosti má aj FR.
 
Austrália: Problémom je označenie pôvodu EÚ, ktoré austrálska strana zatiaľ nechce uznať.
 
Prezentácia IPIFF o situácii týkajúcej sa spracovaných živočíšnych bielkovín (PAP) a možností využitia hmyzu ako krmiva
 
Zástupca  IPIFF (Medzinárodná platforma hmyzu pre potraviny a krmivá, v súčasnosti má 54 členov) prezentoval hlavný potenciál náhrady živočíšnych proteínov hmyzími proteínmi. Tento sektor sa zatiaľ zameriava na akvakultúry, obsah proteínov sa pohybuje medzi 50 – 82 % suchej hmoty.
 
Africký mor ošípaných (AMO)
 
- prehľad situácie v ázijských krajinách
 
Okrem Číny sa nákaza vyskytuje v Mongolsku,  vo Vietname, na Filipínach, v  Kórei, Thajsku a Kambodži.
 
- prehľad situácie v EÚ
 
BE úzko spolupracuje s FR, nákaza sa zatiaľ vyskytuje len u diviakov. V PL sa choroba vyskytuje od 2014, tento rok bolo hlásených 261 prípadov u domácich prasiat, pár tisíc u diviakov, zaznelo podozrenie, že sa tam nákaza zaniesla v obilí z UA. V CZ sa podarilo nákazu celkom vykynožiť.
 
Komunikačná stratégia týkajúca sa hospodárskych zvierat
 
Kampaň sa začala v septembri, v prvej fáze sa sústredila na európske inštitúcie. Kampaň je prijímaná veľmi pozitívne. FR zástupca poznamenal, že veľa nových europoslancov nemá dostatočné znalosti o problematike, navrhuje usporiadať exkurzie na farmy.
 
Dobré životné podmienky zvierat (kastrácia, ohrýzanie a kupírovanie chvostov)
 
 Sekretariát zmienil otázku prístupu novej Komisie  k problematike. FR zástupca informoval o veľkom tlaku mimovládnych organizácií ohľadom bezbolestnej kastrácie samcov. 6. zasadanie platformy pre dobré životné podmienky zvierat prebehlo 7. 10. 2019.
 
  Environmentálna politika: Zelená dohoda pre Európu
 
Zelená dohoda pre Európu je nová stratégia EÚ, za ktorú je zodpovedný výkonný podpredseda Komisie Frans Timmermans. Ten prisľúbil jej publikáciu do 100 dní od začiatku svojho mandátu.
 
Stratégia zmeny klímy, výmena názorov
 
Pozícia Copa a Cogeca ku klimatickej zmene bola schválená počas prezídií, obsahuje 11 bodov týkajúcich sa produkcie, CO2 a sekvestrácie uhlíka. Problém spôsobujú aj extrémy počasia, bude stále ťažšie zachovať súčasnú úroveň produkcie. Preto treba hľadať možnosti zvyšovania odolnosti  a lepšie prispôsobovanie sa zmenám.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce