Agrokomplex: Okrúhly stôl k SPP

Citlivé oblasti, vyššia podpora adresne zacielená prioritne pre tých, ktorí skutočne vyrábajú, pestujú a chovajú, teda na vidieku vytvárajú toľko žiadanú pridanú hodnotu a spolupodieľajú sa na vyššej zamestnanosti. Téma, ktorú si spoločnosť, najmä štát a odborná verejnosť, začína čoraz viac uvedomovať a osvojovať. Táto myšlienka sa stala aj hlavným motívom diskusného okrúhleho stola počas úvodného dňa Agrokomplexu, ktorého sa zúčastnil aj predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho. 
 
 
Voľby do Európskeho parlamentu zafarbia budúcu Spoločnú poľnohospodársku politiku v novom programovom období na zeleno. Istý fakt, na ktorý bude musieť zareagovať aj Slovenská republika prostredníctvom strategického plánu. Podľa podpredsedníčky vlády SR a ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej Európska komisia požaduje digitálnejšie, zelenšie, ekologickejšie poľnohospodárstvo a viac príležitostí pre mladých farmárov. Chce záruky, aby to, čo poľnohospodárstvo dostáva vo forme verejných statkov ponúklo aj verejnosti.
 
Priority ministerstva
 
 
Na svete je SWOT analýza, ktorá odráža nielen potreby a možnosti, ale aj budúce ciele. „Chceme, aby naši poľnohospodári neboli v rámci priamych podpôr na úrovni 78% a o 7 rokov na úrovni 86%, čo nám dnes ponúka konvergencia. Chceme, aby po tých rokoch v EÚ sme mali 100% úrovne priamych podpôr v porovnaní s ostatnými členskými krajinami“, prízvukovala počas Okrúhleho stola G. Matečná.
 
Ministerstvo chce o možnosti presunu finančných prostriedkov medzi dvoma piliermi diskutovať aj s odbornou verejnosťou. Pri záverečnom rozhodovaní bude záležať aj od možností, či vláda bude ochotná a schopná v budúcnosti vyšším percentom kofinancovať druhý pilier.
 
Predstava SPPK
 
 
Podľa predsedu SPPK Emila Macha budeme mať dostatok času na prípravu strategického plánu k SPP. Kuloárne informácie zo zákulisia Európskej komisie totiž už nejaký čas naznačujú, že na jeseň EK vyhlási prechodné obdobie. Nová SPP tak možno bude platiť najskôr od januára 2022. Dôležité bude, aby mali poľnohospodári a potravinári skutočne silný hlas a aby sme všetci zúročili poznatky z dvoch predchádzajúcich programovacích období.
 
„Potrebujeme mať urobenú dôkladnú analýzu prípadného presunu finančných prostriedkov medzi piliermi. Nepracujme s emóciami, ale hodnoťme fakty. Pokiaľ štát dofinancuje 2. pilier vo výške 40%, tak by to mohol priniesť viac peňazí do odvetvia“, naznačil predseda E. Macho.
 
Jednou z priorít v novej SPP je pre najväčšiu agropotravinársku samosprávu na Slovensku správne zacielená podpora na citlivé komodity a plodiny, ktoré viažu dusík. „Tento rok je tam sója a fazuľa a som veľmi rád, že nám ministerstvo vyšlo v ústrety a v budúcom roku tam už budú aj ďatelinotrávy, lucerny, lebo sekundárne budeme už vedieť podporiť aj žv. Budeme veľmi radi, ak sa nám podarí presadiť model 13+2%“, uviedol Emil Macho.
 
Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora bude svoje priority presadzovať aj na medzinárodnej scéne. Pravidelné rokovania v rámci Konzorcia s českými samosprávnymi organizáciami, členstvo v organizácii COPA COGECA a cenné kontakty v Európskej komisii tomu môžu výrazne napomôcť.
 
 
 
 

Partneri

Visegrad Fund UniCredit banka ČSOB banka Slovenský cukrovarnícky spolok Združenie výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Agrokomplex-výstavníctvo-Nitra-š.p. Národná sústava povolaní Agropoistenie Združenie pestovateľov obilnín (ZPO) PoľnoInfo - aktuálny pohľad na agrosektor Komoditná burza Bratislava Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum CAC Finance Internetový sprievodca trhom práce