Pracovná skupina pre hovädzie a teľacie mäso, 30. septembra 2019

Zhrnutie správy zo zasadnutia:
 
Predsedá Jean-Pierre Fleury (FR)
 
Nový zákon o veterinárnych liečivách a jeho dôsledky pre obchod
 
Sekretariát informoval o nariadení 2019/6 o veterinárnych liečivých prípravkoch a o nariadení (EÚ) 2019/4 o medikovaných krmivách, ktoré vstúpili do platnosti 28. 1. 2019 a budú sa používať od 28. 1. 2022. Nariadenia budú doplnené o 27 aktov (prenesené právomoci aj vykonávacie akty).
 
Klimatické zmeny – návrh príspevku sektoru hovädzieho mäsa
 
Copa a Cogeca pripravili dokument s príspevkami každého sektoru, v ktorom sa kladie dôraz na zmiernenie dopadu klimatických zmien. Pod veľkým tlakom rôznych neziskových organizácií sa spolu s partnermi rozhodli začať komunikačnú kampaň na podporu živočíšnej výroby.
 
Príprava rokovania skupiny CDG pre hovädzie a teľacie mäso dňa 1. októbra 2019
 
Situácia na trhu: Aktuálnu situáciu na trhu naďalej ovplyvňuje neistota ohľadom brexitu a neočakáva sa žiadna zmena, pokiaľ nebude jasný budúci vzťah medzi UK a EÚ.
 
Mercosur: Sekretariát zdôraznil, že túto politickú dohodu nepodporuje, poukazuje predovšetkým na štandardy výroby v Brazílii.V návrhu je obsiahnutá kvóta na 99 000 t dovozu hovädzieho s preskúmaním každé dva roky. AT reprezentant už informoval o odmietnutí v národnom parlamente.
 
USA: EÚ a USA podpísali 2. 8. 2019 dohodu, ktorá reviduje fungovanie terajších kvót na dovoz hovädzieho mäsa bez obsahu hormónov do EÚ. Podľa tejto dohody sa USA vyhradí 35 000 t (zo 45 000 t) na dovoz vysokokvalitného hovädzieho mäsa s postupným zavádzaním po dobu 7 rokov.
 
Austrália a Nový Zéland: Sekretariát informoval o pokračovaní rokovaní v októbri.
 
Legislatívne návrhy SPP po roku 2020: Sekretariát zhrnul situáciu po eurovoľbách - E. Herranz Garcíovú nahradí Peter Jahre (DE, EPP). Tieňovými spravodajcami sa stali  Maria Noichovál (DE, S&D), Martin Hlaváček (CZ, Renew), Martin Häusling (DE, Zelení) a Luke Ming Flanagan (IE, GUE/NGL)
 
Akonáhle bude odsúhlasené stanovisko Európskeho parlamentu, bude sa môcť začať rokovanie trialógu (výhľad 02-03/2020). V tejto súvislosti je problematická situácia v DE, kde dochádza k značnému spomaľovaniu rastu ekonomiky.
 
Rôzne
 
Biohospodárstvo: DG AGRI kladie stále väčší dôraz na zahrnutie biohospodárstva do SPP. Je na členských štátoch, ako problematiku zaintegrujú do svojich národných strategických plánov. Počas budúceho roka sa budú konať viaceré workshopy venované tejto téme.
 
Kampaň European Livestock Voice: Cieľom kampane, ktorá sa začala 25. 9. 2019, je informovať verejnosť o spoločenskej hodnote živočíšnej výroby a ponúknuť alternatívny prístup k súčasným debatám (najmä zo strany NGOs).

 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce