Pracovná skupina pre POCC/CCC, 12. novembra 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Predsedá Pekka Pesonen.
 
Príprava na prezídiá Copa a Cogeca 28. a 29. novembra 2019
 
Na popoludňajšej časti prezídií 28. 11. 2019 sa zúčastní aj nový komisár pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Janusz Wojciechowski.
 
Sekretariát informoval o návrhu na predĺženie aktuálneho mandátu prezidenta Copa.
 
Do programu bude zaradený aj bod schvaľovania žiadosti Cogeca o členstvo v ženskom výbore.
 
Budúci kongres európskych poľnohospodárov prebehne v roku 2020 v Chorvátsku.
  • Pozičný dokument Copa a Cogeca k ochrane rastlín
Návrh bol odoslaný členom, AT, DK, NL, FR, ES, IT podporujú návrh stanoviska. Okrem toho ale IT navrhuje vynechať časť týkajúcu sa technológií, DK požaduje zahrnutie aj regulačného rámca pre PPP, AT zaujíma stanovisko k dovozu (najmä GMO) potravín a krmív do EÚ.
  • Informácie o brexite
Vzhľadom na odklad brexitu do 31. 1. 2020 bude britská NFU členom Copa a Cogeca minimálne do prezídií, ktorú budú hneď vo februári. Podľa NFU plánuje UK od 1. 2. 2020 zahájiť paralelné obchodné rokovania s EÚ aj s USA
  • Výmena názorov na verejné vypočutie v COMAGRI dňa 18. 11. 2019 na tému Udržateľnosť európskeho poľnohospodárstva v kontexte dopadu dohody so skupinou Mercosur
 Sekretariát pripravuje podkladový text k vypočutiu. Ešte nie je finalizovaný, jeho zmyslom je zdôrazniť najmodernejšiu, vysokokvalitnú a bezpečnú produkciu poľnohospodárskych komodít v EÚ.  Snahou je upozorniť na nízke výkupné ceny pre poľnohospodárov, na negatívny dopad na sektor hovädzieho mäsa, cukru a napr. aj ryže. Takisto sa chce zmieniť aj o odlesňovaní.
  • Súčasné obchodné rokovania
Pokračujú rokovania s USA, Čínou, Ukrajinou, z rokovania s Austráliou boli zatiaľ vyčlenené citlivé komodity a s Novým Zélandom  sa rokuje primárne o dopade dovozu hovädzieho mäsa a mliečnych výrobkov.
  • Informácie o legislatívnom procese reformy SPP
Dňa 31. 10. 2019 predložila Komisia návrh na prechodné obdobie súčasných pravidiel SPP, návrh má 2 časti, z ktorých jedna by mala byť prijatá do konca tohto roka. Podľa predbežných informácií o post spravodajcu k tomuto návrhu usiluje europoslanec Dacian Ciolos (RO, Renew). Hlavným problémom prechodného obdobia zostáva otázka rozpočtu, príp. jeho krátenie. Začiatok medziinštitucionálnych rokovaní možno očakávať až na jar 2020, po FI predsedníctve agendu prevezme HR predsedníctvo.
V diskusii sa SE  znova odmietavo vyjadrilo k povinnej definícii skutočného poľnohospodára, HU upozornilo na chýbajúcu informáciu v návrhu Komisie pre prechodné obdobie týkajúcu sa pokračovania národných podpôr.
  • Informácie o Zelenej dohode pre Európu
Nová predsedníčka Komisie poverila F. Timmermansa dosiahnuť do roku 2050 klimaticky neutrálnu Európu. Zelená dohoda bude podľa sekretariátu komplexným balíčkom, ktorý sa bude dotýkať viacerých európskych politík. Sekretariát už vypracoval návrh svojho prvotného stanoviska k stratégii, ďalej bude nasledovať diskusia s členmi.
 
Čo sa týka stratégie Z farmy na vidličku, tá bude v kompetencii DG HEALTH (a nie DG AGRI).
 
V diskusii sa všetci členovia vyjadrili, že očakávajú viac informácií k stratégiám, keďže ide o zásadné témy. Sekretariát vyzval organizácie k príprave diskusných bodov.
  • Výmena názorov na zákaz glyfosátu v Rakúsku (AT)
Sekretariát informoval o rozhodnutí AT vlády zakázať glyfosát ešte pred vypršaním jeho licencie v EÚ (čo je v polovici decembra 2022). AT zástupca uviedol, že ide o princíp predbežnej opatrnosti, zákaz pravdepodobne vstúpi do platnosti 1. 1. 2020. AT vláda informovala o svojom rozhodnutí Komisiu, teraz sa čaká na výsledok notifikačného procesu. Je nutné posúdiť možný dopad v podobe narušenia fungovania jednotného trhu, AT organizácie preto vyzvali ostatné členské organizácie, aby v rámci notifikačného procesu zaslali Komisii svoje reakcie.
 
Rôzne
 
Sekretariát vyzval organizácie na podporu vytvorenia dočasnej pracovnej skupiny pre udržateľné financovanie (taxonómiu).
 
Na ďalších stanoviskách o klimatickej zmene budú spoločne pracovať skupiny pre lesníctvo a pre hovädzie mäso. Všetky príspevky sú k dispozícii na webe AgriInfo, dokument je možné ešte stále upravovať.

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce