Pracovná skupina pre zdravie a životné podmienky zvierat, 8. novembra 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Vo voľbe predsedu potvrdený Miguel Ángel Higuera (ES), podpredsedovia sú zástupcovia z FR, PL a FI.
 
Aktivity sekretariátu za posledné obdobie
 
Hlavnou témou zostáva africký mor ošípaných (AMO) a rokovania s DG SANCO. Copa a Cogeca sa zúčastnili na viacerých rokovaniach platformy pre bravčové mäso ohľadne kastrácie ošípaných. Kľúčové sú aj pokračovania rokovaní Komisie s Čínou. 
 
List DG SANCO
 
Zástupcovia DG SANCO prezentovali množstvo oblastí k vysvetleniu nariadenia 429/2019, nadväzujúcich implementačných a delegovaných aktov a prebiehajúcich konzultácií. Zo všetkých pravidiel bol zatiaľ plne publikovaný zoznam chorôb zvierat, ostatné budú publikované do konca roka.
 
Zatiaľ je väčšina aktov bez významných pripomienok.
 
Implementačné akty o vodných živočíchoch, o registrácii a záznamoch sa očakávajú v novembri a o identifikácii koní v prvom štvrťroku 2020.
 
V oblasti dopravy a pohybu zvierat podala Komisia prehľad príspevkov z verejnej konzultácie – došlo 79 príspevkov týkajúcich sa 51 chorôb. Spoločným menovateľom sú právna neistota a praktické problémy s uvádzaním do praxe, preto treba pokračovať v harmonizácii pravidiel.
 
Podrobnejšie k chorobám: infekcia tuberkulózy – identifikovaná v 2 krajinách, problém synchronizácie s pravidlami OIE (Svetová organizácia pre zdravie zvierat), katarálna horúčka prežúvavcov alebo bluetongue (BT) – stále bez nákazy, ale nie je jasné ako získať status „bez nákazy (free)”, rinotracheitída – v 2 krajinách, postupuje sa podľa pravidiel OIE, bovinná vírusová diarrhoea (hnačka) -  OIE zatiaľ neposkytuje doporučenia.
 
V nadväznosti na tieto kľúčové otázky Komisia uviedla, že status „bez nákazy (free)” sa navrhuje 12 mesiacov oproti terajším 18. Zároveň sa bude snažiť zaistiť rovnaké podmienky pre krajiny EÚ aj tretie krajiny. Určité výnimky sa predpokladajú pre pohyb ošípaných, podstieľku a hnojovicu.  Očkovanie by malo byť zahrnuté v rámci delegovaných aktov. Pre pohyb vodných živočíchov sa musí stanoviť úradne schválená registrácia.
 
Legislatíva veterinárnych liekov
 
Copa a Cogeca sa zúčastňujú pravidelných konzultácií, sústreďujú sa najmä na delegované akty o užívaní antibiotík.
 
Aktivity Európskej platformy na podporu zodpovedného používania veterinárnych liekov (EPRUMA)
 
Ide o konzorcium 8 partnerov (vrátane Copa a Cogeca), ktoré teraz pripravuje štúdiu a najlepších praktikách očkovania zvierat. Zaoberá sa predovšetkým prevenciou a odstránením a zastavením šírenia infekčných ochorení, znížením potreby antibiotík a zaistením ochrany ľudského zdravia.
 
Aktuálna situácia týkajúca sa AMO
 
Existujú podrobné mapy o šírení moru v Európe. Problematické sú hranice Ruska s Bieloruskom, v BE sa ukázali ako efektívne odchyty diviakov do klietok a ich kontrola každý druhý deň. Veľký dôraz sa kladie na monitoring šírenia moru v Číne a južnej Ázii. Čína prudko znižuje stavy prasiat, pre EÚ to predstavuje možnosť vyššieho exportu, cena sa začína pohybovať nad 180 EUR za 100 kg.
 
Iniciatíva za ukončenie klietkového chovu „Viac neznesiem”
 
Kampaň na ukončenie klietkového chovu sa začala v septembri 2018 a doteraz získala viac než 1,6 mil. podpisov. Niektoré členské krajiny uvádzajú veľký tlak na úplné odstránenie tohto chovu, Copa a Cogeca majú pripomienky k výške požadovaných investícií, k nahraditeľnosti klietok a k hodnoteniu dopadu na sociálnu oblasť a obchod.
 
Kampaň European Livestock
 
Cieľom je vytvoriť európsku platformu pre výrobcov. V prvej fáze sa sústreďuje na európske inštitúcie, využíva panelové diskusie, semináre, online správy a sociálne siete. Niektoré štáty uviedli, že treba viac spolupracovať s novými europoslancami.
 
Prezentácia Welfur (o ochrane zvierat chovaných na kožušiny)
 
Organizácia bola založená v roku 2014, členovia sú zo všetkých 28 krajín. Má fungovať ako spoľahlivý monitorovací systém na farmách, ktoré sa zaoberajú chovom striebornej a modrej líšky, norka amerického a mývala. V roku 2015 sa zaviedli pilotné programy v 10 členských krajinách, v roku 2017 sa monitoringy vykonávali už na 3000 farmách líšiek a norkov. Napriek tomu, že je to dobrovoľný systém, už zahŕňa 96% fariem. Certifikácia prebieha trikrát do roka, predaj produktov je povolený iba z certifikovaných fariem. Najväčšími producentmi sú Dánsko a Poľsko.
 
Platforma pohody zvierat (Animal Welfare Platform) – doprava, prasce, kastrácia, hydina, kone
 
Cieľom platformy je pripraviť podmienky na novú reguláciu, konečné rozhodnutie sa očakáva od novej Komisie. Z pohľadu Copa a Cogeca existujú pravidlá už 2 roky.
 
Stále sa hľadá kompromis ohľadom hustoty sliepok v klietkach, Poľsko vznieslo problém s dopravou zvierat a hydiny do Turecka.
 
Projekt DISARM
 
Copa a Cogeca sa zúčastňujú projektu o inováciách o rezistencii na antibiotiká. Dňa 19. 12. 2019 sa bude konať seminár na túto tému.
 
Brexit
 
Stále sa hľadajú možnosti, ako v prípadoch rôznych foriem dohôd bude vyzerať forma a podmienky odovzdávania dokumentov, ktoré budú sprevádzať kamióny so zvieratami, mäsom alebo hydinou.
 

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce